onsdag 29 september 2010

Nostaligitripp apropå vågmästeri, utskott och nya partier...1988 kom Miljöpartiet in i riksdagen, som första nya parti på 70 år. Jag hade förmånen att få vara språkrör då, tillsammans med Eva Goës. 

Efter valdagen så blev det förstås debatt om utskottsplatser och för- och nackdelar med att vara vågmästare. Så här hövligt kunde det låta i Ekot där jag intervjuas. 

Då fanns hopp om ett grönt block i riksdagen... eller som vi sedermera kom att kalla det: ett grönt bälte. De gamla partierna släppte in oss i utskotten, men det bråkades från talmännen om att jag inte hade kavaj i talarstolen och började säga du till andra riksdagsledamöter. Så fick man inte göra, men det gjorde jag ändå så man vande sig. Än värre blev det efter 1994 års val, då fick jag skäll från talmännen för att jag i debatterna vände mig till åhörarna på läktaren, radiolyssnare och tevetittare - man skulle, enligt formerna, vända sig till talmannen. Man fick dock vänja sig även med detta.

15 kommentarer:

 1. Ja, tiden går, och mediaklimat mm förändras. Och ca 20 år tidigare anställde jag Eva som färsk lärare i dåvarande Söderala kommun. Minns jag rätt var det hennes första tjänst. Ingen anade då...
  Nu känner många att det finns behov av ett nytt parti igen. Som samlar goda krafter, över blockgränserna - och för att med kraft mota SD.

  SvaraRadera
 2. Det är just så ett grönt radikalt parti måste vara, man ska ligga och dra längsr fram, tänja på gränserna och störa det etablerade så länge det behövs. Men då måste hela partiet med språkrör förnya sig hela tiden, inte stagnera och fastna i det gamla. Målet är att förändra till det bättre, inte att bli stora och etablerade.

  SvaraRadera
 3. Trots att du protesterade och ville ändra i riksdagen utökades alltså antalet utskottsplatser bara för att Mp skulle få komma med.
  Kan inte låta bli att jämföra med den behandling som kommer Sd till del.
  Utan att vilja förändra riksdagsordningen betraktas de, liksom deras väljare, för övrigt flera än tex V:s, som den onda maktens anhang. Detta bara för att de vill att Sverige skall ha samma invandringspolitik som våra grannländer Danmark och Finland.
  Enligt vissa uppgifter är bara 15% av dom som kallas flyktingar kvotflyktingar enligt FN:S kriterier.
  Om detta stämmer vad är det för fel att öka detta till kanske 25%? Det är väl dessa som i första hand behöver hjälp. Var finns medmänskligheten i tankegångarna?

  SvaraRadera
 4. Enligt officiella resultat från riksdagsvalet hade M störst ökning av antalet röster med 335752 st. Tvåa kom Sd med 177147 och trea Mp med 146314.
  Hur blir det nästa gång om de etablerade partierna fortsätter sin utfrysningsmetod. Är rädd det blir en ny framgång för Sd. Kanske är det detta de andra partierna vill, så de kan vidta åtgärder för att begränsa invandringen men kan skylla på SD:s väljare.
  Konspirationsteori, javisst, men vad säger den erfarne politikern BS.

  SvaraRadera
 5. Tack för föreläsningen i Kinna igår! Det var en omskakande timme! Också roligt att vår fina teater nästan var full! Välkommen tillbaka!
  Rolf från Varberg

  SvaraRadera
 6. Ja 10:13 nu var du konspiratorisk, men faktiskt inte orealistisk.
  Politiker vet man aldrig var man har. Det värsta dom vet är att erkänna att dom tänkt fel, och med din teori behöver dom ju inte göra detta. Så kanske

  SvaraRadera
 7. att centern behövde 30 % moderatröster och kristdemokraterna 37 % moderata stödröster för att över huvud taget ta sig in i riksdagen tycker jag förtjänar en eftertanke.

  Reinfeldts plan om att utrota de borgerliga småpartierna ser ut att lyckas rätt väl. I nästa val behövs de nog inte alls. Om inte de gröna gaskar upp sig ett par decibel - gärna mer - så har vi ett fruktansvärt race mellan SD och moderaterna att se fram emot. De är ju dessa tre partier som går framåt.

  Go greens!

  SvaraRadera
 8. Mp hade ju 20 mandat precis som nu Sd.
  Men ni blev väl mottagna, helt enligt regelboken och utan demonstrationer utanför. Några år senare kom också Kd in. Skillnaden på dom mot er var att dom rättade sig efter och inte försökte göra om hela tiden.

  SvaraRadera
 9. Hörde just på radio en rapportering från Malmö där en domare frånsagt sig ett pågående mål efter hot.
  Rapporteringen var väldigt försiktig, inte minst med tanke på att domaren var tjej. Såg sedan på ett annat ställe att de åtalade var från Rinkeby.
  Jag är tydligen rasist som vill att alla skall behandlas likadant i medierapportering oberoende av etisk härkomst.

  SvaraRadera
 10. Fråga till väldigt Anonym 16:38: Och?
  Menar du att man berättat om de varit från Danderyd?

  SvaraRadera
 11. Mika: Tack!
  Anonym (varför detta ständiga anonyma? 10:13 - Det behövs inga konspirationsteorier, man kommer att närma sig SD på olika sätt. MP tog, kanske omedvetet, ett steg när Per Eriksson plötsligt hävdade att moderat asyl- och flyktingpolitik vara bra... Och flera partier började använda ordet "Sverige" i valrörelsen, efter att tidigare under alla år pratat om "vårt land" eller "det här landet". Billström som skickar iväg romer har ju redan anpassat sig...

  SvaraRadera
 12. anonym 16.38 - märkligt med en rättegång i Malmö med folk från Rinkeby. Tror "ett annat ställe" (flashback?) kanske inte är helt tillförlitligt.

  SvaraRadera
 13. 10:13 och 10:34

  Konspirationsteorin är långsökt, men verkar inte helt bortom möjligheten.

  Att en del politiker och politiska skribenter i hemlighet gillar ett och annat i SD:s synsätt, kan nog vara sannolikt.

  Att de ändå väljer att ansluta sig till majoriteten i sina ordval, kan det möjligen vara en billig försäkring för att slippa befarat obehag, dels från arbetsgivare/uppdragsgivare, dels från unga, heta, labila hjärnor, som upplever sina attacker inofficiellt sanktionerade av medierna och hos rikets ledning?

  SvaraRadera
 14. 19:10 Precis
  Politikerna vill inte utsätta sig för risken att hamna i det mediedrev utan motstycke som nu skakar och skrämmer inte bara Sd och dess väljare utan alla demokrativänner i både vårt land och utomlands.
  Yttrandefriheten är i fara.

  SvaraRadera
 15. 21:59
  Det som officiellt ska gälla som "demokratiskt" fastställs av dem som innehar makten; makten över politiken, televisionen, radion och pressen.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.