torsdag 2 september 2010

Upprördhet: "Vi kommer inte åt pengarna...."

Jag har hört och läst om upprörda kunder i HQ Bank - som specialiserat sig på reda kunder med mestadels brutalt mycket pengar - som rasar över att de inte kommer åt sina konton.

Man kanske vill köpa en ny sommarstuga, eller göra aktieaffärer eller köpa en ny bil för 400 000 kronor. Och plötsligt är banken stängd flera dagar!

Nu undrar jag försiktigt och ödmjukt om dessa bankkunder har funderat över hur det kan kännas för dem som hungrar efter mat medan deras mat är inlåst. Inlåst av kanske just dem som nu rasar över inlåsta pengar i HQ Bank....

Det är nämligen så att finansiellt förmögna - och kanske andra också - numera spekulerar i baslivsmedel som vete och ris. Vilket innebär att maten till hungrande inte kommer fram till konsument. Och när den kommer fram är den dyrare än den skulle behöva vara.

Maten förs omkring på haven, så att säga. Medan den köps, säljs, köps, säljs så att den finansiella överklassen kan köpta elegantare guldhalsband och större båtar. Allt har ett pris. Bakom pengar och vinster finns alltid något. Antingen mer gott eller ont. Att spekulera i baslivsmedel bör betecknas som ont.

När det blev knackigt med att spekulera i fastigheter för några år sedan ökande terminshandel och spekulation i just livsmedelsprodukter. Priserna gick upp. Det ville man inte prata så mycket om.

I all ödmjukhet undrar jag om de som nu fått förhinder att ta ut sitt överskott funderar över vad det vill säga att det kanske är just de som låtit "sina pengar växa" så att människor hungrar. Nej, förlåt, det var ju en korkad undring. Det är klart man inte undrar över det. Fan, är det marknad så är det. Man följer ju bara spelreglerna. Och regleringar vill man inte veta av. Så det finns liksom inga spelregler. Vilket är finessen.

PS!
Förr kallades de som spekulerade i andras svält för gulaschbaroner. Sådana förekom under första världskriget. Dagens akuta matkris förvärras av dagens gulaschbaroner som vill göra sig en hacka på andras svält.


"Uppfinningsrik är sannerligen människan när det gäller att trassla till det för sig och producera det mått av lidande, som hon inte får till skänks...", skrev Elin Wägner i den ironiska skrönan Kvarteret Oron som kom ut 1919. Där beskrev hon med satiriska svängar hur gulaschbaroner och andra bar sig åt för att göra sig en hacka på andras nöd.

11 kommentarer:

 1. Att inte komma åt pengarna drabbar även "vanliga" bankkunder emellanåt.
  Har för tillfället inget bankkort då det gamla spärrats och skall bytas ut . Skimning på gång.
  När det gäller sådant är uppfinningsrikedomen inget fel på.

  SvaraRadera
 2. Birger, en tänkvärd rotation av tankebilden!

  SvaraRadera
 3. Än en gång en fantastisk illustration till texten. Var får du bilderna ifrån????
  HB

  SvaraRadera
 4. Hörde på morgonen i nyheterna hur en HQkund klagade på att han inte får pengarna ut just nu "kanske skulle jag vilja köpa en bil!!" utan måste vänta.
  Jag är trött.

  /Eija

  SvaraRadera
 5. Spekulation i mat?
  Låga skördeutfall ger brister i tillgång och högre ersättning till dem som har något att leverera i år.
  Nästa år kanske fler lockas att producera så marknaden blir mättad.
  Vad är alternativet?
  Femårsplaner?

  SvaraRadera
 6. mycket tänkvärt i dag. Liksom artikeln i dagens GP från forskare och Mp-kandidat i Göteborg om tillväxtmyten:

  http://www.gp.se/nyheter/debatt/1.436975-en-myt-att-tillvaxten-loser-miljoproblem

  Göteborg är på gång! En ny upplysningstid på gång, månne? Även då kom ljuset först till Göteborg innan det nådde den trångsynta huvudstaden... ;-) (skämt - så klart vet jag att det finns kloka människor i hela vårt land, hoppas det visar sig den 19:e bara...)

  SvaraRadera
 7. Hej.
  Bra.
  Gillar skarpt när du plockar upp Elin Wägner på scenen.
  Gillar skarpt när det gröna perspektivet går hand i hand med det röda/vänstra....

  Eric

  SvaraRadera
 8. Bra i Tendens. Varför är mp så tyst i den frågan? Det är bara F! som driver på så gott man kan.
  Erica

  SvaraRadera
 9. Precis!
  Hoppets stjärna lyser från Göteborg.
  Tack Lise för en bra debattartikel.

  SvaraRadera
 10. trött, så in i helvete trött på lögner, hyckleri och djävla valfläsk. f. d fritidspolitiker

  SvaraRadera
 11. Varje minut dör ett barn på jorden på grund svält, smittsamma sjukdomar och undermåliga hygieniska förhållanden.
  På radion hör jag att en kund i HQ-bank som känner sig kränkt, förd bakom ljuset och illa behandlad för att han förlorat några miljoner på en kapitalmarknad vars syfte är att spekulera i mat och läkemedel.
  Kraftfulla åtgärder krävs nu. Undrar vilket område som prioriteras?

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.