fredag 11 februari 2011

Angie Zelter om Norrbotten

Angie Zelter
I Norrbotten finns Europas största krigsövningsområde - NEAT, North European Aerospace Testrange. Stolt presenterat här.

På 24000 kvadratkilometer tränar bland annat NATO och USA krig i form av bombfällning. Övningsfältet används också för att utveckla förarlösa plan, bombplan och annat krigsmateriel.  Förberedelserna för krig pågår för fullt här och nu. Krig börjar således här och nu. Och få tycks bry sig.

Angie Zelter från fredsrörelsen i Storbritannien och mottagare av ”alternativa nobelpriset” 2001 kommer till Sverige för att prata om vad som pågår i Norrbotten och hur detta är en del i det globala krigsmaskineriet. Möten sker tillsammans med det antimilitaristiska nätverket Ofog - som för övrigt fick förra årets ProVoka-pris.

Tyresö: Lördag 12 feb kl 13; Café Bonza/Kvarnhjulet
Stockholm: Söndag 13 feb kl 18; Kafé 44 - Tjärhovsgatan 44 (mingel från kl 17)
Stockholm: Måndag 14 feb kl 16; Globala gymnasiet - Hornsgatan 93 (för elever/peronal från alla skolor)
Stockholm: Tisdag 15 feb kl 18; Solidaritetshuset - Tegelviksgatan 40

Uppsala: Onsdag 16 feb kl 13; Kafé Mumrik - Kungsgatan 61

Uppsala: Onsdag 16 feb kl 16; Universitetet - Blåsenhus, Von Kraemers Allé 1


Senare:
Umeå: 17 feb miahabo@gmail.comLuleå och Kiruna  18-25 feb barbro_midbjer@hotmail.com
Göteborg: 26 feb -3 mars annasanne@hotmail.com
Malmö och Lund: 4-6 mars 
a_pettson@hotmail.com

15 kommentarer:

 1. Det är väl bra att vi kan hyra ut värdelös mark till sådant som ger teknisk utveckling. Varför denna dysterhet?
  You hear me

  SvaraRadera
 2. Jag bryr mig väldigt mycket. Är mycket stolt norrbottning, och att vi erbjuder delar av vårt län till frihetligt mellanstatligt samarbete mellan demokratier är jag ruggit stolt över.

  Norrbotten - Fighting for Freedom!

  SvaraRadera
 3. Teknisk utveckling i detta fall innebär teknik nog att lemlästa civila utan att spilla en egen droppe (i tex förarlösa bombplan) och bidra till ett krigsmaskineri (politik, utbildning, ekonomi, mm) som gör bl.a. Sverige beoroende av andra staters och t.ex. NATOs politik utan att vi har möjlighet att påverka denna. Det går skattepengar till det här.

  Oavsett vad man tycker om sättet att föra krig som NEAT syftar till att stödja, och oavsett vad man tycker om de relativt sett jättestora civila förluster som denna typ av krigföring innebär, och oavsett vad man tycker om den upptrappning som våldsamt hanterande av konflikter ofta innebär (istället för lösning), och oavsett vad man tycker om att enorma resurser läggs på detta istället för på annat, och oavsett om man tycker att det är rimligt att Sverige är en av världens största vapenexportörer per capita, och oavsett vad man anser om att just det krigsmaskineri som börjar i Norrbotten gör krig till en tillväxtfrämjande industri - helt utan etiska ställningstaganden och helt utan diskussion om att det går att omställa även krigsindustrin, vilket man gjort med andra industrier så att arbetare inte förlorar jobb - oavsett detta är det rimligt att kräva en demokratisk, öppen debatt om frågan.

  Har vi som bor i Sverige inget globalt ansvar? En större del av de flyktinagr som kommer till Sverige har flytt från länder där svenska vapen används. Är det okej för oss som skattebetalare? Är det okej för de av oss som har vuxit upp i Sverige att människor som skulle ha varit våra och grannar om vi bott i ett konfliktområde får sina hem förvandlade till rök i himlen så att vi här kan öka vår tillväxt och hålla en icke självförsörjande industri under armarna? (Statens stöd är grundläggande rent ekonomiskt för att militärindustriella kedjan ska hänga ihop.)

  Dessutom: Marken i Norrbotten är sannerligen inte värdelös om vi inte säljer ut den till andra krigsmakter - tiden är förbi då det är rimligt att kalla det mesta ovan Dalälven för onödigt landskap som bara är brukbart om en elit i Stockhom kan tjäna pengar på det.

  Den som inte ifrågasätter den krigsindustriella kedjan bör komma med mycket goda, däribland etiska, motargument till oss andra.

  Annelie

  SvaraRadera
 4. Rättelse: det ska vara "tiden är förbi då det ANSÅGS rimligt att kalla det mesta ovan Dalälven för onödigt landskap som bara är brukbart om en elit i Stockhom kan tjäna pengar på det." Det har naturligtvis aldrig varit rimligt egentligen.

  Annelie

  SvaraRadera
 5. 24000 kvadratmeter låter inte så mycket att bråka om, blir ju bara ca 5 fotbollsplaner.

  SvaraRadera
 6. Det står fel ova - Birger har nog tagit en del text från Ofogs pressmeddelande och missat något: det ska inte vara m2, utan km2.

  Dvs. kvadratkilometer. Det är ett stort område. Se karta på http://www.warstartshere.com/

  SvaraRadera
 7. på http://www.warstartshere.com/
  kan också videon ses med ljud och utan hack!

  SvaraRadera
 8. Suck. Naturligtvis ska det vara kvadratkilometer. Ursäkta.

  SvaraRadera
 9. Börjesson: Nej, du, den tiden är förbi - särskilt när man tänker på att den här typen av upprustning inte hjälper mot vare sig terrorangrepp mot kärnkraftverk, bakterier i grundvatten eller den sårbarhet som utgör reella hot mot vårt samhälle.

  SvaraRadera
 10. Si vis pacem, para bellum betyder alltså Vill du fred, rusta för krig.

  SvaraRadera
 11. ...Då ska de smida sina svärd till plogbillar... Sa vakterna till kärnkraftverket. Si vis pacem, para bellum sa terroristerna och sprängde kärnkraftverket i småbitar.

  SvaraRadera
 12. Jo, Birger. Vi är egentligen rätt många som bryr oss att allt mer av den svenska landsbygden säljs ut till förödande krigslekar med syfte att förstöra både långt borta och här hemma. Men uppenbarligen inte de som kontrollerar den centrala mediemakten i landet.

  Protesterna kommer på sin höjd in i lokalblaskorna eller på SVT:s regionala nyheter, nedan tre exempel på protester från Norrbotten, Göteborgs södra skärgård och så vår protest för Vätternområdet. Så visst finns det folk som reagerar - men vilka kanaler in i makten ska plocka upp dessa i dag när informationen helst ska gå i andra riktningen från spindoktorer och ut till folket..

  Öbor i protest mot skjutningar i Göteborgs skärgård http://svtplay.se/v/2310109/obor_i_protest_mot_skjutovningar


  LRF vill stoppa artilleriet http://www.atl.nu/Article.jsp?article=64553&a=LRF%20vill%20stoppa%20artilleriet


  http://www.bevarabrevik.se/

  SvaraRadera
 13. Ytan är stor, mycket stor!

  I kvadratkilometer
  T.ex. 50x480 = 24000

  SvaraRadera
 14. Sverige böjer sig för stormakterna idag, precis som på 1940-talet, då nazityska trupper och krigsutrustning fick rulla på Sveriges statsbanor och färdas per lastfartyg (med svensk jagar-eskort) genom svensk skärgård till östfronten i Finland.

  Nachgiebigkeit macht Frei!
  (Undfallenhet ger frihet)

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.