måndag 1 november 2010

Arkelsten kanske hade gillat tåg mer än flyg...

Girigt eller givande?
Nej, jag tror inte att Arkelsten gillar kärnkraft mer för att hon fick resa, logi och kanske paraplydrink av en lobbyorganisation. 

Lika lite som jag gillar tåg mer för att jag fick ett årskort av SJ när MP fick sådana till sina språkrör under några år när vi befann oss utanför riksdagen - jag behövde inte ens säga att "när jag åker tåg så åker jag med SJ." 

Däremot åkte jag aldrig privat på kortet, fånigt kan tyckas, och jag vet inte om det var min etiska hållning (vilket jag givetvis vill inbilla mig) eller insikten om att det skulle vara tvivelaktigt ur skattehänseende (vilket jag givetvis vill tro) eller insikten att det skulle kunna bli dåliga rubrik i blaskan om någon kom på det (vilket jag absolut inte vill tro).

Okej, vi satt inte i  riksdagen när partiet fick årskort av SJ, men vi skulle komma att göra det och det skulle vara en fördel för tågbranschen som hade allt att vinna på ett grönt parti i beslutsfattande församlingar. Detta utspelades sig för närmare 20 år sedan i kungariket Sverige. Någon paraplydrink fick jag aldrig av SJ. Däremot rasade under en natt plåtpaneler ner i sovkupén, slog sönder mina glasögon och lite annat som låg på golvet.

Nej, jag tycker inte att Arkelsten gjort rätt som tagit emot resor av företag som har vinstintresse, eller lobbyorganisationer som arbetar för företag med vinstintresse. Så vitt jag förstår har hon dock redovisat det på sin blogg. Om så är fallet så känns det något mindre besvärande. Men, bortsett från detta, så bör beslutsfattare inte ta emot något som kan uppfattas som gåvor från någon, man bör inte ens vara med i någon organisation eller styrelse. Själv gick jag ur organisationer jag var medlem i innan jag blev riksdagsledamot, trots att de drev just de åsikter jag själv företrädde.

Arkelsten har också fått låna en bil gratis, enligt medieuppgifter. Där svindlar det rejält. Själv fick mitt gamla parti, i en tid när det befann sig utanför riksdagen, två hopfällbara cyklar till glädje för språkrör att använda i tjänsten - mestadels i samband med Almedalen och stundom mellan Centralen och kansliet i de lätt mögelskadade lokalerna på Kristenebergs Slott...

Vad är kontentan av detta? Tja, att svenska politiker inte bör betraktas som bättre än andra, att moderater är moderater, att sossar är sossar och att miljöpartister är miljöpartister och att regelverken bör skärpas för etikens, skatteskälens och rubrikernas skull.

Vad mera? Jo, i all ödmjukhet, att det nog är lättare att se grandet i moderaternas ögon men inte bjälkarna i ens egna. Fast det kanske är så- slut med ödmjukheten -  att det mest är bjälkar som kännetecknar moderaterna, och att det är därför pressekreterare, avpolletterade statsråd och undanglidande statsråd byggt ett helt bjälkverk under de senare åren. Ungefär som sossar och LO-pampar gjort till sin byggnadsstil genom årtiondena. Men en hopfällbar cykel är - nu är jag ödmjuk till förbannelse - trots allt en hopfällbar cykel.

Kanske hade moderaterna gillar tåg mer än flyg om de sponsrats av SJ. Vad vet man om moderater?

PS!
I valet 2006 fick moderaterna drygt 30 miljoner i form av oredovisade bidrag över 20 000 kronor. Många hopfällbara cyklar blir det, till och med ett antal BMW, om man nu inte får låna dem vid sidan av. Tipset från coachen på borgliga DN till moderater: Lyssna på kritiken från Europarådet och redovisa de ekonomiska bidragen.

13 kommentarer:

 1. Bjälkverk kan bli bjälkvärk.

  SvaraRadera
 2. Mutor är mutor. Att tvinga människor inför staten att redovisa eventuella pengabidrag till partier är en kränkning av valhemligheten. Det ligger på något vi i dess natur att ett parti man skänker lagliga och beskattade pengar till är samma man röstar på.

  Denna frågor brinner bara DN för då de ser ett sätt att tvåla till M. Deras dröm har ju alltid varit ett stor FP och de ska tillsammans med S bilda regering.

  SvaraRadera
 3. Birger: Jag förstod inte, tycker du att du gjorde fel när du tog emot ett årskort från SJ?

  SvaraRadera
 4. Birger... var tycker du gränsen skall dras? Att svenska politiker skall låsa in sig på kammaren och avskärma sig från de som vill påverka dem är självklart inte önskvärt. Politikers uppdrag är att lyssna på de som har något att säga.

  Så hur drar man gränsen? Får man bara lyssna på privatpersoner? Ideella organisationer? Organisationer med ekonomisk omsättning? Organisationer med vinst- och/eller expansionsintressen? Företag?

  Hur vill du dra gränsen?

  /Micke

  SvaraRadera
 5. Någon på radio sa, att oljeindustrin kan ha pumpat in pengar i M.

  Företag kunde kanske redovisa dylikt. Men inte privatpersoner.

  SvaraRadera
 6. Om en bjudresa är "korrekt men tråkig" så ska en riksdagsledamot kunna göra den utan att det betraktas som ett mutbrott, enligt
  överåklagaren Gunnar Stetler.

  SvaraRadera
 7. Men nu får man väl komma med en inbrytning. eller?

  Jo, nu har MP gjort upp med S och M om Afghanistantruppen. Vet någon på vilken punkt Moderaterna fick backa i denna uppgörelse?

  Det verkar inte vara ens den minsta eftergift från M:s sida.
  Krigandet fortsätter utan bortre tidsgräns.

  Nu är det bara V och SD i Riksdagen som det är lite stake i.

  SvaraRadera
 8. Arkelsten slipper förundersökning. Frimurarna har gjort sitt jobb (enligt vissa)
  Så kan hon ju tacka för att hon har det kön hon har. Då tiger media och samtycker. Annat var det för Littorin. Han blev inte åtalad för sexköp, men förlorade i alla fall sin plats. Tala om jämlikhet! Matriarkat är ordet.

  SvaraRadera
 9. Mac: Jag vet faktisk inte.
  Anonym 18:00: Bara v och SD som det är "lite stake i"? Jag tror att uppgörelsen ligger som hand i handske för SD! Skulle förvåna mig om man inte ställde sig bakom. Uppfattar att det är ungefär så som uppgörelsen ser ut som Åkesson pläderat.

  Anonym 18:53: Ditt minne är kort. Man minns gärna det som förstärker ens egen uppfattning...

  Två kvinnliga statsråd fick avgå för fyra år sedan, medan de manliga gjorde en pudel och sitter kvar.

  SvaraRadera
 10. Littorin var väl ett manligt statsråd som tvingades bort.

  SvaraRadera
 11. Haleluja, vilken formuleringsförmåga du besitter! Du skriver konst varje dag...

  SvaraRadera
 12. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 13. @Alliansen2018 m.fl.:

  Den som skänker +20 000 kr till politisk verksamhet är med säkerhet riktigt rik (på pengar). Vem fan tvivlar på att en sådan person röstar mörkblått!?

  Tror du på allvar att folk som Stenbäck eller Wallenberg ens är i närheten att rösta på S eller C eller Mp? Nej, M borgar för deras ekonomiska intressen och egoism. Sjävlklarheter.

  Valhemlighetsargumentet är därför pinsamt blekt och anledningen varför samtliga andra partier (förutom Kd) samt Europarådet anser att andra värden (såsom transparens, vilket här kan ses liktydigt med ärlighet) är viktigare.

  Moderaternas och kristdemokraternas ovilja visar mest bara på deras eget hyckleri och smutsiga manipulationsvilja. Fy fan.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.