tisdag 23 november 2010

Mobiltelefonins risker

Mobiltelefonins hälsorisker av Mona Nilsson handlar om de hälsorisker kring strålningsnivåerna som industrin och myndigheter sägs tona ner.

Jag intervjuar henne i serien En bok - en författare.

Allt fler läkare och experter varnar för allvarliga konsekvenser för människan och ekosystemet. Man må tro och tycka vad man vill, men Mona Nilsson är själv som en hel myndighet, tycks det mig... Ska bli kul att höra reaktioner från tittare.


Tisdag klockan 19.00. Kunskapskanalen
Repris vid midnatt samt 09.00 på onsdag.

17 kommentarer:

  1. Tyvärr har kabel-tv-operatören i vårt hyreshus tagit bort några kanaler, bland annat Kunskapskanalen. Därför undras om du kan lägga ut programmet på din blogg efteråt. Ginge det?

    Gt

    SvaraRadera
  2. Vad glad jag blir att du gjort denna intervju Birger. Jag har själv mätt upp maststrålningen i 7 kommuner i Mälardalen. Mitt i centrum är strålningen som högst och så högt värde att det inte skulle vara tillåtet i tex Paris. Men jag är övertygad att det är som Mona säger att industrin och försvaret styr. Varför Sverige har mörkat det som man i andra länder nu börjar ta på fullaste allvar fattar jag inte. T.o.m. MP vill knappast driva frågan utom några enstaka ledamöter. Sorgligt. Hoppas på Steg 3.

    MVH
    EW

    SvaraRadera
  3. Skall bli roligt att se hur mycket nyhetsprogrammen på TV uppmärksammar denna sak.

    SvaraRadera
  4. Kunskapskanalen finns i alla nät, den tillhör de som finns gratis och kan inte tas bort.

    För övrigt finns ju de flesta av Birgers intervjuer länkade här på bloggen. GT hittar dem i fältet till vänster.

    Mia

    SvaraRadera
  5. Tack Mia för tipset! Förr hade vi Kunskapskanalen med den speciella loggan upptill i hörnet. Men nyligen försvann några kanaler, bl.a. den kanalen, och ersattes med myrornas krig.

    Till EW. Svaret kanske är, att de stater som har betydande inhemsk elektronikindustri är mer böjda för att att ha slappa gränsvärden, jämfört med andra länder. Vänskaps-mygel, eller?

    Gt

    SvaraRadera
  6. Jag har sedan en tid följt Mona Nilssons viktiga arbete som undersökande journalist. Så här långt anser jag bestämt att hon gör ett bättre jobb än självaste stålskyddsmyndigheten när det gäller att sprida senaste forskningsrön med syftet att skydda svenska befolkningen. Läs mer om de artiklar jag publicerat om henne här: http://torbjornsassersson.com/tag/mona-nilsson/ / Torbjörn Sassersson

    SvaraRadera
  7. Birger, om du hade levt i England när järnvägen introducerades, då hade du nog tillhört dem som skrek att detta var livsfarligt.
    Du är ju emot allting!
    NEJ till ALLT!
    Men du drar väl själv nytta av en och annan teknisk uppfinning kan jag tänka. Men det är ju FARLIGT!

    SvaraRadera
  8. 11:58 skriver stålskyddsmyndigheten men menar antagligen strålskyddsmyndigheten?

    SvaraRadera
  9. Anonym 13:12
    Jag gör intervjuer med författare för Kunskapskanalen och fick mig denna bok tilldelad. Mina åsikter lär du inte se skymten av i intervjun, och du lär inte veta vad jag tycker heller. Däremot är det rimligt att vi har en hård kritisk granskning - utan det händer inga förbättringar. Så har det varit med allt från skogspolitik till kärnkraftspolitik, från jordbrukspolitik till socialpolitik. Det är inte oreflekterande ja-sägarna som driver utvecklingen framåt, det är kritiker som kräver bättre hela tiden.

    SvaraRadera
  10. Det ska också bli intressant att se lobbyisternas reaktioner. I kommentarspalterna brukar de tillåta sig ganska grova personangrepp. Man behöver inte mycket träning för att skilja dem från riktiga privatpersoner.

    På debattsidor och nyhetsplats förekommer de i form av ”tredjepartexperter”. De känns igen på att de myndigt förklarar att alla forskare är överens om att det inte finns några risker. Att det bevisligen inte är sant brukar sällan bekymra någon.

    SvaraRadera
  11. Tror 16:30 att lobbyn även är förbunden med Statens strålskyddsmyndighet, eftersom SSM använder likartat språk, vad elöverkänsliga beträffar, som du hänvisar till?

    SvaraRadera
  12. Fler risker med mobiltelefoner, om man som konsument inte börjar kräva schysstare handelsavtal (vilket flera organisatioenr gör):

    http://kvinnatillkvinna.se/filmpremiar-kvinnornas-krig

    Annelie

    SvaraRadera
  13. Tack för intervjun - den borde dock visas igen på bästa sändningstid i ettan eller tvåan så att fler människor kan se den.

    SvaraRadera
  14. Svar till 22:10
    SSM bygger sina ställningstaganden på de rekommendationer som myndighetens vetenskapliga råd formulerar. Ingen av dess medlemmar representerar den ”skola” som drar slutsatsen att dagens vetenskapliga underlag motiverar försiktighet. (Se M. Nilssons bok för en sammanställning av de forskare som gör det.)

    Kan man därmed säga att SSM har anknytning till lobbyn? Även när forskare stöder industrins teser (förnekar alla risker), är de enligt min uppfattning sällan betalda lobbyister. Det rör sig ofta om en mer subtil och indirekt ”betalning”, en symbios mellan forskarna och den industri som beviljar dem forskningsanslag . I ”disconnect” berättar Prof Devra Davies om hur en status quo-situation i hälsofrågan gynnar båda dessa parter: gränsvärdena skärps inte, och det krävs ständigt mer forskning… Hur det än är med detta är det anmärkningsvärt att SSM-rådets sammansättning och slutsatser inte speglar dagens forskningskontrovers.

    SvaraRadera
  15. Anders Ahlbom är ordförande för SSMs vetenskapliga råd. I en artikel (www.emf-portal.de/viewer.php?l=e&aid=18654)konstaterar han att lågfrekventa fält ökar risken för barnleukemi vid nivåer som är 3000 gånger under det rekommenderade gränsvärdet, vilket han nyligen konstaterat är fulllt tillräckligt för att skydda allmänheten från skador av EMF.Hur går det ihop?

    SvaraRadera
  16. Kan det vara DA-notice på att skriva om faran med elektromagnetisk strålning i Sverige?

    undrar


    EW

    SvaraRadera
  17. Mona Nilssons bok om mobiltelefonins hälsorisker finns inte upptagen på Bokias katalog till hushållen inför julen, vad jag kan se.

    Angående forskningen, så påstår en del att vetenskapen ej sällan sponsras av branscherna. Forskarna är måna om att få anslag även fortsättningsvis, och leverar då försäljningsvänliga rapporter som leder till detta.

    Men, kan det verkligen var så barbariskt?

    Gt

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.