söndag 9 januari 2011

Uppropet

Här kan du skriva på ett upprop mot den planerade jakten på varg.


Och här finns en krönika i ämnet varg:

Varg. Bara ordet väcker känslor. Lite varstans i Sverige läggs nu protestlistor ut. Man vill stoppa steg 2 i den tvåstegsraket som inleddes med förra vinterns jakt då drygt 10000 jägare anmält sig för att fälla närmare 30 vargar på något dygn. Och tyvärr också på måfå.

Uppgörelsen i riksdagen innebar således två steg: för det första avskjutning av varg med motivet att ta bort dålig arvsmassa, för det andra att plantera in varg med nya friska gener. Om detta var allt från Jägarförbundet och lantbruksorganisationer till majoriteten av politiker överens.

Men. Nu, när man fått skjuta varg – läser man Jaktjournalen så handlar det för några om ren upphetsning - så finns det de som inte vill fullfölja uppgörelsen. Vilket leder till protestlistor mot inplantering av ny varg. Jag hade haft större respekt om man redan före vinterns jakt protesterat mot uppgörelsen. Själv var jag motståndare till hela uppgörelsen, bland annat därför att man riskerade att skjuta fullt friska djur. Men också för att det naturligtvis skulle bli protester inför utplanteringen.

Varg. Finns det något djur som kringgärdas av så mycket föreställningar? Medan den för människan betydligt farligare björnen blivit gosedjur för barn och besjungen av allt från Elvis (Teddy Bear) till Lasse Berghagen (Teddybjörnen Fredriksson) så har vargen i allt från Gösta Berlings saga till Rödluvan beskrivits som ett hotande, rent av djävulskt, rovdjur. I en ny bok av journalisten Henrik Ekman (Varg, den jagade jägaren) berättar han om debattörer som rasande kallat vargen för skogens Saddam Hussein.

Hur har det kunnat bli så här? Vargen är rädd för människor. Det är därför man i många länder under hundratals år låtit småbarn vakta får. Det är därför några av mina vänner från andra länder skrattar åt den svenska debatten – varg uppfattas i till exempel Rumänien mer som vi uppfattar skatan, den är tjuvaktig, men inte farlig. I Rumänien finns 2500 vargar.

Senast varg dödade någon i vårt land var 1821. Gysingevargen gick till anfall mot barn. Tio barn dödades, flera andra skadades. Det var oerhört. Vad var detta för varg? Jo, den hade växt upp bland människor. Den ingick i en kull med vargungar som brukspatron Jean Henrik Bedoir höll i sin trädgård. Hans fru Catarina pysslade om dem, barnen lekte med dem. Men fullvuxna vargar är inte lika kul att hålla, de kostar en hel del, de äter mycket. Så vargen kom lös. I en tid när det fanns mycket dåligt med älg och rådjur. Och den frisläppta vargen hade aldrig fått lära sig jaga.

Vad är då vargen för något? Ja, trots att den utmålats som djävulens gårdvar i folksagorna så lever den enligt traditionellt kyrkliga dygder... Hona och hane lever i livslånga relationer, de är i regel trogna hela sitt liv – ja, till och med flera år efter sin partners död. De är sociala, läraktiga, samarbetsinriktade och rent av ganska politiskt korrekta - honan tar initiativet till jakt, det är honan som väljer revir. Hanen drar sig inte för att ta över honans huvudansvar för ungarna om mamman skulle dö.

Jägare är förstås lagom förtjusta i att en vargflock, eller ensamt strövande varg, kan ta upp emot 90 älgar på ett år. Om den gillar älg. Vildsvin, som blivit ett allt större problem i allt större delar av Sverige, skulle kunna hållas inom rimligt stort omfång om någon vargfamilj får smak för det. För övrigt har vildsvin skadat och dödat fler hundar än vargar gjort de senaste åren.

Men hästar och får då? I en tid när det uppträtt människor som ägnar sig åt att misshandla hästar – tydligen av sexuella skäl – så känns hotet från varg kanske begränsat… Men visst finns det. Det vore ohederligt att förneka detta. I- dag finns det dock bra vargskyddande stängsel, men det kräver att djurägarna håller stängslen under regelbunden uppsikt och ser till att elen inte försvagas genom buskage etc. Det blir mer jobb. Så är det. Inget att förneka. Förmodligen behöver stängselbidragen höjas om man ska någotsånär acceptans hos djurägare. Jag vet, jag har självt låst in får på nätterna när varg varit i trakterna av där jag bott.

Jakthundar då? Ja, jägarna själva kommer nog även i fortsättningen att vara ett större hot mot sina hundar. Under de senaste 13 åren har försäkringsbolaget Agria betalat ut ersättning för 154 hundar som skadats eller dödats av varg. Samtidigt betalade man ut ersättning för 252 hundar som vådaskjutits av jägare! Under de senaste 13 åren har cirka 13700 hundar dödats eller allvarligt skadats i trafiken, enligt samma försäkringsbolag. Det är lätt att svälja kameler och sila mygg…

Säga vad man vill: varg är ett fascinerande djur. Det borde både vargvänner och vargfiender kunna enas om. Hur ska vi kunna kräva att andra länder ska bevara den utrotningshotade tigern, om vi inte själva ens förmår hålla 250 vargar?
Här hittar du min intervju med Henrik Ekman om varg. Men glöm inte skriva på om du ogillar licensjakten som planeras nu i januari.

9 kommentarer:

 1. Man kan tycka vad man vill om den märkliga vargpolitiken, men det är ändå viktigt att inte slarva med siffrorna.

  Drygt 12 000 jägare registrerade sig hos Naturvårdsverket för jakt på varg 2010.
  Utvärderingar efter jakten visade att runt 4 500 av dem tog sig ut i skogen för att delta i jakten.

  Det kan man tycka är en hög siffra, eller inte - om man är bekant med hur jakt fungerar. Siffran 10 000 är hursomhelst inte korrekt.

  SvaraRadera
 2. I december 2010 dödades 160 (!) älgar i trafiken bara här i Västra Götaland. En ökning med 216 procent från december förra året.

  Det hade väl varit fantastiskt om vi hade haft lite fler vargar som kunde fått äta dessa älgar i stället för att de skulle gå till spillo i trafiken och orsaka stora skador...

  /A

  http://www.gp.se/nyheter/sverige/1.524104-kraftig-okning-av-algolyckor

  SvaraRadera
 3. Tja, det är väl ok att säga att det var ungefär 10000 eftersom det var drygt så som anmält sig.
  En del sköt på varg, andra fikade mest i skogen och ytterligare andra föredrog jaktfikat framför teven.

  SvaraRadera
 4. OK, du har rätt vad gäller utvärderingen, Anonym 12:17. Har förtydligat. Tack!

  SvaraRadera
 5. Det är få frågor som väcker så heta känslor som vargjakten i mitt hemlän Jämtland. Av någon anledning verkar många helt enkelt hata vargar och vill helst utrota dem helt. Det tragiska är ju att vi har en miljöminister som tycks vara helt i händerna på jaktlobbyn - det är kanske inte för inte han kallas "ministeratrappen" i folkmun - och som kör med rena lögner för att försvara det han gör.

  SvaraRadera
 6. Måste man var fiende eller vän till vargjakten? Jag är varken det för eller emot jakt på varg. Tycker det är en väldigt svår fråga. Vet bara att jag inte skulle vilja ha vilda djur inpå knuten förutom fåglar, igelkottar och maskar. Men jag tycker om vilda djur - på avstånd - och anser att vi skall värna om dom! Förstår att vi inte kan ha för stora djurstammar inom ett och samma område. Förhoppningsvis klarar djuren/vargarna av att "sprida ut sig" själva. Jag gillar inte jakt och skulle aldrig kunna döda ett djur. Jo, jag knäcker ju nacken av fisken när jag fångat dom. Det kanske är fel? Jag är alltså en velig person som inte alltid vet bestämt vad som är rätt att göra. Vi människor har ju alltid ansett oss ha företräde när det gäller livsutrymme där vi bor. Tack vare bröd, fiskar och djur har vi överlevt som art. Måste jag nu välja sida? Nja...?

  SvaraRadera
 7. AFTONBLADET: "Birger Schlaug, som var språkrör för Miljöpartiet fram till år 2000, har haft inkomstgaranti, nu cirka 14 000 kronor i månaden, från riksdagen sedan 2002 och får den fram till 2014, då han fyller 65 år."

  Grattis Birger! Medborgarlön - eller parasitlön som vi andra kallar det - blev alltså en verklighet för dig. Varför har du inte berättat detta på din blogg? Det är en ganska viktig information för oss läsare!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra att hyckleriet kommer fram inom, i stort sett, alla led!!
   Om än en procent i det övriga hyckleriets maktelit! Robin behöver alla dessa pengar, till välgörenhet! Halleluja!

   Radera
 8. Hmm..varför försvara vargarna, ett grymt rovdjur som minsann behöver elimineras! Eller kanske är det för att ni själva är "vargar" som skor sig på andra! Synd att sälja sitt eget skinn, s.a.s!

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.