torsdag 25 november 2010

Vargintervju

Ska vi ha varg i Sverige? Kan man säga att vargen lever efter kristen moral? Och fyller den någon funktion överhuvudtaget? När dödades någon av varg i Sverige senast -och varför?

Om detta samtalar jag och Henrik Ekman i serien En bok - en författare. Ikväll klockan 19.00, repris vid midnatt och fredag morgon kl 09.00. Eller här på nätet.

12 kommentarer:

 1. Vi kan väl ställa oss frågan? Vem av oss var här först? Du och jag, människan eller var det vargen? Min tro är att det är lika i tid. Vargen ska vara kvar. Men visst den kan kanske behöva begränsas i vissa områden.

  SvaraRadera
 2. Vilken dum fråga- fyller den någon funktion? Ska vi inte fråga oss själva detsamma-fyller människan någon funktion?


  MVH


  EW

  SvaraRadera
 3. EW, jo frågan är dum, men aktuell eftersom debatten förs på det sättet. Om du kikar på programmet får du också höra hur Selma Lagerlöf resp Elin Wägner såg på saken.

  SvaraRadera
 4. Självklart ska vi ha varg, hur ska vi annars kunna ha vargjakt?

  Jag antar att 6,5*55 funkar utmärkt?

  SvaraRadera
 5. Eftersom frågan/frågorna känns så dum/dumma så uppmanar jag alla att lyssna på följande:

  http://www.youtube.com/watch?v=pJ2E4cf46nw

  För den som inte kan ryska så handlar sången om hur makten jagar "småfolket" - det tycker jag är viktigare! Självklart skall alla djur få finnas precis som alla människor! Ingen ifrågasätter om det finns för många människor eller vilken funktion vi fyller. Och lever MÄNNISKAN efter kristen moral? Jag tror att vargen skiter i det!

  SvaraRadera
 6. Mira! Om du lyssnar på intervjun kommer du att bli förvånad... Så gnäll inte på frågorna förrän du sett resultatet, är du snäll!

  SvaraRadera
 7. Jättebra samtal om vargen! Jätteroligt det där med den "kristna moralen". Bra att du också, trots din inställning, kunde ställa några tuffa frågor! Heja vargen!
  F.d. vargunge

  SvaraRadera
 8. Vi skall ha vargen OCH alla andra djur i Sverige och hela världen. Vad är det för övermyndarfasoner att vi människor skall alltid komma först?

  Varför finns det fästingar t.ex.? För att skrämma bort oss människor från naturen. Vi behöver inte vara överallt; djuren måste ha i sitt hem dit vi människor inte är välkomna.

  SvaraRadera
 9. OK Birger, förlåt, nu har jag lyssnat och det var en trevlig intervju! Något "nytt" kom egentligen inte fram. Ekman står tack och lov på vargens sida - men var står du? Det är bra att vargens "nytta" och funktion i det ekologiska systemet kom fram, samt att vargen inte är ett hot mot människan. Det vet väl alla förnuftiga människor? Men "kampen" mellan djurägare (som värnar om sina djur) och jägare (som ofta jagar för nöjes skull, men skyller på att vargstammen måste minskas) cementerar människors rädsla för vargen. Jag känner personer som är rädda trots att de aldrig sett en varg och heller inte riskerar att komma i kontakt med någon. Så hur får man bort rädslan? Jag har lagt ut två fina vargbilder som "vädjar"...

  SvaraRadera
 10. Mira: Vad jag står? Haha, ja, du, efter alla hat-och hotbrev genom åren så tycks jag ha totalt förskräckliga åsikter i frågan, nämligen att vargen har en självklar rätt att finnas i Sverige, av massor av orsaker. Senaste omgången hatmejl kom efter en krönika i Borås Tidning:http://www.bt.se/ledare/kronikorer/fega-politiker-raddar-inte-vargbestandet%282169141%29.gm

  Enda gången det inte rullar igång stora mejlbombningen är när man skriver i Rovdjursföreningens tidning...

  En intervju, ett samtal, kan inte bygga på att man sitter och håller med varandra utan att de som utfrågar måste ställa de frågor som människor faktiskt har. Du har fel när de säger att människor inte känner sig personligt hotade av varg, hur obefogat det än är så finns den föreställningen.

  SvaraRadera
 11. Bra samtal i programmet.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.