torsdag 10 februari 2011

Effekten av arbetslinjen.

Och människans värde?
Arbetslinjen. Ett ord som innefattar "effektivare" arbetsmarknad och större "jobbregioner"- men också längre pendlingsavstånd, längre tid borta från barnen, mindre ork att engagera sig i det sociala samhället. Helt enkelt sämre liv.

Alla partier har anammat detta, allt från MP till Moderaterna. Men vad händer med våra liv? När blev vi reducerade till kuggar i ett ekonomiskt hjul? Var det inte meningen att ekonomin skulle utgöra kuggar i ett hjul som vi själv styrde? En forskarrapport visar på effekterna av  längre pendelavstånd à la arbetslinjen: sämre hälsa.

Kristina Jakobsson, forskare vid Lunds universitet, har publicert rapporten om effekterna av långpendling. Slutsats: Hälsan försämras. Jakobsson säger: "Vi måste fundera på vad det betyder när vi förväntas arbeta allt högre upp i åldrarna, och för barnen , som får betala ett pris för föräldrarnas långa arbetsdagar. Här i Öresundsregioen pendlar allt fler allt längre. Nu talas det i malmö om pendlingsmöjligheter till Hamburg, tre timmar enkel resa..."

PS! Här beskriver några miljöpartister i ledande ställning, i polemik mot de miljöpartister som inte fattat hur det ligger till, hur partiet numera anammat arbetslinjen.

32 kommentarer:

  1. Smakfullt Birger må jag säga. Bildsätta en text som är en kritik mot en demokratiskt vald regering och andra demokratiskt valda representanter med en bild av en ingång till ett nazistisk koncentrationsläger. Denna text fanns såväl på ingången till Auschwitz som ingången till Dachau med flera, ditt bildval visar verkligen på att du har perspektiv på tillvaron.

    Under åren 1933-1945 låste man in sådana som dig Birger i Dachau, dvs personer som kritiserade den styrande makten. I Sverige garanterar vi din rätt att så göra genom grundlagen. Visa lite respekt för de nazistiska offren och byt bild!

    SvaraRadera
  2. Om inte denna slogan varit uppfunnen av nazzarna, hade den kanske kunnat användas av alliansen och de rödgröna.

    Alla inser förstås att det är skillnad på Hitlers Tyskland och vår regim i Sverige, och fattar att bilden ur den synpunkten är en förskräcklig överdrift.

    Ändå är det bra att den är med, för den kan sätta igång en och annan tanke.

    SvaraRadera
  3. @Måns: Var i den demokratiska ordning ligger att en minoritetsgrupp regerar ett land där dessutom det största partiet inte ens ingår?

    Btw: Bilden förtydligar väl vad arbetslinjen har för konsekvenser.

    SvaraRadera
  4. Måns, det är säkert riktigt att sådana som jag blivit hade blivit inlåsta. Och bilden är osmaklig. Håller med dig om det mesta således.

    SvaraRadera
  5. Avgående språkröret Maria Wetterstrand, intervjuad i hemstadens tidning Folket, om livet efter tiden som språkrör:

    Tror du att du kommer att engagera dig politiskt?

    – Jag kommer inte att bli något surt avdankat språkrör som skriver sura artiklar och klagar på partiets utveckling.

    Som läsare av denna blogg kan jag tycka det är lite synd att partiets partiprogram (som väl i allra högsta grad representeras just här, via Birger) inte står högre i kurs hos partiledningen.

    Hela intervjun:
    http://folket.se/folkifolket/1.950312

    SvaraRadera
  6. Bra, Thomas K, att du återger denna utsaga från Wetterstrand! Adressen är ju övertydlig.

    Så lågt, förtvivlat lågt, av den förr så lysande Maria, att säga så om original-MP:s bästa företrädare!

    Skäms MW!

    Gt

    SvaraRadera
  7. Detta nummer av GP (i söndags) ägnar sex sidor åt problematiken som avslutas med en artikel av Jörgen Larsson om arbetstidsförkortning.
    Den gemensamma nämnaren för denna typ av reportage brukar landa i en problemanalys som stannar på individ eller gruppnivå.I det här fallet på 70-talisterna. När ska man "länka" till ekonomisidor, debattsidor och politiska ledare som handlar om att arbeta längre, mer effektivt och att öka tillväxten (eller "efterfrågan" som Reinfeldt retoriskt numera säger).

    Artiklarna i GP då?
    Obs! Tänk på att GPs upphovsrätt endast tillåter en läsare per gång:-) så maila mig innan du läser så att jag kan förhindra samtidigt läsning vilket GP kräver:-)
    http://kortarearbetstid.nu/page/gp-om-stress-och-arbetstid

    För övrigt kostar det 15:- att få tillgång till ett digitalt nummer av tidningen och omfattas inte av en vanlig "pappersprenumeration". Bara den tekniska produktionen och distributionen av papperstidningen kostar mer för GP än vad en prenumeration av papperstidningen inbringar.
    Teknik som kunde vara grön och spara pengar, miljö, råvaror,tryckkostnad,distribution och som av etablissemanget är lösningen på världens miljöproblem faller offer för "creative destruction" eller "planned obsolescence".

    le.engstrom@gmail.com

    SvaraRadera
  8. Måns: pga av den utveckling som det demokratiskt valda NSDAP, och den flerparti-regering som den ledde var orsak till, är det inte längre tillåtet med minoritetsregeringar i Tyskland.

    Siffran för partiet från 6 november 1932 som utgjorde grunden för det nazistiska maktövertagandet 1933 var 33,1 %.

    Bara sagt som en kommentar till att man aldrig vet i förväg vad något skall leda till men med dyrköpta erfarenheter kan man som i Tyskland försöka värna demokratin så gott det går.

    Utan att jämföra Reinfeldt med Hitler tycker jag visst att det finns fog för att lyfta upp de bärande likheterna i den svenska "arbetslinjen", den östtyska "Held der Arbeit"-ideologin och nazisternas "Arbeit macht frei".

    Alla tre ideologierna propagerar för arbetets plats som främsta mål och mening och väg till "frihet" och inte som en av flera sysselsättningar för en människa med oanade möjligheter och sidor att utveckla.

    /Anso

    SvaraRadera
  9. Lilla arbetsmyrantors feb. 10, 12:05:00 em

    Finns något samhälle i historien där man inte arbetat? Arbetet är människans signum. Utan arbete är vi ingenting och uppnår vi noll av värde för oss själva. Och utan arbete kan vi inte uppskatta friheten från arbete. Det är kontrasterna som gör livet.

    SvaraRadera
  10. katten i hammockentors feb. 10, 12:08:00 em

    men vad är det som säger att 40 timmar behövs för att uppleva dessa kontraster - arbetsmyran? och vad händer med dem som inte får 0 timmar för att andra ska få jobba 40 timmar. de får ju inte njuta av dessa kontraster?

    SvaraRadera
  11. med dem som får jobba 0 timmar.. ska det så klart vara
    ds.

    SvaraRadera
  12. Innan moderaterna började göra om språket så betydde "arbetslinjen" egentligen bara att man i första hand skulle erbjuda arbetslösa arbete i stället för bidrag. Det var en bra princip, som även förespråkare för medborgarlön och friår borde kunna ställa upp på.

    Nu har moderaterna lagt till en massa till den ursprungliga betydelsen och försökt förändra begreppet "i moderat riktning".

    Men man verkar även lyckats med att gå emot några av sina egna gamla principer. Jag tänker på principen om att politikerna ska lägga sig i så lite som möjligt samt principen om valfrihet.

    Ökad valfrihet torde väl innebära inte bara att man ska kunna arbeta mer, utan även mindre. T.ex. att man ska kunna pensionera sig tidigare eller åtminstone ha rätt att gå ner i arbetstid när man närmar sig pensionsåldern. Men något sådant har jag inte hört från moderat håll.

    Hur har Birger&Co för övrigt tänkt sig att en kortare normalarbetstid ska leda till kortare arbetstid? Mer konkret alltså.

    Ska inte arbetsmarknadens parter få bestämma arbetstiden? Finns det andra förslag?

    SvaraRadera
  13. Klangen som världen behövertors feb. 10, 12:48:00 em

    Tiga och tala

    Varföre skulle du mässa
    också din själs litania,
    också din sorgs miserere?
    Hånande ögon bevaka
    den, som har blottat sin sorg.
    Stoltare vore att pressa
    smärtan i barmen där nere
    hårt och beslutsamt tillbaka,
    än att den förs i det fria
    naken kring gator och torg!

    Klangen, som världen behöver,
    är ej ett vekt miserere –
    tonen, som läte sig vässa
    uddvass till pil eller klinga
    finnes väl ock i din barm.
    Smärtan, som bundits där nere,
    skall, när en tid har gått över,
    väpnad från fot och till hjässa
    upp ur sitt fängelse springa
    djärv som befriande harm!

    Sanning till hälften du säger,
    harm vill till vapen jag smida,
    dock skall ej smärtan, ej sorgen
    tigas ihjäl, ty att tiga
    är hos en sångare brott.
    Stoltare är det att stiga
    mitt ibland vimlet på torgen
    fram med all sorg, som jag äger,
    tolk för de tyste, som lida,
    tiga och lida blott.

    /En hyllning från Fröding som tack till en sångare som talar för de mångas inre misär.

    SvaraRadera
  14. Jag tycker sänkt arbetstid och införande av bytesekonomi är bra. Då blir det mycket tid över för friluftsaktiviteter som fiske, svampplockning m.m. Pengar vad är det? En papperslapp med en bild på Per Gahrton?

    SvaraRadera
  15. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  16. F.ö. är "Arbeit macht frei" en ganska vettig slogan, med alla sina begränsningar (och trots nazisternas fruktansvärt ironiska användning av det). Fråga vilken arbetslös ungdom som helst...

    SvaraRadera
  17. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  18. Så här sa jag till Dr Nils Koehler vid avskedet från det nyinvigda ungdomscentret på Usedom vårvintern 2005:

    "Geschichte hat und gelernt, dass Arbeit nicht immer frei macht, aber auch dass es ohne Arbeit kein Freiheit und kein Frieden gibt."

    (har sänt om det här två gånger efter mycket förargliga felstavningar; hoppas det blev tredje gången gillt nu).

    SvaraRadera
  19. Mycket märkliga reaktioner, ni bör läsa länken ang miljöpartisternas inlägg. Så får ni som inte förstår svar.

    SvaraRadera
  20. Mycket riktigt, det är barnen som får stå emellan.
    Långa pendlingsavstånd och långa arbetsdagar för föräldrarna betyder naturligtvis ännu längre dagar för barnen. Inte konstigt att så många barn är totalt slutkörda när dom kommer upp i de övre tonåren. Från ett års ålder är dom pressade mellan föräldrarnas förväntningar och skolans schizofrena läroplan (många fina ord men syftet ett endast ett – göra producenter och konsumenter av människor) Inom psykvården tar vi omhand allt fler barn som är har tappat livsgnistan. Föräldrarna är helt oförstående. Dom har ju praktiskt taget jobbat ihjäl sig för att få vardagspusslet att gå ihop. Vardagspusslet är naturligtvis samma sak som arbetslinjen.
    Jag ser tillbaka på min egen barndom och jag ser mina barnbarns och undrar hur i helvete det kunde bli såhär?

    SvaraRadera
  21. Det är lite lustigt att så många inte - det gäller allmänt i debatten - kan ta ett seriöst samtal om arbetstidsfrågan. Sedan årtionden tillbaka har vi rationaliserat, robotiserat, automatiserat, datoriserat för att effektivisera bort arbete. Då bör vi väl rimligen ta vara på den fördelen.

    För övrigt en liten notering: fyrtiotimmarsveckan som norm är ingen naturlag. Normen bör ligga i samklang med utvecklingen.

    Två skäl till varför vi inte sänker arbetstiden är a) vi måste arbeta för att få in pengar till vård, skola och omsorg b) det kommer att fattas arbetskraft i framtiden.

    Båda dessa motiv för samtalas seriöst om. För det första:Det är heller någon naturlag att det är skatt på arbetstid som skall vara basen för finansieringen av trygghetssystem etc. Håller vi fast vid det kommer vi, hur mycket vi än effektiviserat, att tvingas arbeta med nuvarande norm som grund. För det andra: Cirka hälften av köttberget (som Nuder hade vänligheten att kalla 40-talisterna) har gått i pension - ändå har vi 7 procents arbetslöshet. Någon arbetskraftsbrist kommer inte att uppstå i vare sig Sverige eller Europa - tvärtom.

    SvaraRadera
  22. På den från södra delen av Sverige lättåtkomliga tyska ön Rügen finns ett museum i den forna semesteranläggningen Prora. (Se sökord!)

    Den väldigt långsträckta byggnaden var avsedd för tyska arbetares rekreation vid landets bästa badstrand.

    Den nazistiska organisation som drev detta kallades KDF = Kraft Durch Freude (kraft genom glädje). Även det en devis, som skulle kunna nyttjas av våra arbetslinjepartier, om inte nazzarna hade uppfunnit den.

    Gt

    SvaraRadera
  23. Jesper Jäderkvisttors feb. 10, 03:42:00 em

    Väldigt många förväxlar den generella termen arbete med lönearbete. Lönearbete är lika lite en naturlag som 40 tim arbetsvecka.

    Ändå envisas folk med att "utan jobb skulle samhället inte utvecklas" osv. när lönearbete i själva verket ofta hämmar människors kreativitet och initiativförmåga.

    SvaraRadera
  24. Lilla Arbetsmyran:

    en hel del forskning har visat att människans liv som jägare/samlare präglades av en utbredd lättja. Uppgiften att ragga fram mat för dagen tog inte många timmar i anspråk, långt färre än åtta. Så på frågan om människan inte alltid jobbat är väl svaret: Ja, fast ganska lite de första 500 000 åren.

    Läs gärna Lasse Bergs bok Gryning över Kalahari. I den bor han bland annat ihop med san-folket i Namibia som är lever ganska likt hur alla människor levde fram tills för några tusen år sedan. Och de gör inte många knyck enligt boken. Sitter mest och skvallrar och tar det lugnt...

    SvaraRadera
  25. Morgan Johansson (S) vill föra upp det gamla förslaget om 35-timmars arbetsvecka till dagordningen igen, rapporterar DI nu i kväll.

    SvaraRadera
  26. Med tanke på arbetslinjen:

    Är det FP-Björklunds filosofi att forma barnen till passande aktörer i en av marknaden styrd process? Eller är hans vilja, att främja barnens utveckling efter envars förutsättningar?

    En filosofi, fjärran från "tennsoldatgjutarnas", bär väl följande utsaga vittne om:

    "Den skola som nu håller på att ta form kommer att misslyckas.

    Den grundläggande åsikten är att kunskap först och främst ska utsättas för prov och betygsättas, vilket gör att faktakunskaper, som snabbt och lätt kan kontrolleras, hamnar i fokus.

    I en tid när fakta är lätta att komma åt på internet är den inriktningen föråldrad.

    Skolan borde istället lägga tyngdpunkten vid förståelse, överblick och kritisk sans.

    I framtidens skola måste betyg utfärdas sparsamt och enbart som mått på mänsklig mognad och djupare insikt."


    Ovanstående text är saxad från "Hets! En bok om skolan" av Sven-Eric Liedman (Albert Bonniers Förlag 2011).

    Gt

    SvaraRadera
  27. En liten tanke: Idag har vi ju ett sådant välstånd här i vårt land att de allra flesta, utan större problem, kan leva ett gott liv utan att arbeta 40 timmar per vecka.

    Lagar man mer mat själv, bor mindre, undviker att ha bil, handlar begagnat, lagar saker och i största allmänhet nöjer sig med enklare levnadsstandard så borde det inte vara något större problem att kapa 10 timmar från sin arbetsvecka.

    Så en förändring kan ju faktiskt ske underifrån och behöver inte styras av politiker.

    Det finns ju också de som vill arbeta 40 timmar per vecka och kanske mer därtill, vilket inte behöver vara något problem

    SvaraRadera
  28. Micke, det där är ju inte riktigt sant. De flesta arbetsgivare arbetar utifrån nomrmen när det gäller att erbjuda jobb. Det är väldigt få som kan få jobba 10 timmar i veckan, man kan inte ens få gå ner till halvtid på de flesta jobb. Normen måse ändras.

    SvaraRadera
  29. Normen har väl alltid haft variationer genom överenskommelser. För att kunna göra avsteg så behövs alltså en norm att förhålla sig till. Det är väl det Birger menar med sänkning av normalarbetstiden. Den ska utgöra en guidelinje, inget tvång alltså.

    SvaraRadera
  30. Anonym 05:46:

    Nej, lagar innebär tvång. Vad trodde du?

    SvaraRadera
  31. Mac: Anser du att dagens 40-timmarsnorm är tvång så är det klart att du anser att vilken norm som helst är tvång...

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.