tisdag 26 oktober 2010

SvD ger sig inte


Svenska Dagbladets kan ta Lars Ohly i hand. Båda har blivit offer för sina egna omhuldade föreställningar. 

I dag låter därför SvD  meddela: "Att komma loss från De rödgröna kan vara det bästa som hänt MP sedan säldöden 1988".

Det var inte sälarna som drog in miljöpartiet i riksdagen 1988. Det är en myt, som inte blir mer sann därför att journalister, ledarskribenter och krönikörer gång på gång påstår det. Redan i mars 1987 tog sig MP över 4-procentspärren i opinionsmätningarna. Långt före sälarna tid... I maj 1987 var vi ifatt centern och hade 8,1 procent i Sifo. Inte en säl i sikte.

Ett halvår senare låg partiet i vissa mätningar på över 10%. Sedan kom sälarna. Och alla partier, utom miljöpartiet och moderaterna, tryckte upp valaffischer eller valbroschyrer med sälar på... Och MP tappade i opinionen.


Till och med Forskning och Framsteg anammade för några år sedan myten om sälarnas betydelse för miljöpartiets inträde i riksdagen 1988. Men tog, med milt generade kinder, tillbaka det efter att ha tvingats tala med Sören Holmberg om saken... "Vi är nog många som tror oss minnas att det var så det gick till", ursäktade sig chefredaktören i nästkommande nummer, och har därefter låtit hjärnforskning få en del utrymme i tidningen. Hjärnan fastnar gärna i föreställningar, minnet sviker och man minns gärna det man vill minnas... Det som känns bra.

SvD:ledarsida och Lars Ohly, som på fullt allvar trodde att han spelat fotboll med Nacka, kan ta varandra i hand.


Sossarna var skakade. Carlsson talade om blivande kaos i riksdagen.

Sossarna hotade med att upplösning av blockpolitiken vore katastrof.


 

3 kommentarer:

 1. Hur gick det egentligen med den där upplösningen av blockpolitiken som Carlsson oroade sig för? /Patrik S

  SvaraRadera
 2. Jag vill också minnas att det var sälarna som drog in mp i riksdagen. Så fel man kan minnas! Men det är på något sätt förenligt och så har det blivit en "sanning".
  Tobias G.

  SvaraRadera
 3. Säldöden skapade ett nytt politiskt klimat, det är ingen tvekan om det. Utan säldöden hade mp inte kommit in i riksdagen. Jag hade själv en del vänner som bestämde sig för mp just därför.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.