måndag 3 januari 2011

Godmorgon, första vardagen då vi åter kan vara trygga...

Nordic Battle Group: Ad omnia paratus - Beredd till allt.

Måndag morgon, första vardagen då vi kan känna oss trygga, då världen återigen ser ljuset från Norden. Sverige har, i uppseendeväckande mediaskugga, tagit på sig uppdraget att leda EU:s stridsgrupp. 

Nu ska stridsgruppen med 1600 svenska soldater kunna sättas in "nästan vart som helst i världen om EU så beslutar". 

"Den styrka som Sverige leder heter Nordic Battlegroup och är en viktig del för att stärka fred, frihet och demokrati i såväl Sverige som andra delar av världen", meddelar Försvarsmakten stolt. "Nu har vi börjat lösa vår huvuduppgift - att stå i beredskap till EU:s förfogande", säger styrkans chef Force Commander brigadgeneral Stefan Andersson.

Här hemma hålls ställningarna via kamouflageklädda stjärnbeströdda befäl som i vanlig ordning spatserar omkring i korridorerna på Högkvarteret redo att ta beslut i enlighet med militär logik. Beslut som i modern tid lett till svarta ekonomiska hål, inkompetenta beslutsunderlag, kaotisk oreda då man skall lämna underlag till politiker, avsaknad av helikoptrar och kontinuerligt utflöde av vapen och ammunition från militära upplag till såväl kriminella ligor som mer privata våldsverkare. Ett av de mer dramatiska ingreppen svensk militär direkt gjort på svenska mark utfördes i Falun 1994, då sju medborgare mejades ner av ett frustrerat befäl utrustat med en styck Ak 5 och fem magasin med sammanlagt 150 patroner.

För övrigt kan man läsa en intressant artikel om svenska soldater i Afghanistan i förra veckans nummer av Fokus.


PS!
I lumpen var jag placerad i Vaxholm, som underbefäl, och där inleddes min bana som djupt kritisk till militär verksamhet, militära strukturer och militär inkompetens. Dumheten tycktes vara en dygd för befälen. Under min första vända i försvarsutskottet 1988-89 blev jag närmast chockad över det jag såg och hörde, under min andra vända i riksdagen då budgetförhandlingar blev vardagsmat tappade jag den sista unsen av tilltro till militären.

7 kommentarer:

 1. Många militära befäl tycks vara dumma eller galna.

  De gör inget intryck av att vara demokratiska, men våra demokratier skickar glatt iväg dem för att lära andra folk att bli demokrater.

  SvaraRadera
 2. "Ett av de mer dramatiska ingreppen svensk militär direkt gjort på svenska mark utfördes i Falun 1994, då sju medborgare mejades ner av ett frustrerat befäl utrustat med en styck Ak 5 och fem magasin med sammanlagt 150 patroner."

  Nej, det var en svensk militär, inte svensk militär. Att generalisera samtliga svenskar som är anställda av försvarsmakten för en persons illgärningar är lika dumt som att hävda att om en kock begår ett brott med sin kockkniv är det verk av svensk restaurangnäring och inte av de enkilda personen.

  SvaraRadera
 3. Anonym 12:54 - du har givetvis helt rätt att det var en svensk militär. Problemet i det här fallet var att den aktuella militären redan på våren före morden drabbats av kraftigt försämrad mental hälsa, som bland annat tagit sig uttryck i aggressivitet och paranoia. Likt förbannat låter man mannen ha tillgång till vapen, magasin och ammunition - nu kanske aggressivitet är en förtjänst inom den militära sektorn, men i alla fall.

  Det jag var ute efter var emellertid att det inte bara varit de masstölder av vapen från militära förråd som underlättat för den organiserade brottsligheten att begå mord, rån och misshandel. Den militära sektorn har i vårt land förmodligen ställt till mer problem än den löst. Något som inte bör påpekas i den finare debatten, eftersom det strider mot all upptänklig god ton...

  SvaraRadera
 4. Det är förskräckligt att Sverige utan politisk debatt hamnat i detta läge. Så mycket pengar för en så, trots allt, lite insats som skulle kunna göra så mycket nytta inom civila internationella uppdrag.

  SvaraRadera
 5. Jag ser ingen anledning till agressivitet, Birger. Klart att vi ska ha befäl och soldater som världen ser ut idag. Vi får inte vara naiva.

  Jag undrar om det inte vore bättre att satsa pengarna på en militär som försvarar Sverige än det vi ser idag.

  Även industrin kan gilla en miljövänligare angreppsvinkel om vi ger dem detta.

  Jag tror att de flesta Svenska soldater och befäl kan gilla den iden också.

  Försvaret behöver inte heller vara alltför dyrt samtidigt som det kan vara välutrustat och tryggt.

  Tillgängligheten på vapen vid konfliktsituation kan fixas, tror jag, samtidigt som förvaringen kan ske tryggare.

  Man kan ju ha lite striktare mentala regler dessutom på vem som får ha vapen.

  SvaraRadera
 6. Befäl och soldater ser till att världen ser ut som den gör idag.

  SvaraRadera
 7. Jag vet från en säker källa att vår statsminister faktiskt tycker exakt samma sak som du Birger angående försvarsmaktens ekonomi.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.