lördag 1 januari 2011

God fortsättning...

Mirakel eller blunder?  Bild under rubriken Ledare i DN igår...
Det borde hända i år...
 • Lars Wilks fyller sina behov genom att bli en av deltagarna i Big Brother
 • MP väljer gröna spårkör
 • Sossarna lägger ner i brist på ideologi och bildar dotterbolag till moderaterna 
 • Alla försvarar allas rätt att teckna vad sjutton som helst
 • Gud uppenbarar sig i form av en rondellkatt
 • Det visar sig att de flesta Elvisfilmer egentligen inte existerar utan bara varit en mardröm
 • DN:s ledarsida vaknar upp som tillväxtkritisk, i enlighet med bilden till höger
  • Det blir poppis med rynkor, grått hår och diffus förvirring. 


  10 kommentarer:

  1. Gomorron, god fortsätning, jag tolkar din textg som att du lägger stort värde i frågan om yttrandefrihet och demokrati med tanke på hur du landat i rondellfrågan. Har sett under året hur du balanserat elegant och genomtänkt i Wilksfrågans sfärer. Eller läser jag in för mycket?

   SvaraRadera
  2. MP väljer gröna språkrör…

   Vad är gröna språkrör? När är man grön? Vad är grön ideologi? Vad är grön politik?

   Så kan man hålla på att fråga. Det påminner lite grann om 70-talet och vänstern. Vem var vänster? När var politiken röd?

   Svaren på frågorna är beroende av vilka utgångspunkter och förväntningar man har. Det som är grön politik för den ene är det inte för den andre.

   Du kan säkert ringa in ganska noggrant det du menar måste finnas med för att kalla politiken grön. Men du kan inte hitta någon som håller med dig till punkt och pricka!

   Vi har alltså olika uppfattningar om vad som är ”grönt”.

   I det politiska partiet Miljöpartiet de Gröna har man också olika uppfattningar om vad som är grönt, trots namnet.

   I dag är det dessutom så att man talar om grön politik även i andra politiska partier. Givetvis tycker då miljöpartisterna inte att dessa partiers politik är grön…

   En och annan miljöpartist lämnar partiet därför att man tycker att partiet sviker de gröna idéerna och inte är tillräckligt grönt. Du tillhör väl dem.

   Följaktligen kan det väl vara berättigat att tala om ”ljusgröna”, ”lagomgröna”, ”mörkgröna” och alla schatteringar av dessa.

   Varför man kan undra över vad du egentligen menar när du skriver att du önskar att MP väljer gröna språkrör?

   Vaddå gröna? Jag är tämligen säker på att de allra flesta miljöpartister och även deras väljare anser att de nuvarande språkrören är gröna. I dina ögon är de tydligen inte det, men är de åtminstone ljusgröna?

   Så när är man grön? När du tycker det? När man själv tycker det? Ty det finns ju inga mätstickor som kan avgöra tvisten.

   Jag träffade en gång en centerpartist som sade sig vara grön. Men miljöpartiet då? inflikade jag. Nej, de är gröna bara till namnet, fick jag till svar. ”Centern arbetade med gröna frågor långt innan miljöpartiet var påtänkt.”

   Som engagerad inom vänstern på 70-talet kände jag igen hans resonemang, men nu med gröna förtecken, inte röda. Idiot, tänkte jag.

   Jag träffade även miljöpartister som resonerade på samma sätt, men nu med centern och de övriga partierna som måltavla för smädelserna. Grön var endast den som var miljöpartist. Punkt.

   Så Birger, jag vill inte påstå att du är en idiot för det är du inte. Men jag vill fråga: vad sysslar du med? Vad är det för demagogi och dumheter du sprider när du önskar att MP väljer gröna språkrör?

   Även jag räknar mig som grön numera, men även blå (Det röda gjorde jag upp med så småningom). Jag är liberal och grön. Men jag stegrar mig när någon annan som kallar sig grön inte har människan i centrum för sitt tänkande. Där går en oerhört viktig gränslinje. Den diskussionen får vi dock ta en annan gång.

   GOTT NYTT ÅR!

   SvaraRadera
  3. Nog måste man kunna uppfatta skillnaden mellan begreppen blå, röd och grön inom politiken.

   Grön är mer än natur och fysisk miljö, grön är decentralisering, tillväxtkritiskt förhållningssätt i rika länder, drag av pacifism och betoning av icke-våld, kraftfull fördelningspolitik inom ekonomin och stor valfrihet att leva som man vill utan att begränsa andras rätt vare sig i nutid eller framtid. Men även ägarformerna finns i gröna, röda och blåa former där grönt drar åt kooperativt ägande, rött åt statligt och blått åt kapitalistiskt ägande. Om detta tror jag alla gröna är överens, vi var det åtminstone för 10 år sedan, Anders!
   Birger, hur ser du på min beskrivning?
   HB

   SvaraRadera
  4. Ja, HB, du har ett bra inpass här. Men nog har Anders Olsson fog för sin text härovan.

   Det finns ju inget neutralt organ, typ Språkrådet, som fastställer ett slikt begrepp. Alltså får vi själva göra upp om saken, om det bara ginge.

   Annars är det väl så, att alla dylika värderingar finns i betraktarens öga. Bestämmer jag mig för att jag är grönare som kärnkraftsmotståndare än kärnkraftskramarna är, fast de kallar sig miljövänligare, ja då är jag grönare -i mitt tycke.

   Är jag därtill vegan och käkar på gröna tallrikar, då är jag kanske ännu grönare än de vanliga gröna. Eller?

   Så till teckningarna av Profeten. Hur 17 kan man påstå att bilderna föreställer Muhammed? Ingen vet ju hur han såg ut! Då kan man lika gärna säga att en prick på en vägg föreställer denne, varvid alla håller med och formerar sig i två läger, för rätten respektive mot rätten att få uttrycka sig "konstnärligt".

   Hur många har läst HC Andersens saga Kejsarens nya kläder?

   Slutligen: Ja, BS, det är stiligt med både rynkor och gråa hår! Alla ser ju då att vi är visa. G.N.Å.!

   Gt

   SvaraRadera
  5. Formuleringen är svårslagen!

   "Sossarna lägger ner i brist på ideologi och bildar dotterbolag till moderaterna"

   SvaraRadera
  6. Tycker det vore ännu trevligare med gröna "språkrör" (spårkör), även om det är käckt när saker går på räls.

   Tack för bra-bra läsning under året som gått och gott nytt 2011!!

   SvaraRadera
  7. Hej Pia och övriga: Tack för kommentarer.
   HB: Håller med dig rakt av, tyvärr har "grönt" de senaste åren gått tillbaka till att närmaste betyda "natur". Den ideologiska betoningen i ägarfrågor, fördelningsfrågor, synen på människan, arbetet, frihetsrummet, icke-vålds-linjen har bara runnit av MP. Jag upplever att MP:s ledning numera likställer "grönt" med det som centern gjorde när MP bildades. Partiet behöver en ideologisk uppryckning, en argumentation utifrån ideologiskt perspektiv för att människor skall förstå att politiken hänger ihop, att den ryms i en annan dimension än den traditionella vänster-högerskalan.

   SvaraRadera
  8. Roland. Bra att du lyfter detta uttryck: "Sossarna lägger ner...". Må det härmed bli bevingat!


   Medan vi är kvar i nyårskänslan: Tänk så jäktigt tobaksindustrins marknadsförare har i denna tid. De är förstås tillsagda att anlägga moteld, så att de arma f.d. rökarna återfaller. Men hur göra reklam, när den är förbjuden i pressen?

   Jo, kolla gärna på en viss TV-serie! Finns där några som röker av en slump, helt utan listig planläggning från produktionsbolagets sida?

   SvaraRadera
  9. Jag håller helt med dig Birger och jag tror att du skulle behövas igen i partiet! Din röst hörs visserligen ändå, men den skulle få ännu större kraft internt om den hördes på kommun och landstingsdagar, på medlemsmöten, på kongressen etc.

   Jag, och oerhört många med mig inom partiet, upplever att tillväxtkritiken från MP har minskat på senare år och denna minskning måste få ett slut. Kritiken bör vara mer högljudd och ifrågasättandet av konsumtionssamhället behöver en uppryckning.

   Jag skulle framförallt vilja se två språkrör som verkligen är språkrör och inte agerar partiledare på traditionellt manér.
   Gott nytt år förresten!

   SvaraRadera
  10. Om detta finns det anledning att återkomma!

   Erövra eller DÖ!

   Världen är inte som jag vill ha den.

   Som antropolog så har jag sett kulturer som levat på Jordens villkor.

   Nu lever vi i ett slags skymningstillstånd.

   De som ser Klotet som en Helhet, angrips av plattmaskarna!!!

   Kapten Konkurs styr Jorden, och cellerna i odjurets kropp, består av människor!!!

   SvaraRadera

  KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

  LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

  MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

  VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

  DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.