måndag 20 september 2010

Som man bäddar får man ligga

Inte speciellt överraskande att de rödgröna partierna tappade röster och att Alliansen blev störst. Jag har sagt det ända sedan de strategiskt inkompetenta rödgröna hjärntrusterna beslutade bilda ett block: 1+1+1+1 blir mer än 4 för Alliansen, medan 1+1+1 blir mindre än 3 för de rödgröna.

Som man bäddar får man ligga. Tanken på personliga statsrådsposter förblindade tunga delar av ledningen för MP, som varit tjatigt pådrivande i kravet på sammanklistring med Socialdemokraterna trots att man rimligen varit läskunniga och vetat att detta skulle skrämma bort traditionella sosseväljare till den andra sidan.

De tre partierna i oppositionen hade haft alla fördelar av att gå fram var och ett för sig, och sedan prövat regeringsbildning efter valet. Min övertygelse har hela tiden varit att man då skulle få en rejäl majoritet.

Jag delar också Wanja Lundby-Wedins konstaterande att den rödgröna valplattformen var i stort sett helt socialdemokratisk. Läggas till skall att den var befriad från visioner som kunde tända eldar i hjärtat. Den var förskräckande gråsossig. Inget friår, ingen sänkt arbetstid, ingen analys av en annan samhällsutveckling.

Miljö/klimatfrågan hamnade på tionde plats bland valets viktigaste frågor - MP har därmed inte gjort sin grundläggande plikt att föra upp de stora frågorna till debatt. Till och med Maria Leissner suckade snopet att Maria Wetterstrand till slut lät allt mer som en vanlig sosse.

Sverigedemokraterna blev tungan på vågen, vilket i sig påskyndar att det rödgröna blocket kommer att splittras. Skulle de rödgröna gå fram gemensamt så innebär det att SD under mandatperioden i hundratals frågor kommer att a) kunna rösta på sitt eget förslag b) se det falla i riksdagens votering och c) sedan välja mellan att stödja antingen Alliansen eller de rödgröna i slutvoteringen. Det är mumma för Åkesson.

Eftersom de andra säger att de inte ens vill tala med honom kan det innebära att ingen vet hur riksdagens beslut blir före det att voteringarna är färdiga i riksdagen. Självfallet kan inget av de gamla partierna bjuda SD på detta.

Det naturligaste är att M och S tar varandra i hand, bildar regering med motivet att det är för Sveriges bästa - skillnaden mellan S och M är betydligt minde än mellan S och MP.

PS!
Miljöpartiets röstsedlar damp ner i brevlådan några veckor före valdagen, tillsammans med valreklam från partiet. Spännande för ett avdankat, lätt mumifierat, rör att öppna och kika vilka hyss dom hittat på inför detta val.

Det visade sig att tillväxt var ett bärande tema i valbroschyren. Jobb var ett annat tema, men utan ett ord om förkortat arbetstid eller friår. Klimat var ett tredje tema, men inte ett ord om överkonsumtionen. Och som goda tillväxtfixerade sossar berättar man att väljarna inte skall behöva räkna med några uppoffringar för klimatets skull - med ny teknik fixar vi allt.

Jag blev så trött. Borta var all kritik av tillväxtsamhället, borta var krav på sänkt arbetstid, borta var idén om grön skatteväxling, borta var viljan till systemförändring. Vision? Nej.

Men det var en fin bild av Maria och Peter. De har varit duktiga på att driva partiet åt det håll de stakat ut. Och pappren var väl inte sämre än de andras papper som damp ner i brevlådan. Inte mycket bättre heller.

Till Miljöpartiet vill jag bara säga: Ta en fundering över partiets själ, var inte så räddhågsna, inte så fega. Bli en del av den nödvändiga samhällsförändringen, inte en del av det system som legitimerar en utveckling som riskerar leda till ekologisk kollaps och demokratins stegvisa nederlag.

Kort och gott: Reconsider, baby!


49 kommentarer:

  1. Du har ju helt rätt i att de rödgröna partierna förlorade på att kopiera allianskonceptet.

    Men att hoppas på en stor koalition sedan sossarna gjort ett katastrofval är nog orealistiskt. Ett parti som råkat ut för något sådant brukar regelmässigt ställa sig lite vid sidan och försöka profilera sig (hitta tillbaka).

    Sahlin får väl avgå när deras utvärdering är klar, och sen försöker nog den nya s-ledaren radikalisera partiprofilen, främst för att ta tillbaka LO-väljare.

    SvaraRadera
  2. Det som de gamla partierna inte tänker på (i sin stelhet) är, att deras före detta väljare, som denna gång valde in SD i riksdagen, kan känna sig orättvist anklagade för rasism. Hur ska de då kunna lockas tillbaka?

    För övrigt, så tycks "de gamla" heller inte fatta att väljarna i stor utsträckning höll fast vid de "ordinarie" partierna i kommun- och landstingsvalen. Nu kanske man, genom detta aningslösa agerande, mister även dem.

    SD har haft ett helvete, rent ut sagt. Och oavsett vad man anser om deras budskap, så måste man beundra deras ledare som mentalt stått pall för denna trumeld av skrän och råskäll, till viss del befogad, men i icke ringa grad missvisande. Därtill kommer fysikt våld mot SD:s valarbetare, pressens vägran att ta in dras annonser, SVT:s vägran att låta SD svara på angreppen i slutdebatten etc. Trots detta tog de sig in.

    Vad "de gamla" bör räkna med, under sådana omständigheter, är att SD sannolikt har vida större sympatipotens, än vad valsiffrorna visar. Denna dolda kraft kan mycket väl komma i dagen vid ett eventuellt nyval, som dessutom föregås av deltagande i etablissemangets debatter, såväl i radio och TV som i press.

    Åkessons parti får nu tillgång till partistöd och allt annat som inträdet medför.

    Sverigedemokraternas dramatiska vecka slutade inte med söndag, utan med riksdag!

    SvaraRadera
  3. Birger. Jag är inte helt enig med dig om den analysen. MP:s partiledning har ju fört en vinnande strategi, sett ur mp:s vinkel... den har gett fler röster. Att profilera som du vill hade hållit tillbaka tillflödet.
    Och om nu mp vill ha inflytande, så har det chansen om de pressar Reinfeldt lagom hårt. Vill det sig så kan det bli större än mp:s inflytande i en röd-grön koalition...

    Däremot var den röd-gröna strategin dålig för blocket som sådant. Att samarbeta med s borde ha funkat bra, men problemet var nog mest sossarnas inre splittring (inkl LO:s skepsis emot mp).
    Att samarbeta med v var nog ingen höjdare för mp, men en ren katatrof för s. De skrämde både gamla sossar och vänsterinriktade väljare inom alliansen.

    SvaraRadera
  4. Käre Birger! Jag har följt din blogg flitigt inför valet och bekymrats med dig. Jag förmådde dock inte 'rösta mot' något som du så ofta förespråkat här, eftersom det kändes lite pubertalt på något sätt och jag börjar bli vuxen:-)! Fast inte så vuxen att jag inte vill brinna för något, utan vill stödja dem jag väljer med så gott som hela mig. Det blev en bortkastad blankröst i riksdagsvalet. Jag som sedan mitt första val 1985 alltid stöttat mp...

    75% av de som röstat på mp stödjer det rödgröna samarbetet och mp är nu ett vänsterparti, sades nyss på P1. Tja. Synnerligen dumt att dra växlar på det, eftersom många trogna miljöpartiväljare nu står utan representation i riksdagen. Det skulle kännas gott om det demokratiska problemet - som bildandet av blockpolitik utgör - nu äntligen nagelfars i den offentliga debatten. Du kanske kan underblåsa det lite:-)!

    Fd Carina af Geijerstam, numera Cina Madison

    SvaraRadera
  5. Jag tror inte samarbetsformen hade speciellt mycket med saken, dvs valförlusten, att göra. Jag tror inte väljare skräms bort av den ena eller den andra personen, människor är faktiskt smartare än så. Man förlorade istället valet på idéfattigdom. Det fanns och finns ett gigantiskt missnöje med Arrogansen och så länge man enbart kritiserade dem gick det ju bra, nästan 20% överläge i opinionen bara för 2 år sedan. Men missnöje räcker inte, man måste ju prestera något själva också. Och det gick ju inte alls. Budgetförslaget var totalt andefattigt. Valmanifestet var inte klart förän efter Sahlin utfrågats i TV. Sossarna framstår alltmer som ett parti som inte haft någon egen idé sedan 50-talet. Lägg till bisarra utspel om butlertjänster, bröstpumpar och clowner på äldreboenden och det summeras till en riktigt dålig valrörelse baserad på en politik som iallafall jag uppfattat som diffus. Där är problemet. Alliansen var å sin sida helt glasklara när de tog makten i förra valet. De hade ett manifest fyllt med ideér som de bankade in i huvudet på människor. Sossarna måste tyvärr sovit under den valrörelsen för man lärde sig inte ett jota. / Thomas

    SvaraRadera
  6. Alla partiernas valmaterial, utom MP:s, damp ner i vår postlåda. Och i vallokalen fanns inga MP-valsedlar med annat än loggan.

    SvaraRadera
  7. Anonym 08.58:

    SD:s helvete är nog självvalt - utan martyrstämpeln hade de nog inte lyckats så bra. Filmen under valets sluttamp var väl gjord i detta syfte - att bli censurerad och spä på partiets roll som nedtystade sanningssägare?

    Så partiet är nog nöjda. Resten av Sverige borde skämmas. Våldet är inte värdigt en demokrati. Utestängandet och "strutsmentaliteten" som Birger kallade den, har gjort att ett parti med ett program baserat på lika delar lögner, och fördomar och trams har tagit sig in i riksdagen. Sorgligt.

    När nästa valrörelse börjar närma sig hoppas jag det blir andra bullar. Då hoppas jag att de 94,3% som igår valde att rösta för en generös och humanistisk invandringspolitik också ger SD mothugg på varenda kommentarsfält, varenda parkbänk, varenda fikabord. Mothugg i forma av goda argument, logik, sunt förnuft.

    SvaraRadera
  8. Med tårar håller jag med dig, Birger. Vad ska vi med 2 procents ökning när det skett på bekostnad av innehållet i vår politik och förluster för andra rödgröna.

    SvaraRadera
  9. Hej Schlaug, såg dig i teve nyss i soffan och det var ord och inga visor! Kanske tog du i lite för mycket, men det var skönt att höra!

    SvaraRadera
  10. 09:25

    Känner du till något svenskt politiskt parti i riksdagen som är enbart svart? Finns det åtminstone inte något ljust strå som varje parti drar till stacken?

    SD kommer att påpeka saker, som annars aldrig skulle bli sagda. Ja, det finns folk som är rädda för SD. Kanske med rätta. Men det finns även folk som är rädda för att visa skepsis mot massinvandringen.

    Fråga invandrarna själva, hur det känns att bo bland bilbränder och skurar av stenar mot brandbilar.

    SvaraRadera
  11. Synd att ingen reagerade på att vi nu har ett nationalsocialistiskt parti i en kommun. Är inte det en väckarklocka? Det kanske inte är något problem för SD.are men för resten borde det vara så.

    SvaraRadera
  12. De etablerade partierna har sig själva att skylla för att Sd kom in.
    De skulle själva tagit i de besvärliga frågorna i stället för att, tillsammans med media, bara tuta om rasism.
    Men det blir inte lätt att heta Jimmie Åkesson. För alla, inklusive talman och media kommer naturligtvis att hitta på allt för att skapa problem. Stackars karl.

    SvaraRadera
  13. Och eftersom det nu finns en del SD.are här kan man ju undra en sak, kommer ni ta fajten med dom här krafterna? Ni säger ju att ni trots allt inte vill ha med dom bruna att göra.

    SvaraRadera
  14. Kanske detta med SD överdrivs en aning? Det är inte första gången ett parti med liknande åsikter finns i riksdagen. Internationellt finns det många liknande partier som har betydligt mer makt. SD kommer inte få mkt att säga till om i riksdagen, ingen vill samarbeta med dem. De kommer nu prövas som ett seriöst parti. NyD höll inte för den prövningen, återstår att se om SD gör det. Deras argument kommer nu också att prövas på allvar. Det är högst rimligt - och bra. All diskussion med dem har omöjliggjorts av t.ex. träskallar med vuvuzuelor. Om man diskuterar kan man bemöta tokerier som t.ex. Jimmie Åkessons påstående att muslimer är särskilt våldtäktsbenägna. Det kan man inte göra om man samtidigt tutar i en vuvuzuela. Idag jämrar sig människor överallt i media om de fruktansvärda konsekvenser det här valet kommer få. Helt perfekt för SD, som tillmäts mycket mer inflytande än de egentligen har. Man skulle tjäna på att skruva ner tonläget i media några snäpp. /Thomas

    SvaraRadera
  15. Först och främst, det är verkligen synd att den enda verkligt humanistiskt och ekologiskt hållbara rösten i riksdagspolitiken verkar ha tystnat i den blinda jakten på ministerposter och väljarstöd.

    Det väcker dock tanken om politikens verkliga uppgift, det handlar väl inte om att "värva" röster, utan om att finnas där som politiska representanter för folkets åsikter...

    Och, är det inte det som är själva kärnan i problemet med det blockpolitiska landskapet? Varken människor eller deras åsikter är svarta eller vita, rödgröna eller borgerliga. Därför kan ändå det nya läget inge visst hopp om en mer levande politik, med S+M i regering och en levande, ideologisk opposition från alla håll. På så vis skulle representativiteten stärkas och den politiska debatten få tillbaka sin rätta ideologiska prägel.

    SvaraRadera
  16. Gud bevare oss för S + M. Då kanske det blir en del hemlighållna skattehöjningar som vi för tillfället hoppas slippa. För sossarna kommer att sälja sig dyrt, var så säker.

    SvaraRadera
  17. Thomas, helt rätt. Jag röstade förvisso på allianspartier men jag har lovat att åtminstonde rösta på mp i något av valen när ni återigen blir som ni var på Birger Schlaugs tid. Det var då MP var som bäst. Varför pratas det hela tiden om stödparti när det handlar om att bli en stark självständig aktör? Per Garthon borde ju älska en sådan situation.

    SvaraRadera
  18. Hej

    Det ska bli spännande hur Eriksson o Wetterstrand skall ta sig ur dena knipa. En av hörnpelarna till att bilda miljöpartiet var att inte tillhöra ngt block. Det är märkligt att heltidsanställda personer i politiken utan förankring i verkligheten får hålla på att styra och ställa.

    Robban

    SvaraRadera
  19. "De tre partierna i oppositionen hade haft alla fördelar av att gå fram var och ett för sig, och sedan prövat regeringsbildning efter valet. Min övertygelse har hela tiden varit att man då skulle få en rejäl majoritet."

    Hur kan du tro att väljarna vill köpa grisen i säcken? Väljarna vill naturligtvis veta FÖRE valet vilket block de olika partierna ämnar tillhöra, i annat fal kan de ju bli lurade EFTER valet.

    SvaraRadera
  20. Om man inte förstår hur parlamentarism fungerar så kanske en kurs är ett bättre alternativ? I annat fall får vi kanske införa majoritetsval så blir det som Bo vill. Två massiva partier som helt dominerar.

    SvaraRadera
  21. Det Bo säger är för mig det renaste uttryck för blockpolitikens undergrävande av den svenska parlamentarismen. Historiskt sett är dess förtjänst just det att ett parti som blivit belönade med ett stort stöd hos folket får belöning för det i form av mandat i riksdagen. På så sätt är det upp till valets vinnare att utöva sitt nyvunna inflytande och forma regering utifrån de nya förutsättningarna.

    Blockpolitikens baksidor upplever vi just nu, med SD:s inträde i riksdagen och dödläge i såväl ideologisk debatt som i regeringsfrågan.

    Jag förstår också invändningarna emot S+M i regering, men det skulle i vart fall skapa en stabil majoritetsregering med uppenbart populära ministrar som folket har stort förtroende för, och det värderar iallafall jag högre i nuläget. I bästa fall skulle också den förda politiken bli "för Sveriges bästa".

    Dessutom skulle SD göras synligt och genomskinligt som oppositionsparti, precis som våra andra mindre partier som väl lämpar sig allra bäst just i opposition? En levande parlamentarism förutsätter ideologisk mångfald, motsatsen skapar upplevt utanförskap som gör SD:s martyrskap attraktivt.

    SvaraRadera
  22. Hur såg MP:s hushållsutskick ut i din kommun? Du kan väl visa en bild om det du pratar om. Nuförtiden produceras inte Hushållsutskicket centralt.

    SvaraRadera
  23. Jag tror det är en naturlig reaktion att bilda rödgröna som också gjordes efter att ha förlorat makten 2006 där man gick fram var för sig.

    SvaraRadera
  24. Hur kan någon vilja ge nazisterna betyget att de liknar Sverigedemokraterna och vice versa?

    Spara på sådana jämförelser till dess de har fog för sig. För om man missbrukar orden rasism och dylikt, då blir de uddlösa den dag de ska användas seriöst!

    Att SD inte blev bemött, kan ni tacka SVT för. Partierna tycks dock anklaga sig själva. Men det är bara halva sanningen. Medierna har sin del i skulden. SD kan nu gotta sig åt misstanken, att de andra partierna inte vågade möta SD, detta pga argumentbrist. Så varför gjorde SVT m.fl. så?

    Eller var man rädd för att SD:s argument skulle gå hem? Vad är det i så fall för sorts demokrati vi har i detta land?

    SvaraRadera
  25. När Birger skriver S + M, är han nog medveten om det provocerande i detta. Men egentligen är det helt logiskt. De ligger ganska nära varandra - de är de största partierna, och skulle göra oppostionen mindre urvattnad.

    Hörde Bailan på radio i morse och han talade om behovet av en förnyelse i partiet. Fint, tänkte jag, men åt det liberala hållet! Alltså göra klyftan mellan sossarna och moderaterna än mindre. I detta läge skulle MP och V definitivt göra klokast i att hoppa av samarbetet med S och låta M + S riskera att bli sanning 2014(för idag är det nog retoriskt omöjligt), för att därefter växa var och en för sig (vissa stödpartier i alliansen kommer antagligen falla bort), eller i olika konstellationer för att göra en jordskredsseger 2018, när S och M:s tillväxtkramande politik slutgiltigt har gått i stöpet och äntligen mött verkligheten.

    /jocke

    SvaraRadera
  26. Ägnade några timmar åt att försöka förstå SD-väljaren så jag skapade en enkät som jag publicerade på Svenska Dagbladets forum (antar att det är där man får bäst täckning).

    Se resultatet här!

    Jag ser väljare som vill dela med sig av sina åsikter, jag ser frustration och jag ser missnöje.

    Lika viktigt som det är att bemöta rasism med motstånd är det att bemöta SD-väljarna med förståelse!

    Låt oss skapa många forum där SD-väljarna kan få komma till tals så vi kan förstå vad som hände den 19 September 2010.

    SvaraRadera
  27. Tack 19:15! Inte en dag för tidigt!

    Hittills behandlas SD-väljarna som om de vore något vid sidan om bekantskapskretsen, ja utanför samhället, något som man inte ska ta kontakt med, men däremot analysera under lupp.

    Lärda vetenskapare kallas in i TV-studion för att tala över huvudet på dem som röstade SD i riksdagsvalet. Att de i de flesta fall röstade på våra gamla partier i de båda andra valen, det låtsas inte KG Bergström och de andra analytikerna om.

    Men det kommer att ändra sig, när SD får tid på sig att klargöra sin politik. Säkert kommer en och annan att inse, att man gått på etablissemangets bluff, och kanske nu blir mer förstående till, varför partiet finns.

    SD är ju ett barn av de andra partiernas misslyckade migrationspolitik. Idag hördes en invandrare i Ring P1 som tog SD helt i försvar, och sa att det finns många invandrare i dess medlemskår.

    Men nu eggas folkmassor till hatmöten mot SD, och då tvingas anhängarna tiga och kanske ta skydd.
    Skulle en lynchstämning uppstå, då faller ett tungt ansvar på de stora partierna, pressen och statens television.

    SvaraRadera
  28. Ni som säger att vi borde ha debatterat med SD-anhängarna, har ni någonsin försökt? Jag har ägnat åtskilliga timmar åt just detta, och problemet är att de inte lyssnar varken på logiska motargument eller fakta. De VET nämligen hur det är, och alla som inte håller med dem är bara PK och köpta av etablissemanget. Jag tar dem och deras åsikter på allvar, men de tar varken mig eller mina åsikter på allvar. Inte det allra minsta. Tyvärr. De VILL ju leka martyrer! I alla fall de jag debatterat med.

    Birger, som Emma Grön säger så produceras inte MP:s hushållsutskick centralt. I min kommun fanns inte ordet "tillväxt" med i något material, inte heller i annonser eller i det lokala valmanifestet.

    SvaraRadera
  29. Jag vill bara förtydliga att jag INTE har sympatier för SD eller deras ledning. Jag anser inte heller att det är intressant analyser deras politik eller låta dem komma till tals med sin politik.

    Det är viktigt däremot att låta de som röstade på SD att komma till tals eftersom det i den gruppen finns mycket missnöje som man bara kan ställa till rätta genom att försöka förstå. Majoriteten av SD-väljare är säkert inte rasister, utan bara missnöjda, arga, besvikna svenska medborgare som revolterar mot de partier som försöker hitta svaret hos SD för att kanalisera sin ilska över att vara i utanförskap.

    Det här är ett resultat av en förd politik bland de etablerade partierna i allmänhet och alliansen i synnerhet.

    SvaraRadera
  30. Det är möjligt att det är lite tidigt, men det är viktigt att börja nyansera den nya ordningen och till en början göra skillnad på en SD-väljare och en medlem i partiet.

    Vi ska inte debattera med SD, utan förstå, övertyga och rätta till orsaken till att enskilda SD-väljare är missnöjda.

    SvaraRadera
  31. Emma: Hushållsutskicket bestod av ett grönt fyrkantigt blad på fyra sidor med en fin bild av Peter och Maria på förstasidan, en text om rikspolitiken och på baksidan lokal information. Har den tyvärr inte kvar, tyckte inte det var något att spara på.

    SvaraRadera
  32. Situation Sverige: Vad jag till slut röstade på håller jag för mig själv, men Sverigedemokraterna var ett av de alternativ jag allvarligt övervägde. Inför beslutet skrev jag ihop en lista med skäl att rösta på SD och en dito med skäl att inte göra det. Finns på min blogg. Jag vet inte om mina anledningar är typiska för SD:s väljare, men det kanske kan ge ytterligare en pusselbit i din strävan att förstå?

    SvaraRadera
  33. Verkar som om det föll bort ett tecken i början på bloggadressen. Jag gör ett nytt försök!

    SvaraRadera
  34. Emma: Utskicket innehöll såväl text från riks som från landsting och kommun. Några sorgliga utdrag ut texten från riks (förvånar mig att gröna kunnat undgå tillväxtretoriken):

    "Om du fick välja hur världen skulle se ut kanske den skulle vara grönare. Den kanske skulle vara modernare, mänskligare och miljövänligare. Du kanske skulle välja frihet för individen, hållbar tillväxt och social trygghet."

    "Gröna satsningar ger jobb och hållbar tillväxt samtidigt som klimatförändringarna hejdas."

    "En hållbara livsstil ska inte behöva vara en uppoffring." (Låter ju kanon. Men...)

    SvaraRadera
  35. Glöm inte att alliansen är en skapelse av (svenskt näringsliv)Timbro som under många år satsat mycket pengar på att utbilda folk inom de fyra partierna. Man har lyckats bra och nu tävlar man om vem som är mest nyliberal. Ungdomar inom ungdomsförbunden älskar Timbro. FD CUF-ordf Federley
    hävdade tom att CUF är Timbros ungdomsförbund. Man betalar smedjor och tidskrifter och opinionsundersökningar, ja man kan nästan säga att man köpt sig en högerns folkrörelse. Det är inte bara medierna man behärskar med hjälp av pengar. Man har lyckats desarmera den aktiva centerrörelsen som fanns på landsbygden och nu går centern kraftigt fram i Danderyd,Täby,Lidingö och Vaxholm.
    Man har lyckts desarmera fackföreningsrörelsen genom "reformer" som gör att folk inte har råd att vara med.Den aktiva miljörörelsen är ett minne blott och den solidaritetsrörelse med tredje världen som drev en sån som Olof Palme framför sig ...
    Utifrån detta läge kanske det inte var så korkat med ett samarbete och kanske detta kunde bli en avstamp för framtida val och kanske tvinga sossarna till en radikalisering.
    Kurt Persson

    SvaraRadera
  36. Hej Birger!

    Jag tycker du är klockren, har äntligen hittat en politiker som kan vara min förebild. Den här valrörelsen och det här valet har gjort mig så arg och ledsen att jag har bestämt mig för att bli politiker själv - jag undervisar i samhällskunskap och brukar säga att mitt främsta uppdrag är att få eleverna att ta tag i och förändra det de inte gillar, att delta i samhällsdebatten helt enkelt, så då får jag väl följa mitt eget råd (även om en av mina underbara ungar tyckte att om jag får 100 pers att göra det, så kanske det är mer värt;) ). Har du några tips på var jag borde börja? Jag tror jag vill gå med i ditt gamla parti - med tonvikt på gamla. Jag är inte så intresserad av nya MP, men det kanske går att revolutionera bakåt:). Du har i alla fall inspirerat mig, ska du veta.

    SvaraRadera
  37. 21:19 har helt rätt.
    I går anordnade vänsterelement, med polisens godkännande, hatmöten mot vårt demokratiska valsystem. De Sd riksdagledamöter man demonstrerar emot har ju inte fuskat sig till plats, utan valts in. Detta tolererar inte dessa demonstranter. Då är demokratin i fara.

    SvaraRadera
  38. 08:09

    Man demonstrerade mot rasism och hets mot folkgrupper. Alltså borde SD kunnat delta med sina plakat.
    För SD:arna är verkligen en grupp som får utgöra spottkopp.

    "Sjävvalt" säger motståndarna, och menar att SD gillar sin martyrroll.
    Jaha, då är det fritt fram att slå dem och bränna ner deras hus också, eller hur?

    SvaraRadera
  39. Nu har hackers förstört SD:s data. Det märkvärdiga är att vänstern får härja fritt utan att polis och bilreparatörer (åklagare) bryr sig. Inte heller massmedia som bara håller med. Det tråkiga är att dessa element har Mp slagit sig i lag med och bildat en röd trekant tillsammans med sossarna.
    Mitt gamla hederliga Mp, var är du??

    SvaraRadera
  40. Jag förstår inte!
    Vi pratar om att vi har demokratiska val, men sedan när folket väljer ett parti så skall man utesluta dem ur det demokratiska arbetet. ????
    Jag gillar inte SD men det de säger är inte helt fel, jag kan hålla med om att integreringen blivit fel.
    När människor ser hur illa man behandlat SD tar de ställning för dem och då kommer de in i riksdagen. Hade vi någon gång fått reda på deras program, sett debatter med andra kanske valet blivit annorlunda. Nu har man bara kastat spott och spe över dem utan att vi vanliga fått chansen att bilda sig en åsikt. De är invalda av svenska folket på demokratiskt vis. gäller bara demokratin när man röstar på ett sätt.dessutom blir man faktiskt imponerad över Jimmy Å , som inte tappar tålamod och ryter till när han får de fula påhoppen. Åter igen jag sympatisera inte med deras politik, men anser att Svenskarnas parti är betydligt farligare, de ÄR nationalsocialister.
    Jag ställer mig undrande över vad man kallar demokrati?, jag blev inte ens kallad till nomineringsmötet i min kommun för MP (medlem sedan -82) eftersom jag överklagat helt lagligt, ett kommunalt ärende och då ville inte MP ha mig med på listan efter som det var så känsligt.
    var är demokratin då??
    Nej det verkar som den tar man fram när det passar.
    Sd är invalt av svenska folket, de har inte tagit makten med våld, så det är bara att gilla läget.
    Kankse kan de hjälpa oss i miljöärenden om vi är hyggliga mot dem. Vem sa: jag gillar inte din åsikter men jag är beredd att offra mitt iv för att du skall få framföra dem?

    SvaraRadera
  41. En del påstår att det sista yttrandet fälldes av Platon

    SvaraRadera
  42. Det var Voltaire som sa det:)

    Just nu är det nog så att det är mycket känslor som styr både hos gemene man och hos vissa av våra politiker.
    Mycket av dessa känslor bottnar säkerligen i någon sorts rädsla. Ingen vill ju anklagas för att vara rasist eller bli avslöjad med att vara fördomsfull eller främlingsfientlig. För det är vi väl ändå inte någon av oss....andra?

    Vi är så klara över att Sverigedemokraterna döljer sina egentliga avsikter men hur är det ställt med våra övriga partier? Menar de vad de säger? Handlar dem i mänsklighetens intressen? Är de mer solidariska i kraft och handling än vad Sverigedemokraterna eller för den delen alla "vi andra" är?

    Vi värnar ju alla om demokrati, solidaritet, frihet och rättvisa....eller?

    Jag håller med Birger i det han skriver idag i Debatt på SvT.s hemsida:
    " Jag tror nämligen att världen blir bättre om man talar med varandra, även med sådana vars åsikter man inte delar eller ens kan acceptera. Jag finner allt annat vara kontraproduktivt och pubertalt. Fler borde lära av Gandhi, även sådana som ofta hänvisar till honom"

    ...och jag är medveten om att jag säkerligen inte är medveten om alla fördomar jag själv inte tror att jag har:)
    Carina

    SvaraRadera
  43. Du 13:41.

    SD kan inte ens stava till "miljö". :-/

    Nåja, det kan de väl, men miljön ligger inte i topp på deras program. Endast när de talar om behovet av utbyggd kärnkraft, tar de till det gamla kända argumentet att den kraftkällan är ren.

    De gamla partierna hatar inte SD för detta, inte heller för deras monarkikrameri. Nej, bara för deras påstådda rasism.
    Men den stämpeln avtar antagligen, när invandrarna själva säger att de gillar SD.

    Hört i radio: Invandrare flydde på grund av att deras hemland var som det var. De vill därför inte att Sverige ska anpassa sig, utan förbli vad det är, då det är just detta som är poängen med att bo här.

    Angående hackers och deras avslöjande om vilka som kontaktat SD, kan bara sägas att dessa uthängningar inte behöver skrämma någon. Ingen kan ju veta varför man kontaktade SD. Kanske det i många fall var för att skaffa sig info om "fienden", t.ex. genom att prenumerera på deras tidning.

    SvaraRadera
  44. Jag är RASIST
    jag tycker nämligen
    att invandrarna skall visas till arbetsförmedlingen i stället för socialkontoret
    att alla nya svenskar skall lära sig vårt språk
    att vi skall öka biståndet till verkligt utsatta människor i deras hemländer
    att religiösa slaktmetoder skall förbjudas.
    att vi skall sluta skicka pensioner utomlands till människor som är döda
    att äldreförsörjningsstödet och garantipensionen skall vara lika stora
    att alla "hets mot folkgrupp" skall lagföras, även då gammalsvenskar är de utsatta
    att all misshandel inom familjen skall lagföras, även då förövaren är kvinna och offret är en man
    att alla brott skall straffas lika oberoende av förövarens kön eller härkomst
    Så tycker jag även att det måste bli ordentlig verkstad omgående för att rädda vår enda jord, men detta torde ej räknas till de rasistiska tänkesätten eller?

    SvaraRadera
  45. Situation Sverigetis sep. 21, 08:10:00 em

    Du är ironisk, men har en poäng. Jag tror det är förbannat viktigt att lyssna till det som liknande 17:39 säger och bemöta det som något annat än främlingsfientlighet, även om personen påstår att han/hon är rasist. Jag ser nämligen oftast inget som kan kopplas till rasism i deras åsikter utan enbart missnöje.

    SvaraRadera
  46. Om man använder ord som "rasist" och "främlingsfientlig" så vårdslöst som hittills görs i medierna (antagligen i hopp om att en lögn blir en sanning, om den upprepas tillräckligt ofta) så riskerar man att ordet tappar sin udd.

    "Rasist" o.d. kan därefter plötsligt få en positiv laddning, vilket ju inte var meningen.

    SvaraRadera
  47. Är inte så insatt i partistrukturen men MP är det parti som tydligast förordar direktdemokrati och decentralisering.
    Har det verkligen blivit så att partiet är så toppstyrt så att endast en liten elit får påverka ideologi och strategiska beslut? Vore kul att få någon kommentar från någon med lite inside information

    SvaraRadera
  48. I vårt län - Kalmar - utmönstrade vi formuleringarna om tillväxt i vårt hushållsutskick. Det kostade en slant extra och inte gjorde det att vi fick en riksdagsplats.
    Men det kändes i alla fall bra.
    :-)

    SvaraRadera
  49. Nordström, här har du ett exempel:

    http://schlaug.blogspot.com/2009/10/klimatet-kraver-sankt-arbetstid.html

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.