onsdag 2 mars 2011

Materialismens kultur

Biskop Hans-Erik Nordin och jag samtalar torsdag 3 mars 19.00 om tillväxt, om värderingarnas plats, värden som är önskvärda och nödvändiga och hur vi ska kunna leva ett värdigt mänskligt liv idag.

Plats: Kulturhuset Multeum, Strängnäs.
 • Vi bör bygga våra liv på Anständighet, Måttfullhet och Respekt för andras behov. 
 • Vi bör våga vidga våra vyer och ge oss tid att tänka långa tankar.
 • Vi bör leta inom oss efter Värden. 
 • Vi bör vara modiga nog att leva fridsamt. 
 • Vi bör vara stolta nog att inte tappa vårt omdöme.
 • Vi bör lyssna för att kunna finna svar. 
 •  Vi bör vara nyfikna på det som inte intresserar oss för att närma oss Medvetenskap.
 • Vi bör förstå att livet inte blir längre för att vi lever det fort.
 • Vi bör inse att livet inte blir kortare för att vi lever det väl.
 • Om du själv vet vad som är rätt och fel, så fundera en stund för vem det är rätt eller fel.
 • Om en person du talar med inte tycks lyssna, var tålmodig. Det kan helt enkelt vara så att han har lite ludd i ena örat.

10 kommentarer:

 1. Ursäkta mig, det här kanske inte hör till ämnet.
  Men, är det en sak jag saknar i den sk kristna kyrkan/traditionen -är det dans!
  För mig är dans en slags andlighet.

  SvaraRadera
 2. Intressant arrangemang, som jag gärna varit och lyssnat till om jag kunnat. Biskop Hans-Erik är en klok och vettig personj och ni två borde leverera åtskilligt som skakar om åhörarnas världsbild.

  SvaraRadera
 3. Varför ägnar du tid åt att diskutera med biskopar? Du som "troende ateist" borde veta bättre än så! Efter att ha sett din intervju igår i teve med vetenskapsmannen undrar jag om du inte är en smygreligiös typ i alla fall.

  SvaraRadera
 4. Skulle bra gärna ha lysnat !
  16.51 BS är "troende ateist", inte "smygreligiös !
  Eric

  SvaraRadera
 5. Camilla. Förr fanns det tempeldans.

  All dans är mer eller mindre andlig, liksom tonkonsten och alla konster öht. Faktiskt också läkekonsten.

  I Järna idkas Eurythmin. Den är andlig av ett djupare slag. Underbar!

  Gt

  SvaraRadera
 6. 16:51

  Om BS är troende ateist, så kan det inte vara detsamma som att vara ickeandlig. Hela hans verksamhet ägnas ju åt de andliga värdena.

  Så materialist är han då inte! Alltså svävar han fritt mellan de båda polerna, varvid det går utmärkt att göra nedslag hos en präst.

  SvaraRadera
 7. Birger, Du ska samtala ikväll 2.3. med biskop Hans-Erik Nordin, om bl.a. enligt din punktlista 2. att ”Vidga våra vyer och ge oss tid att tänka långa tankar” samt 3.
  ”Vi bör leta inom oss efter Värden”.

  Här en kommentar om det som inte kom fram i det senaste enbart materialistiska politiska valet, där politikerna inför det tycktes ha kommit överens om, att det är en enbart rationell, materialistisk, ekonomisk värld vi lever i. Eftersom inga existentiella, visionära och andliga frågor fick komma med i valdebatterna. De fattade inte, att sådana frågor även berör ekonomin i högsta grad. Därför kan biskopen och vi kristna göra det motsatta nu, flytta in politiken mitt in i en teologisk existentiell diskussion, så kan kanske viss rättvisa skipas. Nu när andligheten kan visa sin konkreta kraft mitt i samhällslivet.

  Jag tror att de fredliga, folkliga uppror som befriande nu sker i världen, visar på en avgörande tendens i skeendet. Nämligen den, att tillvaron nu skenar iväg i två motsatta riktningar, den andliga, religiösa contra den materiella, ekonomiska. Och vi kan inse att det nu kan vara nära till tidens vändpunkt i Guds rumtidsliga åtta (8), då Gud vänder på sitt kosmiska timglas. Där är vi amatörteologer minst 5 år före proffsteologer samt före sekulära media i förståelse. I vårt folkliga, teologiska, fredliga orduppror behöver vi bara ta hjälp av en fransk postmodern filosof och två svenska politiker för att Guds pågående omvälvningsskeende klart ska framgå. Häpp!

  Filosofen Jacques Derrida ansåg att tillvaron är ett paradoxsamspel mellan skillnader. Det låter enkelt och behöver en konkret precisering. Här i Sverige kan vi då se en något häpnadsväckande paradoxsamverkan mellan två politikers väldigt divergenta värdeord. De ord som kan påverka oss medborgare, när vi väljer vår väg mot kanske två ”eviga” framtidsvärldar. Då finns dels Reinfeldts arbetslinje och dels Hägglunds relationslinje, att välja på. Men där målinriktningarna ytterst är helt motsatta. Arbetslinjen är den som i biblisk förlängning leder till ”Gehenna.” Men så fruktansvärt meningslöst syndastraff som beskrivs i Bibeln, vill säkert inte Gud att det ska bli. Han ser till det meningsfulla, enligt vad jag förstår. Och många socialdemokrater och andra vänsterinriktade föredrar nog sin arbetslinje i en omväg, före en direkt relationslinje till ett paradis efter döden. Utan de önskar nog medvetet eller omedvetet, hellre vara med om att skipa en högre rättvisa i en annan värld. Och en del deckarförfattare och kulturradikala, vill nog fortsätta att skriva sina böcker i en mer komplicerad värld än i paradiset.

  Och det är väl OK, även om konsekvenserna blir helt olika mot för dem som är troende. Vi som sätter känsla, tro och förnuft i en bättre värld före en ensidigt materialistisk värld, som är styrd av ”kallt”, sakligt, logiskt, objektivt förstånd. Men med dagens avancerade IT-kommunikationssystem, kvarstår nog mobilförmedling och annat paradoxsamspel, mellan de två skiljaktliga, nutida och framtida världarna.

  SvaraRadera
 8. Anonym 16:51,
  gudsfolk är väl också människor - eller?

  Utan att tala med dem kan vi aldrig vinna deras själar och rädda dem till den enda sanna tron.

  SvaraRadera
 9. Hur gick ditt samtal med biskopen? Rapport emotses!

  P.Gr.

  SvaraRadera
 10. P.Gr: Jodå, det var fullt hus och samtal på övertid. Recensera samtalet får nog någon annan göra...

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.