fredag 14 januari 2011

En sista suck i denna trista fråga...

Nordegren tog upp frågan efter debattartikel i Expressen.
Hela historien finns här.

Det finns ingenting som heter kulturmoms, vilket Skatteverket slog fast i måndagens Nordegren i P1. Oavsett vad SR och dess VD Mats Svegfors påstår. 

Den som deltar som sidekick eller programledare skall använda sig av den högsta momsen, det vill säga 25 procent. Vilket också slogs fast av av skatteverket i samma radioprogram. 

Bra av Nordegren och Ekoredaktionen att ta i frågan. Men synd att man ska behöva skriva en debattartikel i Expressen för att SR:s frilansar - allt från inhyrda proffsiga programledare till enkla sidekickar som jag - skall få veta vad som gäller.

Skatteverket rekommenderar således de som frilansar åt SR att ringa till Skatteverket för att få besked vad som gäller. Jag tycker det vore bättre att Sveriges Radion meddelade sina frilansar a) vad Skatteverket anser var riktigt, b) att SR gör en avvikande tolkning och c) att frilansaren utifrån detta får avgöra vilken man litar mest på i det här fallet och sedan får ta eventuella konsekvenser.

Det är krångligt. Men alla som arbetar med kultur och/eller föreläsningar vet nog vad som gäller. Om jag läser ur en egen bok, i samband med en författarafton, så skall det utgå 6 procents moms. Håller jag en föreläsning om Elin Wägner, politik eller August Strindberg så utgår 25 procent. Deltar jag i en föreställning, t ex (D)elvis Presley, så utgår ingen moms alls.

Detta är naturligtvis på många sätt otympligt och konstigt. Men så ser de politiska besluten ut. Det bör naturligtvis förändras och renodlas Men innan det förändras så är det bara att göra som regelverket slår fast.

SVT - till vilka jag just nu är på väg för att delta i Nyhetspanelen - följer regelverket, åtminstone så vitt jag vet. SR tolkar det på ett eget sätt. Är det myndigheten eller företaget som bestämmer vad som gäller? Enligt Mats Svegfors tycks det vara företaget. Märkligt. Jag utgår från att skatteverket kollar att SR gör rätt i fortsättningen, och att SR överklagar detta om man finner det orimligt. Då, och först då, lär det bli tydligt för alla vad som gäller. Som det är idag är det en konkurrensfördel för den frilansare som accepterar SR:s påbud, medan den som följer de gällande rättsliga reglerna blir kostar mer för det stora företaget. Samma principer smyger sig in som när man anställer städare hos hamburgerkedjan...


Här finns Nordegren i P1 - efter 30 minuter kommer inslaget med Mats Svegfors och Skattemyndigheten. 
Hela historien nedtecknad i ett PS finns här.

8 kommentarer:

 1. Olaga lockelse bör ge några månader på kåken, eller?

  Polisanmäl SR!

  SvaraRadera
 2. Ja vad säger man. Dessa människor hatar helt klart människor mer än de påstår sig värna djuren. Mordhot mot Sveriges samtliga jägare.

  Avser de även skjuta av hela den del av befolkningen som röstade på partier som stöder dagens politik, för de är väl medvetna om att jakten är demokratiskt beslutd?

  SvaraRadera
 3. Om man får haka på med ett par ord om Nyhetspanelen.

  Två skånska röster mot en "mälardalssvensk", är inte det lite orättvist?

  Skoj åsido. Vem är den nye deltagaren? Och varför önskar han att Mikaela Valtersson ska bli rör?

  Och varför kan inte uppstickaren Joakim Pihlstrand-Trulp bli vald till rör?

  SvaraRadera
 4. Nja, det krävs väl två skåningar för att matcha en mälardaling.

  Varför inte uppstickaren Joakin kan bli vald till rör? Tycker det är bra att han ställer upp, han är genuint grön på många sätt, men jag tror att Gustav, som också är bra, har ett helt annat utgångsläge - jag tror att partiet längtar efter honom och ser honom som en ny Maria.

  Den nye deltagaren är också han, precis som Thomas Idergard, katolik och hämtat från Timbro. Det sistnämnda kanske kan vara svar på varför han hellre ser Mikaela än någon radikal grön kvinna på posten som rör.

  SvaraRadera
 5. Annika Lillemets och Joakim Pihlstrand-Trulp - de vore bra för MP !

  MVH

  EW

  SvaraRadera
 6. Blir Mikaela V språkrör tror jag risken är stor att det blir som i Finland. Där sitter de gröna i regeringen. De har gått med på attt nu bygga 2 kärnkraftverk. Så många ärligt gröna har därför gått ur partiet. Men där har man nu startat ett nytt Grönt parti. Supergrönt! ledaren där vill förbjuda all bilkörning.

  SvaraRadera
 7. "Elin Wägner" 19:22

  Annika, Akko, och Gunvor (G Ericson) är tre bra alternativ för "rör-posten", men kanske med olika egenskaper.

  Den sistnämnda är särskilt bra på sociala frågor, inte minst alternativ medicin/vård.

  Läs gärna www.sfim.se
  så vet du vad jag menar.

  Gt

  SvaraRadera
 8. Hej Per,
  Detta att SR hittar på egna momssatser har pågått i minst tio år och sker regelmässigt. Jag har själv blivit uppmanad att använda momssatsen 6 %, istället för 25 %, som min revisor anser gäller.
  Det gäller också omräkning från lön till fakturering. Ekonomiavdelningen på SR har order av högsta ledningen att visa en uträkning med en påhittad socialavgift på ungefär hälften av den lagenliga. När jag häpen påpekat att detta i realiteten ger den som fakturerar en lönesänkning, får jag till svar; "ni frilansare har ju ändå så mycket avdrag" (!).
  SR förutsätter med andra ord att eftersom jag som frilansare ändå tänker skattefuska så kan de "hjälpa mig" genom att redan från början avsätta en för låg summa till soc. avg?
  Jag tog detta till dåvarande P3-chefen som då blev förbannad på att jag "gnällde" och påtalade att det var upp till mig att förhandla om saken.
  I speciellt P3´s fall handlar det ofta om unga, totalt oerfarna förstagångsföretagare som inte har så stor koll på vilka regler som gäller, när de får dessa "goda råd" av SR´s ekonomipersonal tar de givetvis dessa som sanningar.
  Det får mig fortfarande att nästan må fysiskt illa.
  Kan tillägga att det inte är lika illa på SVT men finns några mystiska regler även där.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.