lördag 8 januari 2011

Vetenskapens dilemma, vaccin, klimat och ekonomi

Så tycks då det stora fusket avslöjat när det gäller en av alla kontroversiella larmrapporter som lanserats i medierna. 

På temat "Det sensationella har automatiskt nyhetsvärde" kommenterar DN frågan om huruvida trippelvaccin kan ge autism.


Den huvudansvariga forskaren uppges nu inte bara misstagit sig utan tvärtom medvetet manipulerat resultat för att lönsamt kunna tillgodose några advokatbyråers behov av forskningsresultat i samband med att de drev en process mot vaccinföretaget. 

Ingenting säger naturligtvis att andra forskare inte fått pengar för att stärka vaccinföretagens juridiska ställning. Förhoppningsvis har inte de också manipulerat. Hur som helst: det lär nog vara fler forskare som är köpta av läkemedelsföretagen än av kritiker av desamma. Och att vaccinera bort risken för sjukdomar i allmänhet har säkert sina biverkningar och kanske också långsiktiga nackdelar. 

Men det motiverar ju inte att kritiker skall manipulera fram forskningsresultat - vare sig för pengars skull, för uppmärksamhetens skull eller för att helt enkelt förstärka sin egen världsbild... Även om alla tre skälen, inte minst det sistnämnda, är starkt förknippat med människans behov av bekräftelse och förenklingar.

Oavsett detta finns det all anledning att alltid kräva offentliga pengar till forskning som motsätter sig etablerade sanningar, eftersom dessa ofta lever sitt eget liv. Vetenskapens kärna innebär att ständigt ifrågasätta sina egna resultat. Det är först när denna kritiska granskning fungerar som vetenskapen fungerar.

Det är ett av skälen till att jag hävdat att den lilla fåra som finns av klimatskeptiker bör ges möjlighet att för offentliga pengar utveckla sin egen forskning i ett mer heltäckande perspektiv. Idag lanserar de fragment, ofta ytliga sådana och inte sällan sådana som går stick i stäv mot varandra, som får visst genomslag hos medier och politiker - inte minst i USA - som vill höra deras ståndpunkt.

Just detta - att man vill höra resultat som känns bekväma eller som förstärker ens egen redan etablerade världsbild och/eller syn på miljön, makten och kapitalet - tillhör de mänskliga bristerna. Vi behöver förenklingar, förstärkningar och förklaringar som gör vår bild av världen begriplig.

När vi som var engagerade i t ex miljöpartiet redan på 80-talet tog del av forskares syn på växthuseffekten, koldioxidproblemet och klimatförändringarna så var det ingenting vi ville höra, tvärtom var det något som krånglade till vår kamp mot kärnkraften. Det hade naturligtvis varit lätt att, som de flesta andra på 80-talet, negligera forskarnas rapporter. Det hade förenklat såväl vår världsbild som vår retorik mot kärnkraften.

Men så skedde faktiskt inte. Vi tog till oss forskarnas rapporter, jag fick i uppdrag att redan i mitten av 80-talet skriva en politisk rapport om den komplexa energisituationen som uppstod då vi både skulle avveckla kärnkraften och de fossila bränslena. Och om hur vi skulle kunna frigöra båda två. Politiken blev komplicerad, världsbilden tilltrasslad, lösningarna obekväma. Men, vi vågade trots att snart sagt ingen journalist, bortsett från Mats Svegfors, visade oss något större intresse i denna fråga. Vi drev faktiskt klimatfrågan i valet redan 1988.

***

Idag har vi en annan helt etablerad sanning som styr hela vår planets framtid. Det är den "sanning" som säger att det är omsättningens storlek som avgör vår rikedom. Vi har gjort oss beroende av ständigt ökande omsättning, inte reellt varande värden, för att det vi kallar ekonomi skall fungera. Uppfattningen om den ekonomiska tillväxten som nödvändig motor för samhällens och människors välfärd dominerar helt. De som rispar i bilden av denna "sanning" har ifrågasatts, förlöjligats och förlorat möjlighet till så kallad karriär. Rädslan att ifrågasätta tesen om ekonomisk tillväxt är enorm!

När vi nu ser embryo till rörelse som ifrågasätter den heliga tillväxten så är det just den kritiska granskning som behövs för att blottlägga hur myten om evig tillväxt skapat en världsbild som är fylld av lika mycket fördomar, föreställningar och pikanta förpliktelser som människan levde med under medeltiden. Tim Jackson är en av dem som försöker rikta ljuset mot skuggorna. Hans forskning ifrågasätter gamla sanningar, det är upp till andra att på vetenskapligt sätt kritisera honom. På vetenskapligt sätt, inte på ett fördomsfullt.

25 kommentarer:

  1. Att "köpa" en forskare sägs ju vara nog så lätt.
    Många är beroende av sponsringspengar. De vet att om de presenterar ett resultat som inte tilltalar sponsorn blir det inga pengar framöver.

    SvaraRadera
  2. Samma regler gäller för forskning om elektromagnetisk strålning. Se artikeln:
    http://www.seattlemag.com/article/nerd-report/nerd-report

    SvaraRadera
  3. kanske kunde svenskt näringsliv satsa sina pengar på sådan forskning i stället för att köpa partier till att bibehålla detta synsätt...

    SvaraRadera
  4. Hallå Birger, du fortsätter väl med del 4 i momshistorien?
    Mona

    SvaraRadera
  5. Kan någon av denna spalts trofasta läkare, t.ex. dr Sercher, puffa för ett aktiverande av denna hemsida:

    www.sfim.se

    Ty den är viktigare nu än någonsin, vad gäller kontakten mellan seriösa vårdsäljare och vårdköpare. Sidan synes nämligen ligga utom räckhåll för läkemedelsjättarna.

    SVT m.fl. verkar leva i symbios med dessa jättar. För endast läkare typ Annika Linde släpps fram. Det finns läkare med motsatt uppfattning, men de hörs inte. Kanske de inte är tillfrågade, eller skrämda till tystnad?

    Till mig sa emellertid min livläkare lite lågmält: "Ta inte sprutan!" åsyftande influensavaccinet.

    Sedan gav hon mig instruktion om hur jag kunde öka immunförsvaret på annat sätt, och där kroppens eget försvarssystem inte sätts ur spel. Sedan dess har jag genomlevt två vintrar utan antydan till influensa, peppar peppar.

    Men jag tror mer på hennes beprövade erfarenhet än jag tror på vetenskapen, även om båda behövs.

    Gt

    SvaraRadera
  6. Birger. Jag hoppas att du samtidigt som du låter oss dagligen ta del av dina kloka betraktelser också för ner dem i bokform. Dina skarpa analyser, filosofiska betraktelser kopplat direkt till dagspolitiken och samtiden behöver lämna ett lite mer beständigt avtryck. Hoppas att ditt nyårslöfte var att ha släppt något slags tillväxtkritisk bok innan året är slut...

    En bok som på allvar ifrågasätter en så uppenbar myt. Det är dags att fördjupa den kritiken nu.

    SvaraRadera
  7. http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=1316&grupp=9271&artikel=855121

    Det prisbelönta P1 programmet Kaliber från 14 maj 2006. 2000 forskare i Sverige svarar på de villkor de arbetar under. Vår forskning idag syftar inte till att öka kunskapen och den är inte fri. Det är nödvändigt att folket återtar kontrollen över våra universitet. Frågan är väl vem som ska betala forskarna, Industrin eller skatten? Kan folket konkurrera med industrin ekonomiskt?

    SvaraRadera
  8. Birger, har du sett det här:

    http://akkomp.wordpress.com/2011/01/03/kandiderar-till-sprakror/

    För alla oss som in absurdum försökt bemöta herr Karnerfors dogmatiska hyllande av kärnkraften här och i andra forum skulle detta vara ett mycket välkommet val, se kommentar nedan:

    Michael Karnerfors

    Wow! Lycka till Akko! Men det blir en snöbolls chans i helvetet att tjafsa kärnkraft med dig om du lyckas. :)

    /Micke

    /FB

    SvaraRadera
  9. Chandra Talpade Mohanty skriver i sin bok _Feminism utan gränser: avkoloniserad teori, praktiserad solidaritet_ (TankeKraft Förlag 2007): ”alla privilegier föder en blindhet inför dem som saknar samma privilegier”.

    Det tror jag också är en orsak till att den offentliga debatten i det globala Nord kan vara så blind för tillväxtens och kapitalismens effekter i det globala Syd. Det är Nord som har makt över medlen för omsättning, dvs. vi har privilegierna. Vi har också privilegiet att inte drabbas lika hårt, även om tillväxt och kapitalism också fragmenterar våra samhällen och skapar privilegier beroende på klass, etnicitet och kön.

    Annelie

    SvaraRadera
  10. Ja! Gör en bok av de bästa inläggen!

    SvaraRadera
  11. Annelie! Kan inte du anmäla dig som skribent till den nystartade veckotidningen "Feministiskt perspektiv". Det skulle vara intressant att läsa om dina resonemang kring tillväxt i relation till feministiska teorier. Mycket välkommet faktiskt.

    www.feministisktperspektiv.se

    SvaraRadera
  12. Marika Lindgren Åsbrink (S) hördes i dagens lördagsintervju i SR P1.

    Hon talade för fortsatt tillväxt. Undrar om hon avser människans andliga tillväxt. Vad tror Birger?

    Detta sagt m.a.a. läkemedelsindustrins medverkan till BNP.

    SvaraRadera
  13. läs om nämnda Marikas tankar om tillväxt här:

    http://storstad.wordpress.com/2010/01/18/varfor-tillvaxt/

    SvaraRadera
  14. Birger pläderar www.steg3.se

    Skulle Marika kunna göra det?

    SvaraRadera
  15. enligt hennes egen text så är väl svaret nej, om hon inte tänkt om det senaste året... vilket man hoppas på. Hon har en del andra vettiga åsikter, så hon borde kunna vara öppen för fördjupade perspektiv på de problem hon trots allt är medveten om. Vi får hoppas att Kajsa Borgnäs m.fl. gör sitt bästa i den inre debatten.

    SvaraRadera
  16. Akko Karlsson från Högtomta, Lofta som språkrör för MP. Det skulle betyda att MP i ett klubbslag återgår och får legitimitet till att bli ett samhällsförändringsparti igen. Akko är en natur- o. kretsloppsmänniska som vet hur slipsnissarna inom politiken ska tas. Liksom Birger är hon skitjobbig för fiffel- och bågsverige. Hon för en ständig dialog bland vanliga medborgare i lokalpressen. Hon är en dynamo som bara går och går. Den nya tidens Svenska superkvinna. Hon kan fördubbla rösterna vid nästa val, det är jag säker på. Absolut min favorit. Akko for President...

    SvaraRadera
  17. Fantastisk blogg du har! Hela kvällen har jag suttit och läst och njutit. Du är min favvis!
    Ewa

    SvaraRadera
  18. Akko Karlssons blogg är inbjudande.
    Tack för tipset
    Georg W!

    SvaraRadera
  19. Birger för mig ser det ut som att du blandar ihop forksning och opinionsbildning. Jag kan inte tänka mig att det finns en forskare som inte skulle vilja vara den som lyckades bevisa att klimathistorien är bluff... just därför bör så långt det går kompetensen styra inte vad man har för åsikt i en fråga (i alla fall när det gäller naturvetenskap, har svårt att se att ekonomi skulle må bra av lika medel till alla möjliga och omöjliga ideer som finns i världen skulle vara en bra sak.). I övrigt är det fritt för vem som helst att publicera sig vetenskapligt och forska...

    SvaraRadera
  20. Enligt

    www.vagbrytaren.org

    har olika länder olika gränsvärden

    för strålningsriskerna.


    Länder som t.ex. har egen mobiltelefontillverkning har mildare krav gentemot branschen, än vad fallet är i länder som saknar sådan industri.

    Det är stor skillnad i attityderna, menar Vågbrytaren.

    Kan det vara så, att storgubbarna lever i symbios med varandra, och att forskarna bringas vara snälla mot sina sponsorer?

    SvaraRadera
  21. Birger.
    Inte övertygad om att all kritik av tillväxtsamhället behöver vila på vetenskaplig grund, allt går inte att mäta, världen är mer komplex än så:http://ericsecher.blogspot.com/2011/01/komplexitet.html
    Gt
    Har hänt en del sedan 2007. Mr Hjärna /Martin Ingvar - Osher-centrum för integrativ medicin är värd att följa: http://ki.se/ki/jsp/polopoly.jsp?d=2092&l=sv.
    Annelie
    Håller med. Saknar (ofta) underifrånperspektivet i det gröna.
    Hoppas du nappar på inviten från feministiskt perspektiv.
    Chandra Talpade Mohanty står definitivt på ärendelistan.
    Magnus.
    Hänger inte riktigt med. Sanningssökande och otillfredsställda behov är EN drivkraft för forskning, bekräftelse, girighet och ekonomiska vinstintressen är en allt större del. Eller ?
    Eric

    SvaraRadera
  22. Försökte, efter de vackra orden om Akko Karlsson, att på hennes blogg hitta något uttalande om MP:s enegagemang i Afghanistan, om den ändrade hållningen till EU och i viss mån till kärnkraftens snara avveckling. Men det misslyckades.

    Vet någon var man ska "bläddra" i Akkos blogg för att hitta ett besked?

    SvaraRadera
  23. Tips: ställ frågan på Akkos blogg.

    SvaraRadera
  24. 19:34

    Frågan är ställd av någon, och besvarad. Akko svarar mycket gott.

    Akko blir säkert en fräsch fläkt, en medvind, för MP.

    Men det var även Wetterstrand -i början.

    SvaraRadera
  25. Eric Sercher 11:11

    Tack för glatt budskap! Men frågan är nog ändå, om det har hänt så värst mycket sedan 2007 vad alternativ/komplementär/integrativ medicin beträffar.

    I december 2010 kom dock den här glada nyheten: Aktion Eliant har nått delmålet, att få ihop en miljon underskrifter på uppropet om lagfästning av rätten till antroposofisk medicin!

    Nu beror det på EU om det blir så.

    www.eliant.eu

    Gt

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.