lördag 6 november 2010

Segla

Egentligen suktar jag bara efter att göra två ytterligare resor till i mitt liv. Den ena är till Cambell Island, drygt 60 mil söder om Nya Zeeland. Där skall jag känna att själen lyfter, där samlas nämligen hundratusentals individer av det vackraste som finns på jorden: albatrossen.

De kan glidflyga långt över 100 kilometer i timmen, svävande på vindarna, ett naturens magnifika under. Så vackert, så magnifikt, så elegant, så självklart.

Under ett 50-årigt liv kan albatrossen flyga bortåt 7 miljoner kilometer, den glider majestätiskt fram mer än 80 mil på en dag, så energieffektivt att människans flygteknik ter sig så primitiv som den faktiskt är.


Mer än var tionde fågelart på jorden är akut hotad eller sårbar - albatrossen är den mest utrotningshotade. Varje år fastnar över 100 000 i dåligt anpassade fiskeredskap och drunknar, de får i sig plast och annat skräp som människan vräkt i havet och hajar kniper ganska många ungar som gör sina första flygförsök. Men mest drabbas de av plasten, inte minst våra plastpåsar - symbolen för masskonsumtion och shoppinghysteri.


När jag sett en albatross har jag alltid fascinerats av hur en klumpig, rent av klantig, varelse på marken kan förvandlas till en mästare bara hon hamnar i sitt rätta sammanhang. Precis som ungar kan vara klumpiga och odrägliga i en skola som inte passar dem, för att sedan, om de får chansen i rätt sammanhang, blomstra och visa sig vara mästare. Om de ges chansen att utveckla sin kreativitet och fantasi.

Albatross. Den har tagit sig friheten när den lyfte. Fler borde göra det. Istället för att bli ett meningslöst offer  i ett konsumtionssamhälle där stora delar av livet reduceras till ett platt kontokort av plast.

13 kommentarer:

 1. Och den andra resan?

  SvaraRadera
 2. En troende ateist vill väl komma till himlen ?
  Eric

  SvaraRadera
 3. Du lever inte som du lär, Birger! Flyga slutade jag med för längsen.

  SvaraRadera
 4. Nyfiken, angående "shoppinghysteri";
  TILLVÄXT TILL DÖDS - STELLAN TENGROTH - tillväxtkritik for dummies ? Eller en bro som även tillväxtanhängare vågar beträda ?
  Eric

  SvaraRadera
 5. Fördomar, Torben! Det går att att segla dit. En fin upplevelse, inte minst när man ser albatrossens utbredda vingar mot skyn.

  SvaraRadera
 6. @Torben: Var står det att Birger ska flyga dit?

  SvaraRadera
 7. Eric.
  En troende ateist kanske inte måste utesluta en makt, som är större än egot.

  SvaraRadera
 8. Ateister brukar säga att de tror på människan. Med det menas väl att människan sätts högst, och därför må tillåta sig "spela gud" ibland, typ GMO.

  Men så upptäcks en albatross...

  SvaraRadera
 9. Jesper Jäderkvistlör nov. 06, 11:53:00 fm

  Hur många resor, oavsett maskinellt färdmedel, ska en människa egentligen få kosta på sig? I den globala rättvisans namn. I skenet av de sinande naturresurserna och ekosystemtjänsternas namn.

  Albatross (särskilt låten då) får mig att tänka på avslappningsövningarna vi gjorde på ett kallt golv i gympasalen på lågstadiet. Med en vocieover-röst som sa: -Hej, jag heter Johan...spänn nu benen, spänn... spänn...å slappna av...

  SvaraRadera
 10. 11.07 Missförstånd ? Tänkte att färden till himlen kanske var den andra resan (9.24:s fråga)
  Eric

  SvaraRadera
 11. SKYNDA MED REMISSVAR INNAN DEN 10NOV!
  Ursäkta om detta avviker något från ämnet men det är nog så allvarligt och jag tror att denna blogg hittar till rätt läsare.

  GMO-lobbyister verkar vilja minimera den biologiska mångfalden och får ett stelbent jordbruksverk med sig, se nedanstående länkar. Här finns även information om hur man som privatperson kan lämna remissvar men det måste vara inne senast den 10nov.

  http://www.runabergsfroer.se/html/2010-10-30-bevara-mangfalden.htm

  http://cornucopia.cornubot.se/2010/11/jordbruksverket-vill-utrota-hundratals.html

  SvaraRadera
 12. Michael Törnqvistsön nov. 07, 10:52:00 fm

  Sitter just och tänker på vad en gammal albatross kan ha för funderingar när hon har svävat omkring en bit ovanför jordklotet i 50 år. Hon som på avstånd sett hur människan har förändrat jordens yta. Hur ser henns bokslut ut?
  På 50 år har människan sjösatt havsgående dammsugare som länsar havet på allt liv där den drar fram. Vägar dras kors och tvärs genom de tropiska skogarna. Mark omvandlas från områden fyllda med mångfald av djur- och växtliv till monografiska monument. Havsytan har på vissa ställen fått en lätt skimrande petroleumfärg och vid Barents hav lägger sig inte isen som tidigare.
  Alla dessa förändringar skapar värde. För albatrossen som svävar på sina vingar och ser allt lite grann från ovan syns inte dessa värden. Men för människan som lever mitt i förändringarna ackumuleras värdena på konton så att vi kan leva i den trygghet som bara pengar kan skapa.
  Om detta vet inte en gammal albatross någonting. Men kanske skulle vi må bra av anta albatrossens perspektiv ibland?

  Michael Törnqvist

  SvaraRadera
 13. Och vad är det för fel på GMO, om man får fråga. Alla våra kulturväxter är ju genetiskt manipulerade, alltså GMO.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.