tisdag 17 maj 2011

Hoppsan, Europarådet stör oss...


Nu störs vi igen. Denna gång av Europarådet. Och Mona Nilsson är förstås den som rapporterar. Budskapet från Europarådets miljöutskott är att mobiltelefoner och datorer med trådlös internetuppkoppling utgör en risk för människors hälsa och bör förbjudas i skolor, skrev Mona Nilsson på sin blogg häromdagen.

Några svenska tidningar lär inte skriva om rapporten - som påtalar att det är viktigt att undvika de misstag som gjordes när ansvariga var för långsamma att erkänna farorna med asbest, rökning och bly i bensin.

Europarådets rapport finns här. Vi som egentligen anar men inte vill veta, för att det stör vår praktiska vardag och bekvämlighet, gillar förstås inte rapporten. Men även det man inte gillar bör man ta del av för att förstå världen och det vi håller på med. Och kanske till och med dra åtminstone några slutsatser av det.

Jag är ganska övertygad om att de politiska partier som bara säger det vi vill höra i den här frågan, bör fundera på vad vi om tjugo år kan komma att anse att vi borde fått höra.

När vi som vill avveckla kärnkraften läste forskarrapporter om växthuseffekten på 80-talet var det störande men många av oss accepterade att bli störda, läste på och fann till vår förvåning att de som inte ville avveckla kärnkraften var för lata och ointresserade av att ens läsa på om klimatproblematiken. Vi som älskar trådlösa nätverk och vill koppla upp oss var vi än är bör inte förfalla i bekvämligheten av att vägra intressera oss för det obekväma.

18 kommentarer:

 1. Suck, har läst rapporten, inte roligt, varför debatteras ingenting av detta just i Sverige?

  SvaraRadera
 2. Om föreningen Vågbrytaren bleve den massorganisation som den förtjänar, så vore det snart ett annat läge vad strålningen beträffar.

  Samma sak med Miljömagasinet. Om den finge en mångdubbel upplaga, då vore det snart kört för miljöns fiender.

  För då skulle politikerna våga tjäna den goda sidan, utan att ängslas för att tappa röster.

  SvaraRadera
 3. Det är väl mycket man inte skriver om i gamla Svedala. Denna blogg, eller för den delen "liberala" DN, lär heller inte skriva om att i veckan har 920 personer skrivit under mot inplanetering av varg i södra Gästrikland. Men, men, det är väl 920 "jägare" enligt varglobbyn i Stockholm, så dem kan man ju, och framför allt bör man, fullständigt förakta.

  SvaraRadera
 4. Glömde länken...
  http://arbetarbladet.se/nyheter/gavle/1.3169436-920-underskrifter-mot-varg

  SvaraRadera
 5. Du, Birger Schlaug, verkar mer beroende av mobilnät än av fossila bränslen, men det finns de som är mycket beroende av fossila bränslen men har svårt att klara av jobb och fritid i ett land där gränsvärden för mobilstrålning är jättehöga och man på varenda kvadratmeter skall vara nåbar. D e t är störande, men vi får väl vara glada för att du ändå uppmärksammar den störande frågan.

  SvaraRadera
 6. Kan någon förklara varför inte massmedia skriver om det, alla tidningar kan väl inte vara "köpta" av mobilföretagen?

  SvaraRadera
 7. Ingen skriver om det därför att man gör en kritisk granskning av rapporten som är strunt.

  SvaraRadera
 8. Håller helt med 13:34. Denna rapport är planterad av reaktionära människor som vill vrida tillbaka klockan, då deras ideologi av någon anledning säger att världen peakade 1983.

  SvaraRadera
 9. Skojar ni? Ni kan uppenbarligen inte läst rapporten?

  SvaraRadera
 10. 15:40, så bara för att man läser en "rapport" på nätet som bevisar att det var en konspiration mellan Geroge Bush och Israel som låg bakom 9-11, blir det då sant?

  SvaraRadera
 11. 13:31

  Enligt vissa källor, bl.a. Vågbrytaren, så är lagarna snällare mot elektronikindustrin i länder som har egen sådan, jämfört med länder som inte har dylik tillverkning. Där är gränsvärdena strängare.

  Att SVT talar tämligen tyst om denna skandal, beror nog på att de är verktyg för Makten, och inte alls någon helt "fri TV" som de själva säger. Kanske att Strålsäkerhetsmyndigheten är av samma mening som branschens ledare, eftersom man sällan hör SSM morra.

  Pressen, som ju inte ägs av staten, skulle ju kunna ta upp saken. Men då det handlar om en massa jobbtillfällen i ett land som Sverige (med Ericsson etc.), då vågar man nog inte peta i sörjan.

  Möjligen skulle en som Josefsson vilja granska, men hittills har han inte agerat, vad vi vet.

  Mona Nilsson är en modig journalist, som vågar gå mot strömmen, och som törs ta fajten.

  SvaraRadera
 12. .........................

  www.vagbrytaren.org

  SvaraRadera
 13. En Off Topic-fråga: Birger vad tycker du om att MP enligt Fridolin vill diskutera en försäljning av SBAB med regeringen enligt metro?

  http://www.metro.se/nyheter/fridolin-oppen-for-bolagsforsaljning/Hdzkeq!wsVuW@lsqFsEGVtWeX1tZQ/

  SvaraRadera
 14. Östros "polare"tis maj 17, 11:00:00 em

  @22:05
  Vad tycker du själv? Att staten äger ett bolåningsinstitut är väl lika självklart som staten ska köpa upp ICA Maxi Kungälv, Coop Forum Östersund och Willy's-butiken i Bollnäs. Allt för att kunna pressa priserna på det absolut vikigaste vi måste köpa; maten.

  SvaraRadera
 15. Anonym 22:05 - Det vore synnerligen olyckligt att medverka till utförsäljning av bolåneinstitutet SBAB. Vi har sett hur bankväsendet alltmer krymper ihop vad gäller ägande och staten bör bidra till mångfalden genom att äga ett så pass viktigt företag. Det är att se som en del av en finansiell infrastruktur, och där måste staten vara en av ägarna eftersom demokratisk styrning av EN part är av värde. Jag är djupt besviken om MP skulle gå vidare på denna typ av utförsäljning - tvärtom borde staten växa på området genom att bland annat äga en infrastruktur för betalningsförmedling. Gustav kanske är ute efter att praktisera tesen om MP som ett nytt Mittenparti, i så fall är det godnatt med MP eftersom det blir totalt utbytbart.

  SvaraRadera
 16. Hej Birger! Hur många har klart för sig att soja har hälsorisker?
  Länk:http://www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/livsmedel/kott/soja.htm

  SvaraRadera
 17. Tja, men hur många blir ständigt utsatta för soja? I övrigt kan konstateras att allt är livsfarligt i för stora doser.

  SvaraRadera
 18. Skrev själv lite om Europarådets rekommendation ( http://kemikaliedetektiven.se/wordpress ) och har nu kollat vilka medier som rapporterat - inga tidningar, inte tv, inte nån radiokanal, bara några bloggare! Skandal! (men det kommer väl snart nåt, eller?)

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.