tisdag 19 oktober 2010

Ädla och oädla soldater

Så här kan verkligheten se ut:


Och här presenterar det svenska Försvarsmakten sig för att få soldater till ädla uppdrag:

10 kommentarer:

 1. Absurt att romantisera kriget som Försvarsmakten gör.
  Leena

  SvaraRadera
 2. Hej! fick inget svar på dessa frågor igår:

  Miljöpartiet var ett av de partier som låg bakom beslutet om svenskt deltagande i Afghanistan under Nato-befäl under samma tid som USA förde ett krig där. Fråga: Var Birger språkrör då? Om inte, hade miljöpartiet ställt sig bakom svensk medverkan? Om inte, vad hade då hänt med samarbetet med den socialdemokratiska regeringen?
  Nyfiken grön

  SvaraRadera
 3. Sorry, Nyfiken grön. Svar på frågor:
  1) Nej, jag var inte språkrör då. Det var Lotta Nilsson Hedström och Matz Hammarström.
  2) Vet inte, men hade man gjort det hade jag avgått som språkrör.
  3) Vet inte, men jag hade förmodligen försökt få det till en budgetfråga och därmed, om partiet gått på min linje, avbrutit samarbetet om S ville gå vidare.

  Vad som hänt i sakfrågan efter något sådant är svårt att sia om. Kanske ingenting, mer än att vi fått en rejäl debatt i samhället om det rimliga i att skicka svensk trupp till Afghanistan - hur en sådan debatt hade utvecklats har jag förstås ingen aning om. Den officiella bilden av hur uppdraget i Afghanistan skulle utvecklas var ganska glättig - och orden om "är ni inte med oss så är ni emot oss" låg nog som en ryggsäck hos många.


  Resultatet hade väl, även om det kanske blivit magert i sak, lett fram till att det blivit tydligt vad en grön ideologi innebär också i den här typen av frågor.

  Idag handlar debatten pinsamt ofta om att med svensk militär på plats så kan kriget vinnas och talibanerna utrotas... Jag menar att det tyvärr är så att den militära närvaron - särskilt på det sätt den sker där FN-mandatet vävts ihop med USA krigsföring - skapar mer problem både för Afghanistan och för oss. Vi måste någon gång begripa att för varje oskyldig bonde, barn eller kvinna som dör av "misstag" på grund av främmande soldateras närvaro skapas kraft för hämnd, vilket givetvis innebär en styrka för de mer regelrätta talibanerna.

  Kriget medför också att dess syster - lögnen/manipulationen - frodas i allt det som sägs från de olika parterna. Propaganda är en del av kriget. Tystnaden från den svenska försvarsmakten om vad som verkligen hänt i sommar är exempel på detta. Varför skulle man berätta hur illa det vara på väg att utvecklas i en tid när det var valrörelse? Om detta skrev jag för några dagar sedan.

  SvaraRadera
 4. Jag undrar hur många svenska soldater ska dö och hur många afghaner de svenska soldaterna ska döda innan våra politiker tycker att det är tillräckligt. Om det nu är så viktigt att vara i Afghanistan, tycker jag de ska se till att deras egna pojkar och flickor åker dit och krigar tillsammans med USA. Carl Bildt t.ex. har ju ett par söner i lämplig ålder.

  SvaraRadera
 5. Det har skett en högervridning av hela säkerhetspolitiken tycker jag. Avskaffande av värnplikten till förmån för yrkesarmé, Afghanistandoktrin mm. Allt i syfte att få med Sverige i NATO.

  SvaraRadera
 6. "Kriget medför också att dess syster - lögnen/manipulationen"

  Vårda språket. Finns en flera tusen år gammal myt om att kvinnan är lögnaktig och manipulativ. Myten bekräftas inom film, litteratur och språkbruk. Dra inte ett strå till stacken du också.

  Jag håller med dig fullständigt angående sverige som krigsmakt.

  SvaraRadera
 7. Magnus: du har helt rätt, fel av mig, skall vara "syskon".

  SvaraRadera
 8. Forskaren Scilla Elworthy på Transnational Foundation har kommit fram till dessa siffror för 2005, baserat på OECDs statistik:

  Global military expenditures US $ 1200 billion

  OECD development aid US $ 106 billion

  Peace work US $ 6 billion

  Conflict prevention US $ 0,6 billion

  Annelie

  SvaraRadera
 9. Annelie
  Intressanta siffror, som visar hur vettlös vår värld är idag. Räknar vi samman de pengar som har pumpats in i den finansiella sektorn och jämför dem med t.ex. vad som satsas på att förhindra klimatförändringarna, så får vi en annan helt bisarr obalans i hur vi använder våra resurser. Jag blir mer och mer övertygad att vi måste hitta alternativa lösningar - dock demokratiska - för att kunna vända på den farliga utveckling vi nu har.
  Jämten

  SvaraRadera
 10. Läckert att Försvarsmakten har med självaste Göran Lindberg i sin film.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.