måndag 15 november 2010

Krisen ger S möjlighet att ta initiativ i tillväxtfrågan

Igår infördes denna artikel på Newsmill. Här några korta utdrag ur artikeln:

Konsumtionsideologin måste ersättas av andra visioner, tillväxtslaveriet måste ersättas av en intelligentare analys. Kanske till och med den socialdemokrati som nu ifrågasätter sig själv kan börja inse det absurda i sitt eget tillväxtbudskap?

Socialdemokraterna skulle nu ha en möjlighet, i samband med sina interna uppgörelser om både politik och företrädare, kunna bli det riksdagsparti som tog initiativ. För det är initiativ till nytänkande som behövs. Men visst, det är svårt att tänka nytt. Det kan rent av vara plågsamt. Jag vet, jag gjorde denna mentalt smärtfyllda resa för 30 år sedan.

Hela artikeln här.

Tillägg efter frukostens tidningsläsande:
 • Margot Wallström säger givetvis nej, hon vet givetvis att ryktet om hennes förträfflighet som politiker faktiskt saknar grund - många sossar lägger in sina egna drömmar om hur en ledare skall vara i just Wallström.
 • Sahlin själv mår bra, meddelar hon. Tacka för det! Som kvinnlig ganska kulturradikal ledare, i det i grunden gubbiga partiet med kulturkonservativa värderingar, måste hon haft ett smärre helvete. Läs gärna Åsa Moberg idag.
 • "Bara ett mirakel kunde rädda henne", skriver Lena Mellin i Aftonbladet. Jo, ett sådant mirakel vore ju att Aftonbladet inte fortsatt sin inledda kampanj för att få bort henne.
 • Göran Persson meddelar att han följde dramat via Expressens rörliga bilder.
 • Idén med delat ledarskap fram till nästa val framskymtar även hos seriösa bedömare; en gruppledare i riksdagen och en friare fågel utanför riksdagen som partiordförande. Men erfarenheter av detta kan man läsa om här - gå till del 7 och 8.

PS!
Till STEG 3 har nu fler än 1500 anslutit sig.

11 kommentarer:

 1. varför vågar ni inte snakka me maria wetterstrand om att byta parti å ta över etter mona..? ;)

  SvaraRadera
 2. Lysande artikel på Newsmill! Vad säger Kajsa Borgnäs, ska hon ta strid för ett nytänkande inom sossepartiet när det gäller tillväxten?
  Lasse i Haninge

  SvaraRadera
 3. Såg en del på TV i går kväll. Vad pratade då de presumtiva partiledarkandidaterna om. Jo hur sossarna skulle skapa en politik som fick fart på tillväxten.

  SvaraRadera
 4. Hoppas att Steg3:s ledning kommer att uppvakta sossarna, ja även andra partier och organisationer, om budskapet.

  Gt

  SvaraRadera
 5. Gt, Kajsa Borgnäs, före detta ledare för s-studenterna, leder ju en av krisgrupperna - visionsgruppen tror jag - och bör ju kunna föra in frågan! Hon är ju med i Steg 3.

  SvaraRadera
 6. Jämten sa
  Tyvärr tror jag inte S har förmågan att ta uppe en debatt som rör de frågor som Schlaug tar upp. Det blir nog mest personsnack nu fram till partikongressen och sen sitter amn där med någon som man tror lockar de s.k. mettenväljarna, vilka nu det är. Detta bör i stället vara ett gyllen tillfälle för MP att kliva fram med en tydlig politik i Steg 3:s anda.

  SvaraRadera
 7. Kulturen, ja - hur åstadkommer man en grönare kultur?

  För uppåt 20 år sen införde vi i trion "Rajtan band" följande: vi införde "akustisk rabatt", vilket innebär att vi tog 10500 kronor för en konsert, men 9000 kronor om vi slapp befatta os med mikrofoner och PA-system. Arrangören slapp dessutom hyra PA-system och tekniker, och elförbrukningen blev förstås mindre.

  Senast i tisdags kunde två av oss konstatera, när vi sjöng inför en publik som inte hade tystnat tidigare under kvällen - då andra använde PA-systemet - att allt blev tyst så fort vi föste undan mikrofonerna och började sjunga lågmält.

  Många har glömt hur det är att lyssna på akustiska framträdanden. Som ett - om än minimalt! - bidrag till en grön kultur vore det bra om de fick lära sig.

  SvaraRadera
 8. Lars Ohly var först ut med den väntade kommentaren: Mona Sahlin fick avgå för att hon är kvinna.
  Hur överdrivet PK får man vara?
  Varför avgår han inte själv till förmån för ett stackars kvinnligt offer?

  SvaraRadera
 9. Svar till Anonym 13:50 (varför alla dessa anonyma skuggfigurer??):
  Jag tror faktiskt att det är oerhört svårt att vara kvinnlig partiledare i just socialdemokraterna. Det finns strukturer som man känner inpå bara skinnet i det partiet, när man närmar sig leden under partitoppen.

  SvaraRadera
 10. 11:30

  Har du kollat partiet Enhet?
  www.enhet.se

  Lycka till

  SvaraRadera
 11. Steg3 + Tregreningen* = Total lycka!

  Gt

  * Läs på Google!

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.