fredag 22 april 2011

En epok går upp i rök

Rikemansson som tog risker för att bli av med Batista.
"En epok går i graven", meddelade en journalist när nu Fidel Castro även lämnar uppdraget som kommunistpartiets ledare. Castro var bland annat beryktad som en man som kunde tala offentligt i timme efter timme. 

För många år sedan blev jag i den stora borgerliga tidningen i en passus omnämnd som Sveriges svar på Castro.

Skälet till detta var inte att jag skulle ha åsikter som Fidel, inte ens att jag stundom har kunnat ses röka cigarr, utan att jag, enligt tidningen, hållit en föreläsning på fyra timmar utan paus (om grön ideologi).

Som vanligt hade tidningen fel. Jag pratade bara tre timmar och trettiofem minuter. Alla utom en satt kvar. Denne var journalist. Själv hade jag ett tåg att passa, det var därför jag fick avbryta innan hälften var sagt.

7 kommentarer:

 1. Skillnaden är, att Birger inte gick upp i rök. Han kom tillbaka, nu med tung beväpning i form av en välvässad penna.

  Gt

  SvaraRadera
 2. Hedervärt att du i bildtexten noterar att Castro faktiskt riskerade sin egen välmåga för att riskera livet i kampen mot en fascist som Batista. Historia är annars ett bortglömt ämne för politiska kommentatorer!

  SvaraRadera
 3. När jag var ung journaliststudent på 1980-talet var min dröm att få intervjua Fidel. Jag tyckte han var så häftig när han stred i bergen mot Batistaregimen.
  Tyvärr fick jag aldrig träffa honom trots att jag läste tre terminer spanska på komvux...
  Å andra sidan ansträngde jag mig heller inte för att ta mig till Cuba.
  Livets vägar går inte alltid dit man tror eller vill. Man får anpassa sig och förhoppningsvis behåller man det humanistiska tänkandet.
  Men vissa saker är förbannat svåra att smälta...som hur människor behandlar andra människor och hur människor behandlar djur.
  Glad Påsk i allafall.

  SvaraRadera
 4. så här nära att tänka en rojalistsympatisk tanke har jag inte varit i hela mitt liv:

  http://www.supermiljobloggen.se/2011/04/prins-charles-hur-kan-ni-se-era.html

  hoppas Reinfeldt var på plats och lyssnade...

  SvaraRadera
 5. Keep it up "Bernie Filibuster Schlaug :) !
  http://www.youtube.com/watch?v=syBBzXixioc

  SvaraRadera
 6. Godmorgon Birger och glad påsk!

  Jag blev tipsad om dig och dina åsikter av en kompis som är busschaufför och lyssnar mycket på radio när han jobbar. Du hade tydligen talat i P1 om att man borde ha ett skattesystem som bygger på hur mycket man producerar. Jag tyckte det lät vettigt så googlade lite och hittade till slut hit.

  Har läst igenom mycket av det du skrivit och sagt och håller med dig om en hel del men inte allt.
  Det jag haft svårast att smälta det är just det här att ekonomisk tillväxt är skadlig. Jag har alltid uppfattat den som något positivt även om det nu (tack vare dig) börjar ändras. T.ex. så skrev du ett inlägg om befolkningsfrågan och där kan man ju faktiskt se ett tydligt samband i fattiga länder mellan ekonomisk tillväxt och minskat barnafödande.
  En annan grej jag haft svårt att smälta det är att i mitt huvud så ett nolltillväxtsamhälle ett slags förbud ett steg mot en kommunism där man hindrar folk och företag från att utvecklas. Som jag sett det innan i natt så har det liksom inte funnits något alternativ. Kapitalismen har vart det minst skadliga för kommunism tycker jag verkligen inte om.

  Dock så läste jag en väldigt intressant bok i natt och fick någon slags uppenbarelse som jag vill dela med mig av. Boken heter Socialt företagande och är skriven av Mohammad Yunus, han som grundade mikrolånrörelsen till fattiga och senare fick Nobels fredspris. Har du inte läst boken så rekommenderar jag dig verkligen att göra det. Sjukt intressant!

  Boken driver i alla fall tesen att en annan form av kapitalism är möjlig. Den går ut på att man startar så kallad sociala företag. De drivs precis som vanliga företag. De har ofta som mål att hjälpa utsatta människor. Den enda skillnaden är att de inte tar ut någon vinst alls utan att allt återinvesteras i verksamheten och hjälper företaget att komma närmare sitt mål.
  Jag tilltalas verkligen av idéen för enligt mig så leder den till att både företaget och dess anställda kan utvecklas men de kommer aldrig sträva efter att utvecklas för att växa ekonomiskt för att plocka hem en vinst. En sundare form av kapitalism helt enkelt. Så min fråga blir vad tycker du om den här idéen? Är det rätt väg att vandra?

  Om du vägarna förbi Göteborg så hör gärna av dig. Vore grymt kul att få bjuda på en lunch eller i alla fall en fika och diskutera det här mer ingående. Tycker det är sjukt intressant.

  Allt gott!
  Johan Grönlund

  SvaraRadera
 7. Det med befolkningsökningen och ekonomisk tillväxt. vad jag menade var att man kan se ett samband i fattiga länder att ju bättre ekonomiskt de får och ju mer välutbildade mödrarna blir desto färre barn föds.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.