lördag 4 december 2010

Hus skall repareras och nya rör skall installeras...

Kunde naturligt vis inte låta bli att lägga näsan i blöt i veckan... Inte när jag fick förfrågan om att skriva ett inlägg om Miljöpartiets rörbyte på SVT Opinion. Bland annat skrev jag så här:

"Men som sagt, både partiet och Gustav (Fridolin) själv vet att han är den enda möjliga i ett parti som nu tycks ta på sig två uppgifter: dels leva upp till bilden som regeringsfähigt, dels återgå till sina gröna rötter – för detta är det som väntar efter ett ideologiskt katastrofalt blocksamarbete där den gröna färgen noga putsats bort.

Det tycks också gå något av en skammens rodnad över såväl riksdagsledamöter som andra ledande miljöpartister nu efter valet – och Gustav har retoriskt satt mycket starka ord på den skammen. De gröna är ett eget block, det gäller nu att återgå till att värna den gröna själen och driva opinion för den gröna visionen.  Det är mycket långt ifrån Peter och Marias strategi – där målet var makten snarare än att förverkliga grön politik.

Som kvinnligt språkrör har många anmält sitt intresse.  Ingen är given, men profilerna är helt olika på fyra av dem som nu tycks aktuella: Åsa Romson med miljöprofil, Gunwor G Ericson med social- och hälsoprofil, Bodil Ceballos med global profil och Mikaela Valtersson, profilerad som en av dem som avlägsnat den gröna färgen från partiet.

I själv verket ställs Miljöpartiets kongress inför den delikata och synnerligen oideologiska frågan: vilken kvinna funkar bäst tillsammans med den man som partiet nu måste ha. Det är en smärtsam process för ett grönt parti, där värdet av två likställda språkrör är grundläggande. Partiet har ställts inför ett sådant val en gång tidigare och det var också oerhört frustrerande och obehagligt. Om det kan man förresten läsa mer här (scrolla till del 9)."

Hela debattinlägget finns här.

9 kommentarer:

 1. Roligt att du bjöd din diametrala motståndare i Panelen, Thomas, på en segercigarr med motiveringen att han hade tagit poäng på dig.

  Stort, att erkänna sådant.

  Synd, att politiska debatter inte kan visa något motsvarande. Dvs att en politiker plötsligt erkänner att han/hon haft fel och nu byter åsikt på stående fot. Inför TV-kamera, pressuppbåd och allt!

  Angående dagens text, så är vår "Nya Ericson" lysande i ämnet alternativvård. Då det är en central fråga för många, så önskas härmed att hon blir vald till rör. Hon blir snarast ett lysrör!

  Fridolin kan ju ta hand om miljön och det övriga.

  Gt

  SvaraRadera
 2. Med Fridolin kommer partiet att påbörja en ökenvandring.

  SvaraRadera
 3. Koppla av nu och njut av helgen! :)

  SvaraRadera
 4. Fridolin känns som det hopp som finns för att tro at Miljöpatiet kan bli grönt igen. Han måste bli bättre på ekonomi och alternativ ekonomi liksom kommande parter.Han måste få en likställd partner, som har kontakt med "grunden i ett hus där ventilationen är frisk". Se på de Gröna i Tyskland. De når nya höjder genom att blivit radikalare.


  MVH

  EW

  SvaraRadera
 5. Gustav F verkar ha hjärtat på rätt plats. Någon nämnde ett behov av ekonomiska kunskaper - Få honom att läsa boken "Skulderna och banknätet" av Ellen Brown och studera www.publicbanking.com och www.lietaer.com så kommer han att erhålla kunskapen att få Sverige att blomstra.
  =)

  SvaraRadera
 6. "Mikaela Valtersson, profilerad som en av dem som avlägsnat den gröna färgen från partiet"

  Bra Schlaug, se för allt i världen till att hon får mindre snarare än mer inflytande i Miljöpartiet, för hon gör det omöjligt för ekologiskt medvetna personer att rösta på Miljöpartiet. Hon ser egenuppfunna mänskliga rättigheter som oerhört mycket viktigare än ekologisk hållbarhet. Hon är fortfarande bara en vpk:are.

  Fridolin verkar också mer röd än grön, såvitt jag sett.

  SvaraRadera
 7. "hon gör det omöjligt för ekologiskt medvetna personer att rösta på Miljöpartiet."

  Instämmer. Blir Valtersson språkrör lämnar jag partiet efter 10 års medlemskap.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.