söndag 6 februari 2011

Kemijätte huvudorsak till massdöd bland bisamhällen?

Snabba pengar sprutas fram...
Som gammal biodlare - alla borde få njuta av att vara biodlare några år av sitt liv! - förundras och förskräcks jag dubbelt över hur bin drabbas av massdöd i en omfattning som inte sett sin like. 

Det var tragiskt nog när  varroa hotade de vackra, charmiga, vänliga och ljuvligt somriga italienska bin som bebodde våra kupor, men nu är kemijättarna de stora hotet mot världens bisamhällen.

The Independent  har avslöjat en hemlig rapport som pekar på att det är ett bekämpningsmedel som sprutas på raps- och majsodlingar som är orsaken till detta. I Sverige används det bland annat på sockerbetor.

"Inom några minuter upp till någon timme stoppas insekternas ätbeteende", meddelar företaget som rekommenderar medlet till sockerbetor och fortsätter: "Insekterna dör normalt inom 24–48 timmar, men det kan ta upp till sju dagar."

"Den första storsäljaren på marknaden hette Imidacloprid och släpptes ut i början av 90-talet. Men medlet har en oförutsedd och mycket negativ påverkan på insekter, inte minst på bin", skriver Miljöaktuellt.

Helt plötsligt kan hela bikolonier vara spårlöst försvunna. Så har det varit också förr. Den massiva bidöd som  nu sker är dock "väldigt många gånger högre än de man studerat tidigare", påpekas på Supermiljöbloggen.
Så rullar historiens hjul och vi alla lever i en enda stor industriellt tillverkad kemikaliecocktail där varje liten ingrediens testas var för sig, men ingen har överblick över helheten. I skuggan av klimatfrågan ges kemikaliejättarna friare spelrum. Och i valrörelsen som vi nyss avnjutit existerande inte frågan, vilket nog var första gången sedan 1982. Jag undrar vilket parti som blir det första att ta tag i hela miljöproblematiken. Det kanske slutar med att det blir Kristdemokraterna. Gud förbjude... men dom söker ju en anledning att finnas kvar.

11 kommentarer:

 1. Lustigt att du nämner kristdemokraterna som gammal miljöpartist. Jag befarar att du kanske har mer rätt än du tror (jag utgår från att du var lite ironisk)efter att ha hört Hägglund markera mot arbetslinjen (och istället tala om relationslinjen) och Odell (!!!) att ifrågasätta om livets mening verkligen är att arbeta och konsumera. Kanske vill man suga tillbaka Wijkman och ta steg tillbaka till ett parti som inte var kapitalistiskt inriktat? Skall ifrågasättandet av "ekonomismen" och "tillväxtsamhället" komma från oväntat håll när nu mp har lämnat fältet fritt?
  Rödgrön i hjärtat

  SvaraRadera
 2. Jo om Hägglund slutar springa efter Reinfeldt och funderar på vem han själv är och var hans eget hjärta är , kan det nog bli så Birger.

  SvaraRadera
 3. Jag hörde igår kväll av några goda vänner att stararna minskat drastiskt i antal, och att det skulle bero på diverse besprutningar nere i Sydeuropa. En av avsikterna med besprutningen skulle rent av vara att decimera stararna.

  Kan ingen uppfinna ett etiskt godtagbart bekämpningsmedel mot kemistollar?

  SvaraRadera
 4. Men från de elöverkänsligas håll antyds ibland att det är mikrovågsstrålningen från 3G-master som gör att bina dör, efter att först ha tappat orienteringen.

  Och nu vill C-Maud belägga hela landet med sådan strålning, eller har jag hört fel?

  Gt

  SvaraRadera
 5. Det här med kemikalier är en riktig djungel för oss vanliga dödliga. Det enda jag är säker på är att vi blir lurade. Riktigt ordentligt lurade.
  I dessa tider av valfrihet kan jag välja elleverantör, telebolag och annat som i det stora hela inte gör någon skillnad alls. Jag kan däremot inte välja att om jag vill bli utsatt för antibiotika, hälsofarliga partiklar eller kemikalier i alla möjliga former som får pumpas ut i tillväxtens heliga namn.
  Och man kan ju undra vilka långsiktiga konsekvenser detta får? Allt fler barn får allergier och koncentrationssvårigheter. Det händer konstiga saker med djur och växter. T ex döda havsbottnar och tvåkönade fiskar.
  Hänger detta ihop med kemikaliesoppan vi utsätts för eller finns det någon full naturlig förklaring? Som vanlig lekman har jag inte kunskap nog att ställa någon till svars. Men mitt förnuft och erfarenhet säger mig att man inte kan sprida ut vad som helst utan att det får konsekvenser.
  Men det är klart, oändlig, exponentiell tillväxt är inte heller förnuftigt men vi kör på ändå. Det kanske är så att kemi och ekonomi lyder under samma lagar?

  SvaraRadera
 6. Lite om vad den elektromagnetsika strålningen gör för insekter:
  Juni 2010: Bin som exponeras för mobilstrålning lägger färre ägg och får sämre förmåga att hitta tillbaka till bikupan. Flera månaders exponering 15 minuter två gånger om dagen två gånger i veckan ledde till total kollaps av det exponerade bisamhällethttp://www.emf-portal.de/viewer.php?l=e&aid=18302
  April 2010: Mobilstrålning har en kumulativ negativ effekt på insekters reproduktionsförmåga. Ju längre tid som insekterna exponerades för en mobiltelefons strålning, desto sämre blev reproduktionsförmågan. Panagolpoulos 2010. Samma forskargrupp har också studerat vilken strålningsintensitet som ger störst reproduktionsskador.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20399887?dopt=Abstract

  Ytterligare en fråga att ställa sig är vad strålningen gör mot fåglarna, som nu tycks falla döda från skyn eller inte kunna reproducera sig.
  Kanske är det en kombination kemikalier - strålning?
  MVH
  EW

  SvaraRadera
 7. EW.

  Då har vi kanske att göra med en så kallad kniptångsrörelse, dvs att bina angrips från två håll.

  Tanken går nu åter till C-Maud, som vill göra konsumentintressena till partiets nya käpphäst. Profilfråga, kallas det kanske.

  En konsumentfråga är väl också rätten att slippa konsumera strålning och kemikaliebiverkningar. Finns det någon centerpartist i detta kommentarfält som kan förklara partiets syn på sådant?

  Gt

  SvaraRadera
 8. Bi-verkningar var ordet!

  SvaraRadera
 9. Nyheter

  11 februari 2011, Indien: forskning visar att bi-samhälle kollapsar efter exponering för mobiltelefonstrålning 10 minuter om dagen i 10 dagar. Enligt forskaren är utbredningen av mobilstrålning och EMF den mest troliga orsaken bakom den världsomfattande nedgången i bin, kallad Colony Collapse Disorder International Journal of Environmental Sciences
  http://ipublishing.co.in/jesvol1no12010/EIJES2044.pdf

  SvaraRadera
 10. Artikeln undviker helt att nämna det som upptäcktes redan under 2010: forksare har hittat en virus och svampinfektion his de kollapsade bisamhällena.

  Bee Colony Collapse Associated With Viral, Fungal Infection, Biologist Says

  ScienceDaily (Oct. 10, 2010) — The sudden death of bee colonies since late 2006 across North America has stumped scientists. But today, researchers may have a greater understanding of the mysterious colony collapse disorder, said a Texas Tech University biologist.


  Shan Bilimoria, a professor and molecular virologist, said the bees may be taking a one-two punch from both an insect virus and a fungus, which may be causing bees to die off by the billions.


  Det visar sig inte alls vara stygga, elaka bekämpningsmedel eller mobilstrålning, utan Moder Natur som med sedvanlig grymhet slår till utan förvarning.

  Oops?

  SvaraRadera
 11. Se gärna dessa filmer, och framförallt Del 2 av "Ditt livs viktigaste information" som berör oss alla och vår natur i allra

  högsta grad.

  Det kan verka främmande och overkligt det som visas fram, men som andra sidan är det just det som sker just nu och som

  pågått ett antal år.

  Detta som händer bör alla informeras om och det bör snarast möjligt få ett stopp.

  Studera noga satellitbilderna i slutet av filmen i Del 2 så lämnas en skrämmande bild av vad som sker.

  http://www.youtube.com/watch?v=RZPsLkKOi8w


  Filmerna finns även i högre kvalitet i Tv-format att ladda ner här:


  http://thepiratebay.se/search/ditt%20livs%20viktigaste/0/99/0


  Det är fritt att sprida filmerna i informationsyfte till allmänheten.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.