lördag 26 februari 2011

Kulturella funderingar

GAN
Skit är skit, om än i sockrade förpackningar. Tänkte jag vid besök på Vårsalongen på Liljewalchs.  Och fortsatte nåt om att en kul idé inte alls behöver vara konst. Och att konst inte alls behöver bygga på en kul idé. Och hamnade rätt var det var inför konstaterandet att en kul idé verkligen kan vara konst. Beslöt mig för att hålla truten.

Men visst är det lite trist att man ska behöva ta sig till den monarkistiskt besmittade Valdemarssudde för att få se mycket konst som verkligen berör, som man bara måste sätta sig ner och betrakta och njuta av. En inbjudande utställning med GAN -Gösta Adrian Nilssson.

Det är någon stort i de som kan sitt hantverk. Det gäller nästan vad det än är. Vilket jag inte minst känt på när det gäller En bok - en författare. Här nedan kommer förresten senaste. 

Det här samtalet med Olle Sahlström kändes riktigt spännande.

I fredagens Nyhetspanel, vars deltagare kanske kan betraktas som måttligt kunniga i sitt hantverk, talade vi om Bildt, teve-avgifter och Palme. Finns här.

7 kommentarer:

 1. Intressanta tankar om hantverket; en mycket bra öppningsreplik i panelen. Du håller debatten på en hög nivå - tack!

  SvaraRadera
 2. Jag fick mycket att tänka på efter ditt samtal med Sahlström. Dels sorg i hjärtat över att människor med just de erfarenheter som Olle fick genom sin uppväxt inte kunde se någon annans behov när de väl arbetat sig upp till sin maktposition. Dvs t.ex. kvinnor och de nyfattiga. Så att det till slut blev sossarna själva som öppnade för klassamhällets återkomst genom sitt envisa fasthållande av tillväxtsamhället, då man fick lov att offra en del ideal på vägen. Men också, med ännu mer sorg. När man väl inser att man fått nog med "hårdheten" och saknar andlighet så är det ständigt denna kristendom eller religion eller "inre sökande" som ska fylla tomrummet.

  Det var ett mycket intressant samtal. Det finns någon sorts poetisk rättvisa i dina sista samtal. En präst som insett kyrkans roll för tillväxtsamhället och nu proklamerar ekoteologi och så nu en LO-pamp som blir pilgrim. Förstår om dessa samtal ger dig viss tillfredsställelse...

  /Anso

  SvaraRadera
 3. Ett jättefint samtal mellan dig och Olle Sahlström. Tack för massor med tankar!
  HB

  SvaraRadera
 4. Atteisten klyver den stilla insjöns yta med sin kanot. Möter Lommen i en vassrugge.


  - Jasså du är ute och paddlar redan.

  - Ja, det är ju en sån underbar morgon, så jag ville på nära håll uppleva elementen, åtminstone vattnet, luften och så grönskan förstås.

  - Nä men nu yrar du väl. Inte kan du väl se att där finns något annat än Hå Två O, fotosyntesen och sånt?

  - Jo, käre Lom, nu är jag kommen så långt, att jag vill Paddla Hem.


  Gt

  SvaraRadera
 5. Hej, Hur ser din definition av konst ut ?
  Eric

  SvaraRadera
 6. Eric: Precis som jag skrev i inlägget så är det bäst att hålla truten i den frågan, eftersom konst är något som även uppstår i betraktarens öga.

  SvaraRadera
 7. Jo men visst.

  Slår mig att just den aspekten kanske gäller även poltiken, och livet. För (oss) somliga/fåtaliga är tillväxtsamhället meningslös "skit", för andra är det höjden av lycka.
  Hittade åtskilligt som "berörde" på Liljevalchs.
  Och håller mig f.ö till ditt tionde bud.

  Sigrid Nathorst-Windahl föll väl ändå i smaken -
  http://www.liljevalchs.se/varsalongen-2011/sigrid-nathorst-windahl/ ? :-)

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.