onsdag 18 maj 2011

Fiske i grumigt vatten

Alla väljare är välkomna....
MP:s nya ledning - som väljs under helgen - ser ut att fiska i grumliga mittenvatten. Enligt Reuter kan Gustav Fridolin tänka sig att samtala med regeringen om att sälja ut det enda statliga bolåneinstitutet (SBAB) till marknaden. Partiet skall inte sitta och tjura om regeringen vill prata om saken, trots att partiet inte vill sälja ut, enligt DN.

Vidare lär Gustav i sin nya bok såväl hylla arbetet som förorda fortsatt konsumtionssamhälle, enligt DN som verkar jubla. Under rubriken Grön industrikramare meddelar DN:s ledarskibent att Gustav nog kan komma att bli näringsminister i en ny regering efter valet. I en regering ledd av såväl Juholt som Reinfeldt tycks det.

Många miljöpartister lär sätta i halsen när partiets älskade fixstjärna ser ut att lägga ut näten i de ideologiskt mest grumliga vatten en miljöpartist någonsin rott i. Att segla i fria friska vatten tycks inte vara heller det nya manliga ledarskapets mest prioriterade åtgärd. Om man skall tro vad som skrivs. Men det ska man kanske inte. Däremot ska man tro på Åsa Romson som skriver bra i SvD idag: ett klimatinriktat ROT-avdrag bör inte bara omfatta arbetskostnaden utan hela kostnaden för investeringen - ett självklart grönt om man vill få fart på klimatinvesteringar.


Tillägg 18:25: Gustav har i dagens Aftonbladet rättat upp det som spreds via Reuters.

10 kommentarer:

  1. Enligt Dn vill Fridolin INTE sälja SBAB men däremot delar av Telia och Vattenfall.Vattenfalls kol- och kärnkraft på kontinenten kan säljas så att bolaget i stället kan ställas om till förnyelsebara energikällor i Norden, tycker han. Och så länge telefonnätet på svensk landsbygd bevaras i statlig ägo kan innehavet i Telia Sonera säljas. Bevara vi telefonnätet finns det en chans att vi slipper maststrålningen, om inte "teknikpartisterna" i partiet tar över. Som det är idag river ju Telia allt kopparnät men nuvarande regerings goda minne. Fridolin är inte mot minskad arbetstid som det framställts i media utan ser att man inte generellt går in för 6-timmar utan börjar med vissa grupper som inom vården. Lyssna på hans argumenet istället.

    SvaraRadera
  2. LIkaså skiljer Fridolin på konsumtion av varor och konsumtion av tjänster. Han är inte mot att vi konsumerar ett ökat antalet tjänster inom vård och skola. Däremot inte varor som utarmar naturen mer. Det är viktigt att vi lyssnar på vad Fridolin själv säger, inte vad andra tror han menar.
    Jag har stor tilltro till honom. Däremot är jag mycket orolig om vi blir ett mittenparti, dvs tappar vår gröna ideoligska förankring.

    MVH
    EW

    SvaraRadera
  3. Tjänstesamhället är en grön myt, de mesta av de tjänster som säljs utgör bas för materiella flöden. Turistbranschen är tjänstebransch, reklambranschen är tjänstebransch.

    SvaraRadera
  4. Bra att 06:28 och 06:36 ställer till rätta.

    SvaraRadera
  5. Du hade tidigare någon analys över att medierna gillar Fridolin så mycket att de tolkar allt till det bästa sett ur deras egna perspektiv. Dagen skrev att han gick i kyrkan så fort han hann, borgartidningar tolkar in borgerliga värderingar i vad han säger och socialistiska tolkar gärna in mycket i hans vurm för antidiskriminering och välfärdsinvesteringar. Frågan uppkommer förstås om GF är osedvanligt luddig när han talar. Jag tycker mig ana något sådant när jag hör honom!

    SvaraRadera
  6. Det är bra att Gustav fortsätter den väg som de partiet tagit sedan Schlaug lämnat in. Med Sluggo vid rodret hade partiet kört i diket medan han stod på kajutans tak och skrek om friår, grön skatteväxling och arbetstidsförkortning. Vi behöver jobba för att klara skutan, vi behöver köra i mittfåran mellan alla grund, vi behöver tillväxt och mer av det Sluggo hatar mest av allt, vilket är konsumtion. Grön industripolitik är toppen, vi måste köpa gröna grejer, inte sluta shoppa! Heja Gustav, stå på dig!
    MP-väljare 2010 (Plisen)

    SvaraRadera
  7. Ja, Plisen, du är väl i sanning den nya generationens miljöpartist. Grågrön, blaskgrön, sossefierad.

    Hållbar tillväxt är enbart en tankevurpa, utan förankring i verkligheten. Vi människor håller på att sänka det här jordklotet. Hjälper det att skrapa lite på ytan?

    SvaraRadera
  8. Mitt konspiratoriska sinne ser ett MP som riskerar att bli ett lätt byte för " det nya miljöpartiet" och kanske "miljölinjen"
    MP har precis som S bäddat för en alldeles utmärkt startposition för Moderaterna jakt efter rollen som det "nya miljöpartiet". Det hjälper inte om MP har en bättre miljöpolitik. Ett MP som ska försvara sin mot "det nya miljöpartiet" med marginella skillnader i utsläpps-ton kommer att få problem. Moderaterna har alla möjligheter att få en del i MP-ledningen att sväva vidare in i den eviga tillväxtens förlorade land. Sofia Angriper MP för dess tillväxtkritiska krafter i dagens GP. Ingen ser väl det som helt omöjligt att någon talesperson med karriärambitioner och som kanske dessutom skäms för miljöpartiets gröna plattform skulle kontra: "Miljöpartiet har inga sådana ideér eller krafter".
    Viola! Under tiden kommer Moderaterna taktiskt att kritisera den förödande och kortsiktiga tillväxten (man har börjat). Man kommer att skälla på marknaden och på pianospelaren (reklambranschen) precis som man i media skäller på banker och bonusar. Spelet för galleriet går hem i stugorna. Den ekonomiska makten lutar sig lugnt tillbaka - de vet vad det handlar om. Ska miljöpartiet springa efter Moderaterna och ropa: "Hållå - lyssna! Det var faktiskt vi som började tala om grön ekonomi - det var vi som såg problemen med den ohållbara tillväxten först! Eller ska MP angripa Moderaternas retoriska tillväxtkritik med att de har fel. Grön tillväxt ordnar både miljön, jobben, ekonomin och den eviga tillväxten . Det räcker med att vinna valet 2014.
    Läs mer http://kortarearbetstid.nu/profiles/blogs/nu-kommer-snart-miljoelinjen

    SvaraRadera
  9. Neoliberal Agendators maj 19, 12:02:00 fm

    Alla ni som inte vill att staten ska sälja ut företag, tycker ni också att det vore en bra om staten köpte upp privata företag för skattepengar?

    Om inte, vad är den principiella skillnaden? Är det inte bara så att ni är konservativa, mot förändring. Man vet vad man har, inte vad man får.

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.