lördag 12 februari 2011

Och hur går det för Gaza?

Egypten och Israel blockerar tillsammans.
Nej, det trodde jag inte. Att det skulle gå så fort. I Egypten. Precis som när Obama höll sitt segertal så känner jag hur de varma tårarna kommer krypande.

Eftersom jag just läst Nathan Shachars bok Gaza (för intervju i En bok, en författare) så känns det mest spännande hur utvecklingen i Egypten skall påverka Gaza.

Tänker man fortsätta att agera tillsammans med Israel för att förhindra varor att komma in i området? Och vilka blir "man"? Avser den icke-religiöst betingade demokratiska delen av oppositionsrörelsen att fortsätta att, likt Mubarak,täppa till gränsen?

Hänger det på om Brödraskapet får stort inflytande för att man skall öppna upp? Således: måste man hoppas på framgång för muslimska brödraskapet för att Gazaborna skall få drägligare liv? Och är det möjligen så att om man får drägligare liv så kommer man att vilja/kunna/våga vända Hamas ryggen?

Det blev alla mot en, folket mot presidenten, berättas det. I magtrakten finns det en känsla som säger att riktigt så här enkelt är det inte. Vad händer nu när fienden är besegrad, när makten skall fördelas, när val skall hållas? På vilket sätt kommer förhållandet till Gaza att bli en valfråga? Och förhållandet till Israel? Steg ett är taget på en mycket lång trappa på vägen till demokrati och mänskliga rättigheter. Men om ökad jämlikhet och fred finns längre upp på trappan vet vi ingenting - för demokrati och mänskliga rättigheter är tyvärr inte detsamma som rättfärdig fördelning och fred. Även om det i de högstämda högtidstalen sägs så.

9 kommentarer:

  1. Äntligen ett intelligent inlägg i bloggosfären om Egypten!
    Lena

    SvaraRadera
  2. Hej! Konflikten belyses bra i inlägget. I väst vill vi inte gärna att Muslimska Brödraskapet skall få för stort inflytande. Men de av oss som hellre ser andra krafter ta över i Egypten vill nog, nu är jag generell vilket medges, att Hamas roll i Gaza skall avta eftersom det efter valet (som var helt demokratiskt) har blivit så hårda bandage genom Hamasregimens makthavande. Det är nog så riktigt att om Brödraskapet får inflytande i Egypten kanske gränser mot Gaza försiktigt kan öppnas, varor kan strömma både ut och in och därmed göra att stödet (om det nu finns så mycket kvar efter sedlighetspolisen gjort sitt!) för Hamas minskar i Gaza.

    SvaraRadera
  3. Är Mellanöstern ett dominospel?
    Två brickor har fallit.
    Faller fler, kan det blir lättare att skapa verklig demokrati och frihet i Egypten och Tunisien.
    Kan Israel fortsätta att förvägra palestinierna rättvisa om landet får fler demokratiska grannar?

    SvaraRadera
  4. Risken är stor att den demokratiska oppositionen kommer att tvinga hat mot Hamas, och därmed försvåra Gazas situation, att ljuda från både minareter och tidningar precis som skett hittills på order från den avsatte presidenten! Mycket blir bättre i Egypten, men Gaza riskerar att inte vinna någonting. Israel och en demokratisk regim i Egypten kan fortsätta att hålla Hamas-Gaza under blockad. Till glädje inte för Gazabor men väl för Hamas styrande klick.

    SvaraRadera
  5. Är det helt otänkbart att Hamas tappar stöd om och när Gazaborna ser demokratin blomstra hos grannarna?

    SvaraRadera
  6. Fred, jo det kan man hoppas, å andra sidan är det kanske svårare att bli av med Hamas, som valdes i ett mycket demokratiskt val och som nu håller hårt i Gaza, med sedlighetspolis, angiverisystem och bidragssystem. Dom lär tappa stöd om Gazaborna kan leva bättre, det vill säga blir av med blockaden från åtminstone Egypten. Nu tjänar Hamas stora pengar på att vara de som håller tunnlarna öppna, man kan sälja varor till förhållandevis högt pris, och får dessutom pengar från vänligt sinnade länder och kan med dessa bidra med pengar och stöd till de innevånare i Gaza som själva stöder Hamas.

    SvaraRadera
  7. Birger,
    visst - Gazaborna valde Hamas i ett demokratiskt val. De valde mer än ett parti - de valde en rörelse som har givit dem mycket gott, ett önskvärt alternativ i en hemsk situation.
    Hamas roll - både det goda och det, enligt det jag kan se, dåliga - påminner om IRA:s roll i Nordirland.
    Det är svårt att sia, men jag hoppas på ett slut på blockaden och en bättre framtid för Gazaborna.
    De har självklart rätt att sedan fortsätta rösta för Hamas. Dock är det möjligt att de i viss utsträckning väljer andra alternativ, samt att Hamas inte kan/behöver hålla ett så hårt grepp om Gaza i frånvaron av en blockad och ett hårt yttre tryck.
    Med en demokratiskt vald regering i Gaza och en demokratiskt vald regering i Egypten vill jag tro på en människovärdig framtid för folket på bägge sidor om denna gräns.

    SvaraRadera
  8. En demokrati kommer givetvis inte att acceptera instängning av Gazas befolkning, så egyptisk demokrati är förstås Netanyahus värsta mardröm.
    Nu har ju också Wikileaks dragit fram dokument som visar att överfallet på Gaza
    -08 inte berodde på att Hamas bröt vapenvilan, utan perverst nog, på att de inte gjorde det!
    http://mondoweiss.net/2011/02/israel-foresaw-military-action-against-gaza-in-08-because-effective-ceasefire-gave-hamas-strength.html
    Smaka på den.

    SvaraRadera
  9. Jag får en känsla av att detta bara är början, Tunisien, Algeriet, Marocko, Västsahara, Lybien, Jemen ....

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.