fredag 24 september 2010

Sossarnas världsbild...

Sossarna blev störst i valet. Ändå är dom inte nöjda. Dom fick över 30% av rösterna, men deras självbild säger att allt under 45% är ett misstag.

Nu ska dom se över både sina försäljningsmetoder och vilken godis man skall sälja. Vad tycker de 70 procent som inte röstade på dem var fel? Vad ska vi tycka för att fler skall gilla oss?

Så resonerar ett företag i åsiktsbranschen. Precis som Marabou eller Nestlé resonerar inom varubranschen.


Märkligt, vore jag sosse skulle jag ställa en annan fråga: Vad vill jag med samhället? Och så skulle jag berätta det, om "väljarna" gillade det eller inte skulle jag ge fullständigt fasen i. Gillar man det så röstar man. Gillar man det inte så röstar man på något annat. Svårare än så är det inte.

Ett parti är inget självändamål. Ett parti skall bära idéer som dess medlemmar tror på. Inte idéer som de tror kan locka väljare.

Sossarna tycks vara mer av maktapparat, av åsiktssäljande företag, än ett parti som brinner för en politik. Att samlas för att konferera på temat "vi måste få mer röster" känns oerhört fattigt. Socialdemokratin är nog fattig, man har en organisation, man har anställda, man har förtroendevalda - och så letar man efter några åsikter att stoppa i organisationen så de anställda får nåt att jobba med och de förtroendevalda kan ha kvar sina roller. Sen kan man ta namnet Nya socialdemokraterna och låtsas lika övertygade om sin nya politik som man låtsades vara över den gamla.

14 kommentarer:

  1. !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    SvaraRadera
  2. En liten privat undersökning ger vid handen att V-partiet inte är för jämställdhet. Dom har en övervikt av kvinnor i sin riksdagsgrupp.
    Skälla på andra går bra, men sopa den egna trappan först.
    Att media förtiger detta förhållande visar att inte journalisterna klarar att ge en opartisk bild av verkligheten.

    SvaraRadera
  3. Ja du 8:05 där fick du en poäng. Du vet väl också att många tidningar nobbar insändare med det budskap du framför! Där har Birgers blogg en viktig uppgift som låter alla komma till tals. TACK TACK
    Till sist en varning. Den som skriver som du riskerar att skällas för rasist. Trevligt va

    SvaraRadera
  4. Tack BS för ett ovanligt vettigt inlägg. Precis så uppfattar jag också att det är. Vad månde bliva?

    SvaraRadera
  5. Nytt briljant uppslag detta, att kalla S för en åsiktsindustri i tyckarbranschen (eller liknande). Tack Birger!

    Med denna definition kommer man åt Nya Sossarnas framtoning. Nu väntar vi på de första produkterna från den fabriken.

    Gt

    SvaraRadera
  6. Nja, Birger, riktigt så fungerar det väl ändå inte i politiken. Din beskrivning är felaktig. Alla socialdemokrater jag talat med har klara ideologiska framtidsbilder för sig och det är dessa som utgör deras kompass eller riktningsgivare i nuet. Men sedan är det ju också så, det vet även du som själv varit politiker, att det inte går att ta ett enda steg från punkt A till punkt Ö. Det krävs i själva verket många små steg, och under tiden har man politiska motståndare att tampas med, verkligheten förändras, osv. Självklart ställer sig även socialdemokrater frågan om vad de vill med samhället. Denna fråga är ju själva utgångspunkten för den som vill syssla med politik. Varje politiskt parti måste således bära idéer som medlemmarna tror på OCH som de tror kan locka väljare.

    SvaraRadera
  7. Ja, 09:28, så borde det vara.

    Men det verkar vara ett stort avstånd mellan vanliga medlemmar/väljarkår, som har kvar sina ideal, och de som leder partiet, de som syns i TV etc.

    Det är väl den kategorin som BS avser, när han använder orden "åsiktssäljande företag".

    SvaraRadera
  8. Faktum är att folkpartiet också gjort så efter ett katastrofval.
    Kommer inte ihåg vilket dock!
    "Vi måste forma vår politik så att den bättre möter folkopinionen..." vill jag minnas att det hette då.

    SvaraRadera
  9. Enligt Mona Sahlin så har man skjutit upp idédebatten gång på gång på gång.
    Så de "ideologiska framtidsbilderna" som utgör "riktningsgivare i nuet" är nog från mitten av 1900-talet.
    Men det kan säkert bli en intressant idédebatt. Vi får väl önska Kajsa Borgnäs lycka till.

    SvaraRadera
  10. Kan det vara så att opinionsbildningen kommer underifrån ? När trycket blir tillräckligt starkt känner sig politikerna tvingade att driva frågan.
    Hade trycket varit större, underifrån, i miljöfrågan, så hade den inte kunnat avfärdas på det sett som skedde i det här valet. Vi får dom politiker vi förtjänar. Allra helst som de flesta, nuförtiden, är det på heltid, och kan inget annat.
    ("Anneli", som tidigare kommenterade flitigt , uttryckte de här tankegångarna, fast bättre…)
    Eric

    SvaraRadera
  11. Eric skriver att trycket skall komma underifrån. Så kan det förstås vara, men i tidigare valrörelser är det inte ovanligt att t ex miljöfrågan ligger långt ner på listan över vad medborgare anser vara viktiga frågor, men genom att ett enstaka parti/politiker lyft miljöfrågor, vinklat in problemställningar utifrån ett miljöperspektiv, så har väljarna i sin tur lyft frågan i opinionsmätningarna. Partier har två uppdrag: dels hantverket i beslutsprocesserna, dels opinionsbildning.

    SvaraRadera
  12. Intressant att läsa om det nyvaknande intresse för en sund ekonomi. Kommer väl ihåg rädslan i dina ögon när du aktivt mobbade ut gruppen för ekologisk ekonomi i början på 80-talet. "När fan blir gammal blir han religiös" eller vad det heter. Idag är vi 1000-tals i penningreformrörelsen. Läs gärna överst i http://larsosterman.blogspot.com/ och lycka till

    SvaraRadera
  13. Birger . Om man säger att trycket och förändringarna kommer underifrån så betyder det inte att alla trycker på lika mycket. I arbetslaget, fotbollslaget eller bara kompislaget är det några som för talan, som vill lite mer. Enstaka lyckas lyfta frågor där grogrunden och gehöret finns.
    Med nuvarande system, där politik är en betald anställning som tas upp till prövning vart fjärde år, tror jag man måste lämna opionionsbildningen "åt folket" och verkställandet åt politikerna.
    Om politikeruppgiften såg ut som det en gång gjorde, då skulle det opinionsbildande uppdraget te sig mer trovärdigt.
    Eric

    SvaraRadera
  14. Lokalekonomen: Jag är jäkligt trött på det där påståendet om att jag "mobbade ut" gruppen för ekologisk ekonomi. Det är nämligen skitprat. Rikta kritiken dit den möjligen skall riktas - och rikta en del kritik också till de i gruppen för ekologisk ekonomi som hade svårt för demokratiska processer som leder till att den egna uppfattningen hamnar i minoritet. Demokrati är inte alltid detsamma som det man själv tycker. Konspirationsteorier i all ära, de kan vara underhållande och ibland säkert alldeles i samklang med verkligheten, men någon ordning får det ändå vara på mytbildningar om vem som gjorde vad, vem som sa vad och vem som vara bufflig.

    Eric: Visst, håller med till viss del,men jag vägrar se politiker som något som enbart ägnar sig åt verkställande. Det är också lite orättvist mot alla de politiker som sitter i nämnder i landets kommuner. Jag tror också att de enstaka som lyfter frågor i sitt privata umgänge behöver få legitimitet genom att deras frågor tas upp även offentligt i medier, vilket kan ske just om politiker själv tar frågan om opinionsbildning på allvar.

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.