onsdag 26 januari 2011

 Petula Clark vidrör Harry Belafonte - ett rasistisk vrål går genom Södern.
Utbildningsradion (UR) har gjort en serie om sex - Sex på kartan - som sänds i teve.  Detta tilltag har mött "en offensiv från de organiserade och aggressiva rasisterna", skriver VD:n på UR, Erik Fichtelius, med flera på DN-Debatt. 

I en av de tecknade filmerna är en färgad man tillsammans med en vit kvinna. Vilket är upphov till en massiv nätattack mot programmet - med förtäckta hot mot "rasförrädarna" som gjort och sänder programmen. Året är 2010 och vi lever i det vi stolt kallar "kunskapssamhälle"...

Ett tips till alla som som är upprörda är att gå in här och beställa en genetisk test på varifrån man själv härstammar. Om inte annat så kan det vara kul att se hur ens förfäder vandrat för att så småningom komma till det här kalla landet. Man kanske till och med kan lära sig nåt. Eller är det för mycket begärt?

För övrigt var det en motion från Miljöpartiet som efter valet 1994 innebar att begreppet ras, i enlighet med vetenskapens rön, skulle plockas bort från all lagstiftning och offentliga regelverk.

Nätdebatten påminner mig om en händelse 1968. Den engelska sångerskan Petula Clark (här i Downtown) gjorde en så kallade TV-special på en timme, inklusive reklam. Som gästartist hade hon Harry Belafonte (här i Try to remember) , en av den tidens mest populära sångare. I avslutningsnumret vidrörde Clark Harry Belafontes vita tröja - och det gick ett rasistisk vrål genom delar av den amerikanska södern. Programmet fick inte sändas i vissa delstater, ett stort bilmärke drog bort sin sponsring. Här kan man läsa om det.

Det var förresten samma producent - Steve Binder - som gjort programmet med Clark/Belafonte som Elvis tog kontakt med för att göra sin Comeback - 68.

Tiden går, men rasismens absurditet lever vidare. Det sägs att vi lever i ett kunskapssamhälle... Fan tro´t.

15 kommentarer:

 1. Här är introduktionen om första språkrörskandidaten:

  http://www.youtube.com/watch?v=aD3_2sjfJ1Y

  SvaraRadera
 2. Vad har ovanstående kommentar med dagens blogginlägg att göra?

  SvaraRadera
 3. Fantastisk historia om Harry Belefonte och Petula Clark! De vidrör bara varandras kläder!

  SvaraRadera
 4. Påminner mig om Star Trek-avsnittet Plato's Stepchildren i vilket kaptenen Kirk (förvisso under tvång) ger den svarta löjtnanten Uhura en kyss. Det ska tydligen ha varit den första gången en vit man kysste en svart kvinna på TV och ledde (såklart!!) till samma typ av ramaskri som det Birger berättar om...

  Star Trek är för övrigt i en jävligt bra serie, modern och modig. Teknikoptimismen kan såklart diskuteras, men värderingarna serien redan på 60-talet förmedlade ligger ganska nära mina egna, dvs någon slags frihetlig socialism.

  SvaraRadera
 5. Det man ska "uppröras" över här är väl snarare att det handlar om barnpornografi. Förvisso tecknad sådan, men det har ju våra riksdagspolitiker också förbjudit. Jämför med detta: http://www.nt.se/nyheter/artikel.aspx?articleid=6582631

  SvaraRadera
 6. Fy fan för Utbildningsradions griseri! DET packet ska minsann inte längre få skrämma oss till tystnad.

  Har jag uttryckt mig själv klart?

  Krossa bÖnstern! Den är vår ohlycka.

  - Peter Ingestad, radikalkonservativ

  SvaraRadera
 7. Jag reagerade på att UR lägger ut sådant som verkar vara ren porr på sin hemsida, det kanske inte är tillåtet det heller. Dessutom ser faktiskt den animerade flickan livrädd ut, gå och titta själv.

  Sedan finns det massvis med annat man kritisera UR för, vilka i princip ingen gör. När de väl blir kritiserade är det möjligt att de blir det av fel orsak, men den organisationen borde granskas, det är dagens sanning.

  SvaraRadera
 8. Det här ahde väl inte med UR att göra, det hade med rasistiska hot utifrån att UR visar en färgad och en vit människa tillsammans.
  Zeke

  SvaraRadera
 9. Nej, vi lever sannerligen inte i ett kunskapssamhälle när någon kan påstå att "rasism" är absurd.. och tro att han själv inte är absurd.

  1) "Rasism", att värdera sin egen ras högre än andra, har biologiska orsaker. Samma orsaker som får en person att värdera familjen högre än främlingar.

  2) Jag vet vad du tänker säga nu, och nej.. Raser existerar, gång på gång har det påvisats vetenskapligt, men samhället vill inte acceptera detta.

  SvaraRadera
 10. Jag tycker man kan kritisera den här scenen av en helt annan orsak.

  Kvinnan är underordnad. Passiv, rädd, blek, "på rygg på soffan", tittar upp med osäker blick.

  Inte så fräscht!

  Det är inte en jämställd bild som utstrålar jämlikhet och lust.


  Sen kan man tycka det är konstigt att man gett figurerna hudfärg över huvud taget.

  Om man vill att alla ska kunna identifiera sig kanske man inte ska lägga fokus på några hudfärger alls.

  Det hade gått att göra dem helt neutrala genom att använda tecknareffekter och helt andra färgskalor.

  SvaraRadera
 11. Anonym 3 Jag är inte sd eller rasist eller något annat heller mer än kvinna och jag känner mig fruktansvärt kränkt. Det var sexualundervisning ungdomarna skulle få i skolan och inte porr och uppmuntran till promiskuöst leverne. Filmen kränker både människovärde och kvinnovärdet. Det kränker en människas värdighet och gör människor till djur. Detta skall anmälas. RFSL skall avskaffas. Kvinnan som gjort filmen skall avskedas. Rektorer som köpt skiten likaså.

  SvaraRadera
 12. Ja, hon ser väl inte helt villig ut heller direkt.. Ser ju skiträdd ut på bilderna.

  SvaraRadera
 13. Läste din artikel igen och jag häpnar. Birger, det handlar inte om rasism. Det handlar om omänniskor. Om civiliserade samhällen. Om humanitet. Människovärde. Människovärdighet. Det förvånar mig att du tycker att vi skall gå kräftgång tillbaka till djurstadiet. Jag känner ett äckel. Ett genuint äckel. Jag klöktes när jag såg familjen. Begriper du inte hur flickor och kvinnor känner det. Slutklämmen på filmen med den narcisistiske slyngeln gjorde att jag att jag nästan fick mordiska känslor. Jag kommer nu att göra allt för att stoppa de sexuella och patriarkaliska övergreppen mot flickor, kvinnor och mot hela mänskligheten. Jag är DJUPT besviken på dig. Jag hade ALDRIG kunnat tro att du hade så låga känslor.

  SvaraRadera
 14. Anonym 20:07. Vilket utbrott! Jag har inte sett filmen så jag kan inte uttala mig om den. Det jag bloggade om var det hysteriska i att människor ägnar sig åt tillmälen grundade på rent rasistiska värderingar, det var också det artikeln handlade om.

  I en av de tecknade filmerna är tydligen en färgad man tillsammans med en vit kvinna. Vilket är upphov till en massiv nätattack mot programmet - med förtäckta hot mot "rasförrädarna" som gjort och sänder programmen.

  Det var det jag skrev om - och jag föreslog att de som känner sådan avsky för färgade skulle kunna göra en gentest för att se sin egen bakgrund. Är det så mycket att bli upprörd över??

  SvaraRadera
 15. Jag har en känsla av att flertalet av dessa bindgalna människor som - inte minst i detta kommentarsfält - visar upp en så helig vrede över något så harmlöst själva har någon slags låsning vad gäller sin sexualitet. Svårt att begripa annars.

  Hoppas hur som helst att detta inte är ett tecken på att den hederliga gamla moralismen får ett ovälkommet uppsving år 2011.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.