lördag 5 februari 2011

Kyndelmäss

Dr Strangelove...
Gårdagens nyhetspanel om Egypten, friskolor och Maud Olofsson. Lite mer försiktigt när inte Thomas längre är med... Förresten är också landets miljöminister Carlgren konverterad katolik - precis som Thomas.  Vilket leder mig fram till att det är Kyndelmäss idag. 

Kyndelsmässodagen firas till minne av den dag då det berättas att Jesus som barn bars fram av sina föräldrar i templet. Enligt Moses lag skulle allt förstfött av manskön helgas åt Herren. De förstfödda bland boskapen skulle offras, medan de förstfödda sönerna skulle lösas ut vid en månads ålder med ersättningsoffer bestående av silvermynt. Detta sammanföll också med moderns rening. En kvinna som fött barn ansågs rituellt oren. Om kvinnan fött en son ansågs hon oren i 8 dagar fram till dess sonen omskars på den åttonde dagen. Sedan skulle hon vänta 33 dagar under sin "blödning- och reningstid". När den tiden passerat skulle familjen offra ett lamm, eller om familjen var fattig två duvor, sedan var kvinnan rituellt ren igen.

Detta sagt som komplement till min sagda uppfattning i Nyhetspanelen om att styras av religiösa lagar.
Apropå domedagar och annat: Idag lördag 23:50: Dr Strangelove med Peter Sellers om att sluta ängslas och istället älska atombomben. (För övrigt Presleys favoritfilm, han lär ha sett den 8 gånger under samma dygn).


Måndag kl 19.00: Kunskapskanalen En bok-en författare: "Talals hus" av Terese Cristiansson. Om en familj i Gaza - och om att få sitt livsutrymme begränsat när religioner blir verktyg för samhällsbygge.

6 kommentarer:

 1. Det är först när vi överger våra närsynta, fördömda uppfattningar om de problem som vi står inför och inser att Jorden är en helhet som kräver ett Helhetsperspektiv som vi möjligen kan klara de gigantiska utmaningar, vi står inför!!!

  Kapten Konkurs, hos var och en bör utvecklas till Klotförstånd hos var och en. Här finns uppgifter för var och en som orkar kan och törs!
  Många vill väl vara en del av lösningarna och inte en del av problemen!!!
  Klotförståndet och Helighetskänslan eller tvärt om,önskas till Makten hos var och en!

  Välkomna!!!

  Roland Lidén

  SvaraRadera
 2. Bara en fråga. Var hittar jag ditt inlägg (en video) om en judisk(?) mässa, som du nästan trodde var på skämt ?
  Eric

  SvaraRadera
 3. Eric, jag har letat och letat i både bloggen och på nätet, men jag hittar den inte. Kommer du ihåg ungefär när jag hade lagt in länken och i vilket sammanhang?

  SvaraRadera
 4. Birger, gick igenom din blogg 1,5 år och märkte hur osäker jag var på hur långt tillbaka den låg; vissa från 2009 kändes som färska - kanske intressant i sig. Skulle ändå stanna för det sista halvåret.
  Kommer inte ihåg sammanhanget, men mycket väl att att du i det längsta trodde det var på skämt, och att du kom in i sändningen efter fem minuter.... Möjligen kan huvudinslaget varit någon "riktig" humorist som också utgjorde bildillustrationen, och därför missar snabbscrollningen.
  Eric

  SvaraRadera
 5. Här är länken ni letar efter:

  http://schlaug.blogspot.com/2010/10/ett-missforstand-pa-pitea-stadshotell.html

  SvaraRadera
 6. 21.44. Hittade den, ungefär 21.30:-)
  Fortsättning: http://ericsecher.blogspot.com/2011/02/missforstand.html
  Eric

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.