fredag 27 maj 2011

Läkare utan vapen

Befolkningsökningen hotar planeten, åtminstone om allt fler kommer att leva på det sätt vi gör idag. Blir det så att bakterier, som tål antibiotika, blir de som sätter stopp för befolkningsökningen? Kommer den genomsnittliga livslängden för människan att minska med i snitt tio år? Låter det absurt?

Björn Ramel - läkaren och ledarskribent på Sydsvenska Dagbladet -  menar att så kan bli fallet. I boken Läkare utan vapen beskriver han en utveckling som skrämmer. I Kunskapskanalen ikväll 19.00 samtalar jag med författaren.

Jag har sällan blivit så tagen av en fackbok som denna. Och det trots att jag många år haft nyhetsbrevet från Strama.  Situationen i länder som Kina och Grekland är närmast att likna vid kaos. På grekiska sjukhus har man isolerade avdelningar för dem som inte bär på superbakterier...Och bakterierna känner inga gränser.

Självfallet måste jag fråga Björn Ramel  hur det kan komma sig att marknaden misslyckas så totalt eftersom läkemedelsindustrin inte bryr sig om att forska på nya varianter av antibiotika trots att det finns efterfrågan. Och vad händer när de första hundra svenskarna dör i en enda våg på grund av att antibiotika inte biter? Vad händer med turistresor? Hur kommer vi att se på människor från andra länder? Reser vi på konferenser?

Hur som helst: svininfluensan verkar varit mycket beskedlig jämfört med det som Björn Ramel berättar om. Och själv har han varit en läkare som skrivit ut antibiotika trots att han vetat att det inte skulle hjälpa. En bok som få vill skriva om - kanske av den enkla anledningen att läkarna står utan vapen och bakterier som överlever inte bryr sig om huruvida vi är fattiga eller rika.

Kunskapskanalen ikväll, fredag, 19.00. 
Repris vid midnatt samt 09.00 på  söndag och 09.00 på måndag.

11 kommentarer:

 1. Dags att skrota försvaret och rusta immunförsvaret?

  SvaraRadera
 2. Livet balanserar allting till slut...

  SvaraRadera
 3. Sådant här tycker jag är urläskigt.
  Jag har bott i flera länder där man skriver ut antibiotika för ALLT.

  SvaraRadera
 4. Läkarna har väl också ett ansvar, att inte skriva ut antibiotika hela tiden?
  De kan ge råd på hur man stärker immunförsvaret etc.
  Sedan har man själv ett ansvar också.
  Jag själv har tex börjat göra några andningsövningar, när jag känner det som att jag håller på att få bihåleinflammation, och det funkar!

  SvaraRadera
 5. Till 11:34
  Du får gärna beskriva lite närmare hur du gör.

  SvaraRadera
 6. Det är väl inte bara läkare och sjukvård som är skurkar, det är väl lika mycket kemikalieindustrin och jordbruket? Eller hur, Birger?

  SvaraRadera
 7. Anonym: Det finns typ yogarörelser; andas in när du vrider överkroppen åt höger, andars ut när du vrider överkroppen åt vänster. Gör rörelsen intensivt. Andas så att det låter!
  Även kan man hålla för ena näsborren och andras in, hålla för andra näsborren och andas ut. Det här kommer jag inte i håg exakt hur man gör, obs.

  SvaraRadera
 8. Fy fasen vad läskigt.

  SvaraRadera
 9. Aktivera de läkare som skapade hemsidan

  www.sfim.se

  Gt

  SvaraRadera
 10. Använd kollodialt silver. Det dödar bakterier, virus och de flesta parasiter på ett helt naturligt sätt. Det är dessutom det enda som biter på de resistenta mördarbakterierna. Silver dödar bakterier på ett sätt som inte bidrar till att skapa resistens och är en helt naturlig produkt som finns i vår miljö som tex silver smycken. Sök gärna mer på nätet det finns mycket bra info att läsa. Big Pharma -läkemedelsindustrin- vill naturligtvis stoppa allt som har med silver att göra, det var ju trots allt det som fanns innan antibiotikan uppfanns.

  Pernilla

  SvaraRadera
 11. Jag recenserade boken på Alba då den kom ut:

  http://www.alba.nu/artikel/artikel.php?id=1257

  Jag skrev dessutom om problemet (på några bloggar) som allvarligare än svininfluensan just när hysterin inför denna hotande katastrof var som värst. Nu är det ju sällan själva influensorna som är farliga utan de följdsjukdomar de kan ge, som lunginflammation, och utan antibiotika tar denna sjukdom livet av många människor. Jag gissar att det var sådant som dödade människor i spanska sjukan, då det ju inte fanns något verkligt verksamt medel mot allvarliga bakteriellt förorsakade sjukdomar.

  Ramel påpekar i boken också hur det var amerikanska staten som satsade stort för att antibiotikan skulle bli en tillgänglig medicin, så den är ett utmärkt exempel på hur "marknaden" inte löser alla problem. Läkemedelsindustrin skulle helt enkelt var statlig och inte en verksamhet som i huvudsak är till för att genera stora vinster till aktieägare och bonusar till direktörer.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.