söndag 23 januari 2011

Mobilstriden går vidare... frystorkning får gärna vänta...

Trådlöst - är det huvudlöst?
Elektromagnetisk strålning från mobiltelefoner, mobilmaster och trådlösa nätverk är inte bevisat farlig för hälsan. Det är någon sorts kontenta i Strålsäkerhetsmyndighetens vetenskapliga råds årliga rapport.

Det är en ren lögn, skriver enpersonsmyndigheten Mona Nilsson på sin blogg och jämför med denna lista. 

Hon fortsätter: "Samma dag, den 19 januari 2011, skriver Science Daily om en indisk utredning som kommit fram till motsatt slutsats: mobilen fördubblar risken för hjärntumör vid den sida som mobilen använts och regeringar måste gå ut och varna allmänheten för riskerna."

Frågan känns väldigt olustig, och ju mer man läser desto mer osäker på vad som gäller blir man. Vilket inte är kul för oss som gillar tekniken.  Här finns förresten en intervju jag gjorde med Mona Nilsson för Kunskapskanalens kulturmagasin En bok - en författare.

Det är mycket nu. Som pärlor på ett band radar larmen upp sig... Klimatfrågan, elektromagnetisk smog och  antibiotikaresistenta bakterier.

Larm, farhågor och hot är inte längre lokala, regionala utan som de ska vara i en globaliserad värld: globala. Frågan är om inte det sistnämnda är det mest akuta trots allt, och förmodligen också det mest svårhanterade. De andra "larmen" krävs långtgående politiska beslut att hantera - även om klimateffekterna kan ha nått en gräns när de är självgående - , det sistnämnda är av sådan art att vi kanske inte med bästa vilja i världen kommer åt det. Och det beror på något så löjligt som att vi missbrukat, och därmed förstört, det medel som kunnat förhindra spridningen. Antibiotika har länge delas ut i tillväxtfrämjande syfte: antibiotika gör att barn blir friskare några dagar tidigare, vilket medför mamma och pappa kan jobba på som vanligt. Och själva stoppar mamma och pappa också i sig, för att slippa vara hemma från jobbet. Arbetslinje, hej och hå, här kommer vi.

Som man bäddar får man ligga. Det fanns de som talade om problemen med antibiotikaresistenta bakterier redan för tjugo år sedan. Men ingen jävel brydde sig. Läkemedelsbolagen tjänade ju pengar, och pensionsfonderna hade aktier i läkemedelsfonderna och börserna steg... Ni som är intresserade av frågan kan följa STRAMA.

Vore kul att slippa bli frystorkad innan man får se hur det går...

20 kommentarer:

 1. huh! det här skrämmer verkligen. Jag slutade använda mobil efter ditt program med Mona...


  ps.

  forskare har som vi ser i denna artikel lite mer realistisk syn på MP-rören och har (ännu) inte fått betalt för att lyfta Mikaela...

  http://www.gp.se/nyheter/debatt/1.534840-partiledarbyten-oppnar-for-ny-politisk-riktning

  SvaraRadera
 2. Tror att det kan stämma med Indiernas undersökning. Nu har strålningsnivåerna sänkts till en mycket låg nivå mot tidigare så jag tror personligen att den ökade risken för cancer beror mer på stress. Dvs. att bli väckt av mobilen och att de som rings upp mycket är mer stressade än andra.

  SvaraRadera
 3. "Det är mycket nu", skriver du.
  Sån tur för dig, då ;-)

  SvaraRadera
 4. borde intervjua Lennart Hardell, som internationellt anses som en mycket seriös forskare på området men som i Sverige sedan många år förvägras forskningspengar. Inte ens FAS ger honom några medel. Granska vilka medel medlemmarna i SSMs vetenskapliga råd fått genom åren! Granska vilka som sitter i ICNIRP och bestämmer gränsvärdena och deras koppling till vårt vetenskapliga råd! ICNIRP-kopplingen som är kanske viktigare än industrifinansieringen. Se vilka som sitter med där i en enskild organisation där i princip
  alla utom Martin Röösli anser på förhand att strålningen är harmlös.
  Majoritetsbesslut gäller.

  Det värsta är att det är barnen vi sviker när vi struntar i att kräva att försiktighetsprincipen ska gälla i vårt land. Detta gör mig så sorgsen.

  Jag hoppas att MP väljer gröna nya rör som bryr sig om denna fråga. Verkligen.

  MVH

  EW

  SvaraRadera
 5. EW

  Om MP skulle byta till gröna rör, då skulle partiet kanske sprängas.

  De inom MP som vill fortsätta gå den sosseliknande vägen, torde fly som yra höns och landa i S-partiets "trygga" famn.

  SvaraRadera
 6. Ifall MP skulle hitta hem till de gröna ideal som rådde vid partiets start, då borde detta firas med en riktig baluns, gärna i Örebro, Karolinerskolans aula.

  Gt

  SvaraRadera
 7. Men det är ju inte bara mobiltelefoner och andra trådlösa nätverk som omger oss!

  Alarmister fokuserar alltid på det senaste tillskottet, men vi har levt i elektriska spänningsfält i hunda år - kanske beror en hel del av vår stress på detta?

  För 25 år sedan byggde jag en modern ladugård. Då rekommenderades det starkt att man ordnade mes SUS, som det kallades; dvs. ett spänningsutjämnande system, som innebär att armeringen i golvet, all inredning av metall, takstolarna av stål, etc, sammanlänkades och jordades, EFTERSOM DET ELEKTRISKA SPÄNNINGSFÄLTEN PÅVERKAR KORNA.

  Jag funderade då en del över hur vi lever: De flesta av oss har en elektrisk spis (starkström)i köket, elektriska ledningar i alla väggar, och elektriska lampor överallt...

  Är det kanske en del av förklaringen till varför en skogspromenad känns så befriande - och varför det där gamla torpet utan elektricitet är så vilsamt?

  SvaraRadera
 8. Carl Jacobson har så rätt, så rätt!

  Vi lever i ett tätnande strålhav, där den ena strålande nyheten adderas till den andra. Då är frågan, hur vi anlägger moteld.

  Ett första steg är att gå med i www.vagbrytaren.org

  SvaraRadera
 9. Apropå Lennart Hardell, så diskuterar han också Strålsäkerhetsmyndighetens rapport på sin blogg: http://lennarthardell.wordpress.com
  Intressant läsning.

  SvaraRadera
 10. När det gäller antibiotika så kan kanske det här vara något att ta under övervägande, i vissa fall, och då under eget ansvar.
  http://www.framsteget.net/faq-mms - http://korta.nu/h8xte
  Har själv använt det dagligen ett år, utan att ha någon sjukdom. Tycker mig bli mindre trött än tidigare, har inte märkt något negativt.
  En vink om att det kan vara effektivt är att det motarbetas av etablissemanget. Kanske ses som ett hot mot läkemedelsbolagen.

  SvaraRadera
 11. Kan inte Mp lyfta frågan om antibiotika-resistens politiskt?

  Det är en överlevnadsfråga för miljoner människor, och i potten ligger kanske hela den moderna medicinen.

  Kan inte Mp sätta hårdare politiskt tryck?

  SvaraRadera
 12. Mobilstrålningen har ökat miljarder gånger om i vår livsmiljö.

  Det frekvensområde som mobilindustrin nyttjar i sändarna är mycket svagt naturligt i vår livsmiljö och är inte alls jämförbar med solens frekvensområde.

  Dessutom är den industriproducerade strålningen helt artificiell, alltså lika främmande som hormoslyr i vår livsmiljö.

  Vuxna människor blir bevisligen neurologiskt skadade av denna nya typ av strålningen. Bara i Tyskland har 9 miljoner problem med mobilstrålningen från bl a sändarna.

  Elektrosensitivitet är en neurologisk strålskada med samma symtombild som radiotelegrafisterna fick på 30-talet. Alltså denna typ av strålskada var känd redan för 80 år sedan. Nu blir vuxna skadade av strålningen från sändare, mobiltelefoner, lågenergilampor, miljöbilar, larm etc. Om vuxna kan bli skadade, vilka neurologiska skador får då inte våra barn om är mycket känsligare?

  Vidare har man vetenskapligt kunnat konstatera att mobilstrålningen påverkar DNA samt öppnar upp blod- och hjärnbarriären.

  De flesta vuxna är läskunniga. I alla fall borde politikerna vara det. Av den anledningen kan jag inte förstår att alla ni vuxna inte tycks bry er om vår unga generation. Mobilen är uppenbarligen viktigare än era barn. Ni som agerar så är regelrätta fullblodsegoister.

  Ni vuxna som struntar i att bry er ifall ni dödar era barn i förtid, ger dem cancer eller orsakar att de blir elöverkänsliga är för mig en gåta.

  Vadå jag gillar tekniken? Läs istället, jag gillar hormoslyr därför anser jag mig ha rätt att sprida strålning/hormoslyr över mina barn, grannar och mina vänner. Det är samma sak.

  Sedan 18 år tillbaka har jag varit aktiv i denna fråga och ständigt mött likgiltigheten, emellanåt hat för att jag ber dem att anta en försiktighetsprincip för barnens skull.

  Till slut måste man ställa sig frågan, har de flesta vuxna blivit hjärntvättade av mobilstrålningen? eller har de fullständigt förlorat förmågan att tänka ett steg längre? Eller har vuxna blivit så lata och genuint bekväma att det skiter i framtiden för sina barn.

  Det är tur att Mona Nilsson finns, att hon dokumenterat myndigheternas lögner och desinformationen i två böcker till eftervärlden, en miljö- och hälsoskandal utan dess like.

  Solveig Silverin

  SvaraRadera
 13. Carl Jakobsson och "intelligent union" har kommit till insikt om att stress ger biologiska effekter och kan vara skadlig på sikt....
  bra...

  Då behöver ni bara informera er om att mobiltelefoner har en känd stressverkan på biologiska system (inte minst genom den välkända termiska effekten)...

  Den som refererade till en undersökning som visade på lägre exponeringsnivåer får gärna redovisa referenserna - så vitt jag känner till så har det aldrig gjorts någon utredning av den totala exponeringssituationen(från såväl basstationerna och dess radiolänkar, där de sistnämda ligger på betydligt högre frekvenser och är mera riktade). Man använder sig i stället av en slags miljöfrånvänd bevisstrategi - endast det som bevisats existerar (och, tja, gör man inga utredningar gör så slipper man besväras av höga värden)

  Jag gissar med andra ord att du bara refererar till den stora okunskap som i dag råder om människors exponeringssituation (till SSI:s "spektakulära" (del)mätningar) - men det går inte dra slutsatser av delredovisningar...

  SvaraRadera
 14. ...sedan kan ju inte enbart hjärntumörer användas som en slags universal måttstock på hälsoeffekter. Givetvis är denna risk ytterst allvarlig (dvs en yttre påverkan som passerar blodhjärnbarriärens skydd), dock är latenstiden så lång att det vore oetiskt att invänta sådana bevisning (det är nog bara vetenskapsrådet som anser att liknade risker ska utvärderas epidemiologiskt...se tex VR-rapport 2004). Men vetenskspkapsrådet gör riskvärderingar för en myndighet under strålskyddslag (och utan ansvar för akuta-och långtidseffekter av risker med EMF, enl beslut 2007)...

  Det innebär att de kumulativa, såväl direkta, som indirekta effekterna av verksamheten för djur, människor och natur i stort sett aldrig utretts..man har helt enkelt satsat på opinionsbildning i stället (inte minst med SSI:s samarbete med KREAB, 2003) enligt strategin; det som är okänt (ej redovisats offentligt) behöver man inte ta ansvar för...

  De finns fler allvarliga miljöeffekter som sällan diskuteras (och såväl inom som utom sveriges gränser);
  http://www.swedwatch.org/sv/rapporter/elektronikexport-bortom-kontroll

  http://www.swedwatch.org/sv/2010/12/06/7000-vykort-till-mobiloperatorer

  http://www.nrk.no/programmer/sider/connecting_people/

  SvaraRadera
 15. Vill tillägga:
  Mobilindustrin har redan inför utbyggnaden av 3G i sin informationstidning skrivit att mobilstrålningen ökar hjärnaktiviteten.

  Tyvärr kan jag inte lägga in en länk till denna informationstidning (finns ej på nätet) där även Socialstyrelsen uppmanar kommunerna att frångår miljöbalkens försiktighetsprincip gällande utbyggnaden av 3G-basstationer.

  Intressant är att SoS själva skall följa Miljöbalken i första hand 2 och 9 kapitlen.


  Dessutom uppmanar ansvariga myndigheter (SSM och SoS) kommunerna att INTE kontrollmäta i skolor, i boendemiljö osv.

  Eftersom så många vuxna bevisligen blir sjuka av denna industritillverkade strålning så finns det skäl att befara att våra barn kan bli skadade.

  Alltså Miljöbalkens försiktighetsprincip skall gälla enligt propositionen och det borde alla berörda myndigheter, samt alla politiker efterfölja. Men ingen gör det. Varför?

  Verkligheten gäller.

  Solveig Silverin

  SvaraRadera
 16. Jag talade om problemet redan i början av 70-talet, redan för 40 år sedan alltså. Det fanns några enstaka andra själar som också insåg det oundvikliga. Men det var inte så många som hade förstått innebörden i evolutionsteorin på den tiden. Idag är de några fler.
  Billström hör inte till dessa dock.

  SvaraRadera
 17. Något att fundera över är att SSMs riskbedömningar delas av WHO, EU och av ansvariga expertmyndigheter i de flesta länder.

  SvaraRadera
 18. Johan...
  Du glömde ge förutsättningarna för ditt uttalande:

  Dessa riskbedömningar sker i samarbete med ICNIRP (som alltså utfärdat det termiska referensvärdet ....vilket innebär att riskbedömningen vare sig uppfyller KOM2000 eller förvaltningslagens krav på objektivitet).

  SvaraRadera
 19. Johan sa...

  "Något att fundera över är att SSMs riskbedömningar delas av WHO, EU och av ansvariga expertmyndigheter i de flesta länder".

  Detta beror ju på telekomindustrins lobbyist Michael Repacholi konsult i olika elbolag och mobiltelefonbolag hedersordförande i ICNIRP är ansvarig i WHO:s EMF-projekt under 1996-2006 medlem i EMF-NET och MTHR. Repacholi har haft (troligen fortfarande) en avgörande betydelse WHO:s ställningstagande.
  Man måste förstå att mobilindustrins lobbyister har lyckats tränga sig in i alla viktiga miljöorganisationer, Miljöpartier, regeringar, WHO, olika Strålskyddsmyndigheter och Socialstyrelser.

  Myndigheterna tycks inte våga gå emot denna gigantiska multinationella industri.

  Telekomindustrin har genom lobbyverksamhet tagit makten över hela jorden idag, alltså fullständig anarki råder. Det är sanningen och så länge konsumenterna köper prylarna äger den också makten över oss.

  Intressant är att denna industri tycks samarbeta med att bygga upp ett kontrollsamhälle. Till exempel förses mobiler och skrivplattor och annan teknik med sändare som talar om exakt var man är när man bär på dessa ting. Och det hjälper inte att stänga av apparaterna.

  Solveig Silverin

  SvaraRadera
 20. Lägger in min miljöblogg här som handlar mest om min granskning av myndigheternas dokument, uttalanden och e-post svar och annat dokumenterat material kring mobilstrålningen. Bevaka gärna min miljöblogg. Jag kommer inte att vara nådig mot våra ansvariga myndigheter Socialstyrelsen och Strålsäkerhetsmyndigheten och andra ansvariga. Håll koll

  http://solveig21.mpbloggar.se/category/okategoriserade/

  Solveig Silverin

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.