torsdag 19 maj 2011

Idag blir det mest citat inför MP-kongressen

MP vill bli mittenparti - så här lanserades C som sådant 1998.
- När samhället blir ett särhälle och den gemensamma samhällsservicen, i brist på skattepengar, monteras ner står vi oss slätt, alla vi som inte är mycket rika.
- Att solidariskt dela på jobb och fri tid och se andra värden i livet än ständigt ökat lönearbete och mer konsumtion är genuint grönt. 

skriver en av de mer okända rörkandidaterna - som profilera sig som grön och inte som en mittenpartist - i SvD. 

Hon fortsätter: "Kortare arbetstid ska vara en rättighet för alla, inte bara en möjlighet för de starka. Ekonomisk utveckling måste också av miljöskäl innebära mer fri tid snarare än ökad materiell konsumtion för dem som redan har det gott ställt. Överkonsumtion är nämligen det största miljöhotet."

I dag skriver statsvetare Svend Dahl om risken för MP att bli ett parti utan egen profil:  

"Det som lockat, och fortfarande lockar väljare är till stor del att man inte är som de andra partierna. Medan övriga partiers politik kan ses som versioner av samma kapitalistiska välfärdsstat har Miljöpartiet byggts kring en idé om ett helt annat samhälle. När man nu tonar ner gamla profilfrågor och börjar likna de andra partierna kanske det kortsiktigt kan leda till att man får fler väljare, men man riskerar samtidigt att steg för steg ta bort det som gör partiet unikt.

Risken är att man verkligen blir som Folkpartiet var – ett parti utan någon riktig profil, men allmänt uppfattat som lite snällare än andra partier. Man riskerar att blir partiet som alla gillar, men som väldigt få verkligen röstar på."

Inte minst Per Gahrton, som en gång lämnat Folkpartiet, lär rysa av obehag. Han var också en av dem som hårdast reagerat över talet om MP som det nya Mittenpartiet. 

Leif Engström gör följande analys - jag delar till stort hans analys om att M inför nästa val kan komma att presentera sig som det nya miljöpartiet. Eftersom Juholt har sina blinda fläckar just i miljöfrågan så är läget bättre än någonsin för Reinfeldt att utnyttja den nya partisekreterarens miljöintresse för att skapa sig en miljöretorik.

6 kommentarer:

 1. Taj, vad ska man kommentera.

  SvaraRadera
 2. Tja, man kan t.ex. påstå att jordens överbefolkning fortsätter öka, ifall vi får mer fri tid☺.

  Juholt har blinda fläckar, ja. Men hans försvar av tillbakadragandet av svenskt flyg från kriget, det verkar hålla. Juholt har alltså både bra och dåliga sidor. Den politiker som enbart har bra sidor må vifta med handen.

  Birger. Vad heter den okände rörkandidat som sagt så bra saker?
  Menar du Pihlstrand-Trulp?

  Det snart nyfödda EP lär knipa denna begåvning, plus Lillemets, när det partiet ser dagens ljus strax efter MP-kongressen.

  SvaraRadera
 3. http://www.etc.se/analys/”ett-socialliberalt-medelklassparti”

  SvaraRadera
 4. Alexander Alvina Chamberland om miljöpartiets utveckling: http://www.etc.se/analys/”ett-socialliberalt-medelklassparti”

  SvaraRadera
 5. SVT Rapport idag talar enbart om två kandidater till den kvinnliga rörposten. Typiskt för medierna, att förenkla frågan till enbart två alternativ. Nu presenterades enbart den sosselika och den halvt sosselika kandidaten. Den verkligt gröna (Lillemets) nämndes inte öht.
  Varför gör journalisterna nästan alltid så?

  Jo, de vill göra det enkelt för sig. De väljer då att efterlikna t.ex. boxningen och matcha två kandidater mot varann. Då blir det bra teve, anser de. Usch!

  SvaraRadera
 6. Med tanke på att Garthon är man som anser sig ha rätten utsätta oss andra människor för livsfara genom att dricka alkohol och köra bil kanske hans val i livet inte ska tas med så stort allvar.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.