måndag 24 januari 2011

Reinfeldts gåva till Sahlin

Fredrik Reinfeldt gav Mona Sahlin en avskedspresent  efter den sista partiledardebatten. En ljudbok. Jag är övertygad om att han vare sig läst eller lyssnat på den. För då hade han inte skänkt just den boken. Och hade han gillat den hade han knappat varit moderat.

Det handlar nämligen om Mahatma! eller konsten att vända världen upp och ner av Zac OÝeah. 

Någon mer väsensskilt från moderat politik får man leta efter. Och om Sahlin tar sig tid att läsa boken lär hon fundera över hur hon agerat i frågan om Afghanistan, JAS-plan till Sydafrika, utvisningar och en hel del annat.


Boken är maffig, 550 sidor. Trist? Inte alls. Skriven av en berättare - annorlunda, lättläst och lysande. Den bästa biografi jag har läst. Precis som en skådis kan ha närvaro i sin roll, kan en författare ha närvaro i sitt skrivande. Den här svenske bokskrivaren (begreppet författare känns, med tanke på alla som numera kallar sig författare, i det här fallet reducerande...) har just närvaro.

Han väver skickligt samman innehållet i Gandhis egna memoarer - som annars kan vara ganska tröttande att läsa - med egen forskning och egna upplevelser i Gandhis spår. Läsandet blir en läcker resa i tid och rum. Från dåtid till nutid, från kultur till kultur. Dessutom får man en komplicerad bild av det vi upplever som det goda mot det onda  under andra världskriget - bara för att man bekämpar det onda (nazismen) behöver man sannerligen inte vara god (Churchill - som på ett rasistiskt sätt hatade indier i allmänhet och Gandhi i synnerhet).

Författaren har förresten gett ut en ny bok på Ordfront.

PS!
Självfallet finns det kopplingar mellan Elin Wägner och Mahatma Gandhi. Förutom att Gandhis icke-våldsprinciper låg som hand i handske med Elin Wägners värderingar ägnade hon tid och kraft åt att såväl i Sverige som i andra europeiska länder föreläsa om mahatman. Mer om detta har jag skrivit här.

11 kommentarer:

 1. Hur kan man vara säker på att Reinfeldt inte vet vad boken innehåller?

  Tänk om han vet det, och att han inom sig är som Birger, men sitter fast i sin roll?

  Nej, den teorin är föga trolig. Han begick nog ett misstag, kanske på förslag av någon medarbetare (som visste bättre?)

  SvaraRadera
 2. Varför måste han över huvud taget ge henne en present?

  P.S. Visst var Churchill en skitstövel! Som engelsman har jag gång på gång mött svenskar som underligt nog ser honom som en hjälte.

  SvaraRadera
 3. Boken är väl värd att läsa. Oavsett om man heter Mona eller Reinfeldt. Intressant fråga om Reindfeldt har läst den. Och vad han känner när han tar sig igenom den.

  SvaraRadera
 4. Det var så värdefullt för Reini att slippa debattera politik och svara för sin 1900-talspolitk att till och med denna bok var mer tilltalande.. och så missade undersåtarna en av tre ynka tillfällen att höra partiledarna verkligen debattera politik vi har om året.

  Men kanske har han i själva verket gjort Mona en stor tjänst, när hon läst den kommer hon ihåg det patos hon en gång kände på 60-talet för världens orättvisor och kommer ångande i en tredje comeback med ett grönare S...

  Måndagförmiddagar är till för att drömma på...

  SvaraRadera
 5. Han borde kanske skänkt "Det sovande folket"....

  SvaraRadera
 6. @ 10:16 R har skolat sina adepter väl i strutsbeteendets ädla konst:

  http://www.alliansfrittsverige.nu/2011/01/de-som-vagrar-att-svara-pa-fragor-vi.html

  kolla särskilt in nr 6: har robotar redan tagit över politiken?

  Får vi i så fall medborgarlön nu?

  Som sagt, så många frågor, så få svar...

  SvaraRadera
 7. Är det ett bra boktips? Själv föredrar jag originalet. Men du ställer indirekt en bra "fråga": vem är han egentligen? Du vill kalla Zac O´Yeah (vem döljer sig bakom det namnet?) "bokskrivare", men slutar ditt inlägg med att kalla honom "författare".

  Du kanske också är både ock?

  SvaraRadera
 8. Mikaela Holm, ProVokamån jan. 24, 05:24:00 em

  Hej Kat! Kan hjälpa till med svar: Zac O'Yeah heter egentligen Sakari Nuottimäki, han är en svensk författare/berättare uppväxt i Göteborg. Nu bor han i Indien. Ja, boken är bra och skriven på ett spännande sätt.
  Här kan du läsa om honom på Ordfronts hemsida:
  http://www.ordfront.se/Bocker/Varaforfattare/ZacOyeah.aspx

  SvaraRadera
 9. Vad handlar den om? Att elaka vita rika i västvärlden förtrycker snälla svarta i uvärlden och ingenting är deras fel? American dream stuket med en man med två tomma fickor som klädd i enbart ett höftskynke utmanar brittiska imperiet?
  Om det blir ja på frågorna så är boken lika förutsägbar som en telefonkatalog.

  SvaraRadera
 10. z999: Nej, det handlar den inte om.

  SvaraRadera
 11. Tack till Mikaela Holm, Provoka! Den boken bör jag nog köpa!

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.