fredag 29 april 2011

Grön kamp om arbetstiden

På väg till Nyhetspanelen igen. Vandrar genom ett ödsligt men somrigt Östermalm, där det finns fler stadsjeepar än vad som är hälsosamt. Rädda människors jakt på social status är på väg att ta kål på både klokskap och planet.

Mötte just en miljöpartist på väg till Gärdet där hon skall springa en runda. Vi pratar om den gröna striden om arbetstiden. I takt med att Gustav Fridolin, enligt medierna, vill begrava frågan om sänkt arbetstid, driver språkrörskandidaten Annika Lillemets en annan linje i gårdagens Aftonbladet. 

Jag tänker för övrigt ta upp arbetet som tema i den kommande söndagsskolan för tillväxtvänner. Tills dess kanske det här kan vara något att fundera över.


10 kommentarer:

 1. Go Annika!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  SvaraRadera
 2. Neoliberal Agendafre apr. 29, 12:47:00 em

  Det borde vara upp till arbetsgivare och arbetstagare att göra upp om villkoren för anställningen.

  Dagens 40 timmars vecka är redan usel. Man jobbar mer men man får ingenting för det. Det är vad som händer i praktiken. En sänkning till 35 timmar skulle göra att man får ännu mer obetald övertid.

  Sen är det svårt att se hur ekonomin ska gå ihop. Förenklat, idag går 25 av 40 arbetande timmar i skatt. 15 timmar får man behålla själv. Nu vill Annika sänka arbetstiden till 35 timmar, men med bibehållen offentlig sektor, vilket innebär att man riskerar bli av med 1/3 av det man får in på bankkontot varje månad.

  Kan bli knepigt att få det att gå ihop i ett land där endast 20% av befolkningen sparar mer än 2000:- per månad.

  Sänk skatterna istället och låt folk själva bestämma om de vill konsumera mera eller om de vill utnttja den ökande friheten för att minska arbetstiden, ha längre semester eller ta ett sabbatsår.

  SvaraRadera
 3. Bra jobbat i dagens panel
  Nisse

  SvaraRadera
 4. Det stödet tackar vi för Birger. Som du också säkert håller med om är arbetstidsfrågan central många perspektiv. För allt fler blir det uppenbart att vi inte kan predika hållbar utveckling och samtidigt inte vill skapa förutsättningar och verktyg för människor att nå dit. En fraktion i mp betraktar knivskarpt och konsekvent arbetstidsförkortningen som en renodlat arbetsmarknadspolitisk fråga - och absolut inte som en klimat- och miljöfråga. Ett erkännande skulle hota den egna eko-teknokratiska förklaringsmodellen och maximeringsstrategin naturligtvis. Att ständigt lyfta fram AFK frågan som en grön fråga(beslutad av kongressen) är som att enträget försöka syna en pokerspelare som spelar med falska kort. Om man inte menar allvar med begreppet hållbar utveckling och verklig grön omställning blir man tvungen att smita undan eller lägga sig här. Kortare norm för heltid är ett nav för många andra gröna frågor Att konsekvent vägra att se gröna dimensioner i arbetstidsfrågan är för mig likställt med att ensidigt tro på att konsumtionen och tillväxten kan fortsätta öka i evighet bara vi satsar på mer grön teknik.

  Konkret
  En arbetstidsförkortning optimerar inte konsumsökningar och därmed inte tillväxtökning
  - Redan där är frågan död för eko-teknokrater
  Att betrakta en arbetstidsförkortning som en miljöfråga (kongressbeslutet)
  - Omöjligt - det innebär en underminering av den egna förklaringsmodellen och strategin.
  Leif Engström
  www.kortarearbetstid.nu

  SvaraRadera
 5. Att starta ett nytt parti är inte lätt. Därför vore det bra, om MP-kongressen valde Lillemets och Pihlstrand-Trulp till nya rör.

  Men om det inte går den vägen, då måste ett nytt parti se dagens ljus. Embryot finns i Steg 3.

  Gt

  SvaraRadera
 6. Steg 3 har stor tillväxtpotential.

  SvaraRadera
 7. Den sortens tillväxt är ju okej!

  Gt

  SvaraRadera
 8. Gustav Fridolin har varit med i Steg 3 länge! Snälla, sluta göra samhällsanalyser utifrån tidningsrubriker. Jag har hört Gustav själv utveckla arbetstidsfrågan en bit bortom den klatschiga rubriken "Fridolin vill skrota MP-hjärtefråga", och kan upplysa er om att det INTE handlar om att han tycker att vi alla ska jobba mer för att kunna konsumera mer, utan att han tror att det finns andra vägar som är effektivare än att lagstifta om kortare normalarbetstid för att ändra samhällsnormen.

  SvaraRadera
 9. Kerstin skriver!: "kan upplysa er om att det INTE handlar om att han tycker att vi ska jobba mer för att konsumera mer". Är väl kanske inte det frågan handlade om även om det finns ett samband mellan jobba mer och konsumera mer.
  Vilken fråga tycker du Kerstin är effektivare än arbetstidsfrågans:
  Minskade krav på resursförbrukande tillväxt för att kompensera för jobb som förlorats genom rationaliseringar.
  Motkraft mot den strukturella arbetslösheten. Idag är vi beroende av en ökad konsumtionsdriven tillväxt för att hålla arbetslösheten på rimliga nivåer.
  Demokratifråga - människor får bättre förutsättningar att engagera sig politiskt
  Tid för att äta och laga klimatsmart -kanske odla själv
  Tid till reparation och underhåll framför nyköp
  Effektivare utnyttjande av infrastruktur, arbetsplatsutrustning, operationssalar, fritidsutrustning m.m.
  Motkraft till den socialt betingade konsumtionskulturen vilket skapar förutsättningar lägre och mer genomtänkt konsumtion.
  Förutsättningar för ökad jämställdhet och fördelning av hemarbetet om båda minskar arbetstiden
  Tid för att resa klimatsmart
  Osv. osv.

  SvaraRadera
 10. OK, jag formulerar om mig så kanske det blir klarare:

  Det Gustav menar är att det kan finnas andra vägar som är mer effektiva än lagstiftning om kortare arbetstid, FÖR ATT UPPNÅ SAMMA MÅL.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.