lördag 19 mars 2011

Eftermiddagste och prat om religion....

Min gamle trätobroder Thomas och jag samtalar...
Söndag 20 mars 16.00
Uppenbarelsekyrkan, Bäckvägen 34, Hägersten
Vad gör det så lätt/svårt att tro?
Samtal i serien Afternoon Tea
Birger Schlaug - troende ateist och samhällsdebattör
Helene Egnell - präst, teol dr Centrum för religionsdialog
Thomas Idergard - konverterad katolik och samhällsdebattör

9 kommentarer:

 1. Att en ateist skulle byta fot är lika osannolikt som att höra en kärnkraftsanhängare ändra åsikt.

  Det hjälper inte hur många döda som än travas upp framför kärnkraftsanhängaren. Han (oftast en han) ändar sig i regel inte.

  Ateisten kan stå inför hur många spirande snödroppar, hur många spelande fåglar och hur många väldiga stjärnhimlar som helt. Han (oftast en han) är trofast den ateism som han en gång valt.

  Antag att det mitt i samtalet trots allt skulle bli en ändring, så rollerna sattes ur spel, då skulle nog publiken bli rysligt besviken.

  SvaraRadera
 2. så motsägelsefull och schizofren so Jesus framställs i Bibeln skulle jag då aldrig lita på den bron över en djup bergsklyfta

  SvaraRadera
 3. Mja, den där bilden...
  Vet inte om jag tror på den. Har en gång gjort det, men är inte så säker längre.
  Tänk om det är "tvärtom"?
  Tror att jag ska låna bilden och skriva ett blogginlägg om den senare.

  SvaraRadera
 4. Liksom man inte ser den som tillverkat en vara, men ändå tror att varan har en tillverkare, eftersom man ser resultatet, så är det legitimt att tro på en skapare av världsalltet. Man ser ju resultatet.

  Men vem har skapat Skaparen då? Ja, det är själva mysteriet. Här har vi alltså att göra med det gränslösa som våra sinnen saknar verktyg att fånga.

  Det handlar liksom om "ryska gummor" inuti/utanpå varandra, men utan slut. Så ofattbar är också rymden, makrokosmos och mikrokosmos.

  (Har inget med godhet/ondska att göra.)

  Ateister brukar säga att de tror på människan. Inom den filosofin ryms även tron att inget är större än människans möjligheter. Alltså kan man kväsa Naturen.

  Så går det åt fanders.

  SvaraRadera
 5. Hälsa Thomas att han är djupt saknad i panelen!

  SvaraRadera
 6. Anonym 03:32 skriver: "Ateister brukar säga att de tror på människan. Inom den filosofin ryms även tron att inget är större än människans möjligheter. Alltså kan man kväsa Naturen. Så går det åt fanders."

  Detta är väl ändå en makalös beskrivning av vår historia! Som om inte kristna troende är ansvariga för den miljöförstöring som skett! Vilka är hetsigast motståndare till att minska klimatpåverkan i USA? Jo, den kristna högern! Man menar till och med att ju fortare jorden går under ju fortare uppstår Guds rike! Vilka om inte religionens företrädare i form av präster och prelater, biskopar och pastorer är det som gav syndernas förlåtelse i förtid när soldater går ut i krigoch skall ha ihjäl varandra? 9 miljoner dog, alla med Gud på sin sida, i skyttegravarna under första världskriget! Den kristna sfären av världen har alltid varit den mest pådrivande när det gäller det som på denna blogg avhandlas: konsumtionssamhällets vanvett! Den kristna kyrkans idé om ett jordiskt och ett himmelskt har skapat oändligt lite intresse för jorden men desto mer för det man hoppas bli livet efter detta. Gudstro och religion har sannerligen inte lett till god miljö och respekt för människoliv, lika lite som icke gudstro har gjort det. Så av med glorian!
  Z.

  SvaraRadera
 7. Signaturen Z, 10:27

  Du har väldigt rätt! De troende (inte alla) har gjort mycket illa genom historien.

  Vetenskapen består av människor, som kan vara såväl troende som ateister.

  Vetenskapen i sig är varken det ena eller det andra. Men från ateistiskt håll hörs detta ibland, att man tror på människan.

  Vidare så uppträder vetenskaparna (inte alla!) som om
  Naturen eller Sanningen eller Skapelsen (om man så vill kalla den), inte är vår överman.

  Det känns för en del av oss som om den formen av ateism/vetenskap tror att den kan spela gud.

  SvaraRadera
 8. Hej!
  Tack för jättespännande samtal!!
  Malin

  SvaraRadera
 9. @ Anynom:
  "Att en ateist skulle byta fot är lika osannolikt som att höra en kärnkraftsanhängare ändra åsikt. "
  Du börjar inte bra. Det finns icke troende som har konverterat till diverse olika religioner. Finns massvis med böcker skriva om just det.

  Orkar inte gå in på allt så jag avslutar med att säga att skepticism är en bristvara i denna värld.

  1984

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.