tisdag 26 april 2011

Dags att beväpna kärnkraftverken

Tvångskommenterade i Tjernobyl.
Det tycks vara aktuellt att beväpna de svenska kärnkraftverken, meddelas det. Samtidigt som radion också meddelar att "det var ingen som tänkte på terrorhot när de byggdes". 

Åjo, det var det allt. Professor Hannes Alfvén var en av dem som pekade på hur lätt det är för terrorister att beskjuta en reaktor med missiler. Det som möjligen tillkommit är tanken att störta ett flygplan rakt på en reaktor. 

Kärnkraften hör inte hemma i demokratiska samhällen eftersom tekniken kräver inskränkt demokrati för att ens kunna upprätthålla skenet av säkerhet. I länder som Kina och Iran kan det säkert uppfattas som rimligt med militär bevakning av reaktorer och storebrorsfasoner som avlyssning av kärnkraftskritiker eller potentiella angripare. I ett samhälle som har minsta vilja att vara öppet finns inte utrymme för kärnkraft.


Repris av hur det var för 25 år sedan...

I dagarna för 25 år sedan kändes våren förstörd. Vi tittade på ungarnas sandlåda, och vårgrönskan kändes smutsig. Vi hade satt fröer och kände att allt det som var på väg att växa var hotat. Vi tittade mot himlen, observerade hur molnen rörde sig. Kände äckel. Till och med längtan efter sommardagarna med båten var som bortblåsta.

Men värst av allt var sandlådan. Barnens små hinkar och spadar låg där. En docka satt kvar efter morgonens lek. Ett glas med förra årets svartvinbärssaft stod på en liten bänk bredvid.

Klockan 01.26.49 den 26 april 1986, hade trycket i den två år gamla reaktor fyra vid kärnkraftverket i Tjernobyl stigit till över hundra gånger det maximala. Det 95 ton tunga locket på reaktorn hade lyft. Reaktortaket slitits sönder. Radioaktivitet slungas ut från härden. Hela byggnaden skakas, brinnande reaktordelar och kärnbränsle kastas ut i omgivningarna.

Det brinner överallt. Ett jättelikt moln bildas. Radioaktiviteten stiger och förs med med vindarna mot väster. Enligt alla kalkyler är det som sker totalt osannolikt. Det kan inte hända.

En god vän har ringt från Tyskland och berättat att det rapporterats om en kärnkraftsolycka i Forsmark. Ja, det var i Forsmark man uppmätte höga doser radioaktivitet. Det hade börjat smattra från detektorn när en av de anställda skulle gå igenom en sluss. Man trodde att han trampat i radioaktivt smuts som någon av misstag fört med sig in i omklädningsrummet.

Men det smattrade lika mycket om alla som närmade sig slussen. Personalen hade blivit utsatt för radioaktivitet långt över det normala.

I Dagens Nyheter har berättats hur skyddspersonalen går ut med geigermätare utanför kärnkraftverket och upptäcker kraftigt förhöjda strålningsvärden. De tar prov på gräset utanför reaktorerna. Får besked från sitt laboratorium att gräset innehåller Cesium 137 och Jod 131. Höga halter. Allt pekar på att en kärnkraftsolycka inträffat. Ledningen för Forsmark beslutar strax efter elva på förmiddagen att evakuera alla anställda som inte var absolut nödvändiga för drift och säkerhetsarbete. 800 anställda evakueras. Några svenskar som var på väg hem längs tyska Autobahn får höra den amerikanska arméns lokala radiostation rapportera om att strålningen från Forsmark snabbt stiger.

Senare under dagen upptäcker man ökad strålning också i Finland. Tre dygn efter härdsmältan i Tjernobyl erkände Sovjetunionen vad som hänt. "En olycka har inträffat vid Tjernobyls kärnkraftverk. En av reaktorerna har skadats", meddelar nyhetsbyrån Tass.

De svenska apoteken säljer massor av jodtabletter, småbarnsföräldrar blir rekomenderade att duscha barnvagnshjulen om man kört i vattenpölar. Man ska inte äta sådant som växt där radioaktiviteten slagit sig ner. Jakt ställs in. Renbeten förgiftas. För höga doser i fisk. Julgransodlare är oroliga.

Folkpartiets partiledare Bengt Westerberg passar på att vädra tanken att partiet kanske bör arbeta för snabbavveckling av kärnkraften. Vad skulle han säga? Centerns partiledare Olof Johansson kräver att folkomröstningens reslutat skall efterlevas. 
En stor majoritet av svenska folket har ju redan beslutat att kärnkraften skulle avvecklas, i en folkomröstning som hölls som en direkt följd av kärnkraftolyckan i Harrisburg i USA. Men ingenting har gjorts. Tvärtom: varje punkt på den vinnande valsedlen (Linje 2) har motarbetats av de partier som stod bakom just den valsedeln!


Socialdemokraterna hade lovat att avveckla direktverkande el för uppvärmning - men efter folkomröstningen hade man tvärtom byggt ut direktverkande el i hela landet. Socialdemokraterna hade lovat att överföra kärnkraften i samhällelig ägo för att enklare kunna avveckla den - men efter folkomröstningen avreglerade man och allt mer kom att ägas av tyska intressen. Vid varje enskilt tillfälle i riksdagen hade man kunnat få majoritet för allt det man lovade inför folkomröstningen. Man avstod. Eller röstade aktivt emot.

Ursäkta att jag kör en repris på följande citat från riksdagsdebatten den 15 juni 1995, men det avslöjar det inneboende hyckleriet:
Anf. 42 Statsminister INGVAR CARLSSON (s): Herr talman! Jag vet inte för vilken gång i ordningen jag gör det, men jag skall gärna för Birger Schlaug upprepa att för mig är en folkomröstning ett utomordentligt viktigt instrument i demokratin. Har man valt att underställa folket en fråga, kan man inte utan vidare nonchalera dess beslut. Därför är detta inte bara en energipolitisk fråga för mig. Det är också en moralisk fråga. Svenska folket har sagt ifrån genom att rösta för en avveckling 2010, och då kan vi inte bara ändra på det.

Mitt förtroende för socialdemokratin har därefter varit i stort sett obefintligt. Jag litar helt enkelt inte på dem. Trots alla de goda socialdemokratiska gräsrötter som finns.

9 kommentarer:

  1. Käre Birger, du skriver väl och mycket, men ibland blir det bara barockt.

    Exempel: "Kärnkraften hör inte hemma i demokratiska samhällen eftersom tekniken kräver inskränkt demokrati för att ens kunna upprätthålla skenet av säkerhet."

    Om man anser att säkerhet som sådan är odemokratisk är det många saker som måste bort. Flygplan: de kan störtas på folk. Vattenkraft: spräng Suorva så dör tiotusentals, fler än kärnkraften någonsin kan döda. Ställverk, banker, fabriker, alla blir de omöjliga i ett demokratiskt land. Själva försvaret, det yttersta skyddet för vår demokrati, blir det som omöjliggör vår demokrati. Slutligen måste ju förstås riksdagen bort: den har ju gubevars beväpnade vakter!

    Detta blev riktigt tokigt.

    /Starvid

    SvaraRadera
  2. Nagasaki...
    Hiroshima...
    Harrisburg...
    Tjernobyl...
    Fukuschima...

    Nej inte ens demokratier kan hantera atomkraften och dess konsekvenser.

    SvaraRadera
  3. F.d. ordföranden i Folkkampanjen mot kärnkraft skriver tillsammans med kärnkraftshöken Karnefors i dagens Aftonblad. Är möjligen Bryntse sur för att han fått sparken som ordförande???

    SvaraRadera
  4. GFJr:s anatgonisttis apr. 26, 02:54:00 em

    Starvid, mycket bra sagt!

    Dagens inlägg var så barockt att jag först inte orkade kommentare det, men heder till dig som tog dig tid!

    SvaraRadera
  5. i inlägget konstateras att frågan om terrorism redan var uppe till debatt för mer än 20 år sedan genom nobelpristagare Hannes Alfvéns försorg. Inlägget är korrekt, så Starvid och GFJr:s hakar upp sig på frågan om kärnkraft kan förekomma i en öppen demokrati. Även den frågan diskuterades under folkomröstningen ser man om man studerar kampanjmaterialet. Inte heller det verkar vara "barockt", eftersom frågan rimligen är än mer aktuell idag.
    P.L.

    SvaraRadera
  6. Demokratin är ingen lösning på allt, som vi kanske har trott. I begreppet ligger ju majoritetsbeslut. Och vad säger att majoriteten alltid är klokast?

    När arbetarrörelsen för länge sen tog fart, ville man ha demokrati. Men dess politiska gren, Socialdemokraterna (SAP), ville därefter ha socialism. Demokratin var antagligen betraktad som blott en startraket, så man kunde komma till Riksdagen med nästa steg, socialismen.

    Nu blev det ingen socialism. Istället permanentades demokratin. Därmed behölls kapitalismen, vars politiker fick vara med och kalasa på demokratin. Men vad är demokratins innersta väsen? Är det att kapitalet ska styra oss?

    Ett ironiskt kuriosum är väl att det var gamla Högern som socialiserade järnvägsnätet och skapade SJ, hela folkets järnväg. Senare kom SAP och bolagiserade flera av de företag/verk som Högern hade lagt i folkets händer.

    SvaraRadera
  7. Vi står inför valet att förvalta jorden eller att förbruka den. Vi kan välja att begränsa de risker som vi tar, eller vi kan välja att sätta framtidens liv och möjligheter på spel och det gäller på många plan. Eller som författaren Göran Rosenberg har uttryckt det om käenkraf:

    ”Kärnkraften ingår kort sagt i den finstilta faustiska pakt som vår civilisation ingått med djävulen eller åtminstone med vårt sämre jag; löftet om paradiset åt oss själva ?

    ! mot risken för helvetet åt våra barn och barnbarn.”

    SvaraRadera
  8. Det enklaste man kan göra för att skydda de Svenska kärnkraftverken är att inte vara med i militära insatser som de i Afghanistan.

    En bekant jobbar på Ringhals, tydligen har det installerats fingeravtrycksläsare och irissensorer för att öht släppas in. Som är så säkra att inte ens de behöriga släpps in alltid...

    SvaraRadera
  9. Men värst av allt var sandlådan. Barnens små hinkar och spadar låg där. En docka satt kvar efter morgonens lek. Ett glas med förra årets svartvinbärssaft stod på en liten bänk bredvid.

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.