måndag 20 december 2010

Krönika i vargavinter

Vargjaktens beskyddare
Varg. Bara ordet väcker känslor. Lite varstans i Sverige läggs nu protestlistor ut. Man vill stoppa steg 2 i den tvåstegsraket som inleddes med förra vinterns jakt...

Nu, när man fått skjuta varg – läser man Jaktjournalen så handlar det om ren upphetsning - så finns det de som inte vill fullfölja uppgörelsen. Jag hade haft större förståelse om man protesterat innan steg 1.

Var för det för varg som dödade barn i Sverige? 
Och vem dödar mest hundar? Jägare eller vargar? Läs hela min krönika här!
Se min intervju med Henrik Ekman om varg - Kunskapskanalen tisdag 19.00.

11 kommentarer:

 1. som vanligt, välskriven krönika

  SvaraRadera
 2. Ja traditionsenligt startar Alliansen jakten på vargar igen. Jakttiden för sjuka och arbetslösa är likt skadedjur tillåten året runt. Undrar om man kan rädda några utrotningshotade vargar genom att införa arbetslinjen. T ex genom några månaders tjänst som slädhundar.
  Hur som helst så är jag övertygad om att elden som underblåser varghatet är av ekonomisk och lustbetonad art. Det är stora ekonomiska och nöjesbetonade värden bakom älg- rådjur och småviltjakt. Att släppa delar av detta till några av de ursprungliga "ägarna" rovdjuren är inte populärt. Som verktyg i opinionsbildningen används alla de argument som Birger framför: Dödade jakthundar, myter om vargens farlighet o.s.v.

  SvaraRadera
 3. En bra bild från The Ministry of Silly Looks!

  SvaraRadera
 4. Argumenten från dem som har erfarenhet av varg måste väl väga tungt? Klarar vi människor oss inte utan varg?

  SvaraRadera
 5. Fascineras av den tunna kommentar-skörden. Krig och teknik drar fulla hus
  Är inte det här en fråga som väl belyser vårt främlingsskap, främlingskap med den natur som vi är en del av ?
  Men det blir förstås bara en stor fråga om man upplever det som ett problem …"Vi klarar oss bra utan varg". Många är de varelser som skulle klara sig bra/mycket bättre utan människan :-)
  Eric

  SvaraRadera
 6. Eric, kommentarflödet minskar när han hänvisar till en länk för att fortsätta läsningen.

  SvaraRadera
 7. 06.19 Du har kanske rätt, tänkte inte på det. Vad är psykologin bakom ? Är det att vi som läser bloggen vill känna oss "exklusiva", inte läsa gårdagens nyheter från Katrineholm ? Lite fåfängt, kan jag tycka.
  Eric

  SvaraRadera
 8. 06.19 Då "stör" jag mig mer på citaten ur "Cadillacen", som blir marknadsföring (av boken) som är på gränsen.
  Eric

  SvaraRadera
 9. Och? Eftersom jag är intresserad av amerikansk historia och tar mig friheten att blogga om både sådan och musik så är det väl lite dumt att inte använda det jag redan skrivit i en bok om saken. Nåja, jag stör så många med bloggen att även de som jag tror är minst störda behöver en omgång ibland...:-)

  SvaraRadera
 10. Birger. Du kan ta mina utfall som uttryck för ren avundsjuka. Din fantastiska förmåga att formulera och ringa in svåra ämnen, att hålla en konsekvent linje, men ändå vara lyhörd. Har lärt mig mycket.
  Önskar dig en GOD JUL.
  Eric

  SvaraRadera
 11. Birger Schlaug har uppenbarligen stort förtroende i läsekretsen. Det är ett kapital värt att vårda.

  Det vore därför klädsamt av Schlaug att ta bort porträttet, som antagligen ska föreställa Hans Majestät Konung Carl XVI Gustaf.

  Det är olyckliga omständigheter i ljusinfallet som gjort att munnen fallit i skugga och ger intryck av en tandlös pajas.

  Fotot kan därför av Konungens motståndare användas som nidbild, vilket Schlaug borde hålla sig för god att nyttja. Det främjar icke det republikanska agiterandet, om nu det skulle vara avsikten.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.