fredag 17 september 2010

Förrätt till kvällens partiledardebatt: Bard, hjärnan och bedrägeriet

Alexanders Bard har tillsammans med Jan Söderqvist skrivit en bok som fått namnet Kroppsmaskinen - manual till den moderna människan.

I den hävdar man att våra hjärnor har bedragit oss så länge vi har existerat. Men kan vi anse oss bedragna av våra hjärnor om det är våra hjärnor som kommit på att vi är bedragna?

Och vilka är "oss" om hjärnan är något annat än "oss"? Detta ska vi reda ut så gott det nu går.

Dessutom hävdar Alexander att "jagets tid är förbi" och att vi bara är kroppsmaskiner.

I kväll är det dags för mig att intervjua Alexander Bard i serien
En bok - en författare.

Sänds i Kunskapskanalen klockan 19:00, just före stora partiledardebatten i ettan. Vågar knappt titta på det själv...

PS!
Sorry, men Åkesson hade full rätt att bli förbannad...

Inte undra på att Jimmie Åkesson blev förbannad igår. Hur illa jag än tycker om hans politik - den är på nästan varje punkt den totala motsatsen till vad jag anser - så kan jag mer än väl förstå att han blev förbannad när SVT:s Debatt bjudit in "expertkommentatorer" för att bedöma vad han och andra debattörer sagt.

Häpnadsväckande! Hur Niklas Ekdal, som säger sig vara liberal, kan åta sig rollen som gudomligt orakel är så obegripligt att han diskvalificerar sig själv som liberal. Hade han varit troende stalinist hade det varit begripligt. Expressens förvrängda rubrik till Åkessons berättigade ilska var "Åkesson hoppade på experter...". Gamla politiska redaktörer från Expressen och Dagens Nyheter kallas således nuförtiden för experter.

Jag har varit med om det där förr: det var i valet 1982 då Miljöpartiet ställde upp första gången i ett val. Ragnhild Pohanka representerade MP i en debatt med "småpartier" - och så fanns där domare som gav expertutlåtande om partiernas idéer. Dessa så kallade domare hade givetvis sin världsbild - och när Miljöpartiet bröt mot deras världsbild så förklarade de att Pohanka helt enkelt hade fel åsikter. Skrev lite om det här.

31 kommentarer:

 1. Apropå fel åsikter!

  Ekonomisk terrorism styr världen
  Vi är här idag därför att vi fördömer krig och terrorism. Men det finns både fysisk och ekonomisk terrorism.
  Vi bör alla vara medvetna om att västvärlden med USA i ledning under många decennier har bedrivit fysisk terror, direkt eller indirekt, inte bara i Vietnam, Indonesien och Öst Timor, utan också i hela Latinamerika, i Karibien, i Angola, Moçambique och andra delar av Afrika, i Irak, mot palestinier och i Jugoslavien.
  Och alla bör veta att det är USA och Storbritannien som har finansierat och beväpnat bin-Laden och talibanerna. Samma talibaner som har terroriserat den afghanska befolkningen utan några protester från Väst.
  Detta är ingen hemlighet. Tidningar som International Herald Tribune har öppet rapporterat om att krigföringen i Afghanistan på 1970, -80 och -90-talen var CIA:s största hemliga verksamhet sedan andra världskriget, och kostade mer än 6,5 miljarder dollar. T ex framgår detta av en artikel i New York Times 24 augusti 1998 under rubriken "Talibanlägren i Afghanistan byggdes av NATO".
  Vi bör alla vara medvetna om att en av de grundläggande orsakerna till krig och terrorism är den misär som är dagligt liv för majoriteten av världens befolkning. Det är denna misär som gör att fundamentalister av olika slag kan rekrytera folk till våldsdåd.
  Glappet mellan de rika och de fattiga fortsätter att växa, både utanför och inom OECD-länderna. Mer än 10 miljoner barn under 5 år dör varje år i vår värld. Enligt FN skulle de kunna räddas till en kostnad av ungefär 15 kronor per barn. Minst 30 miljoner människor dör varje år av svält i en värld där rikedom flödar över.
  Och en enorm mängd barn kommer aldrig att kunna utveckla sig till fullo, därför att de aldrig kommer att få tillräcklig näring, utbildning, och hälsovård. Detta är ett resultat av Västvärldens ekonomiska terrorism.
  Jag föddes och växte upp i Brooklyn, på andra sidan East River mittemot Wall Street och World Trade Center. I Brooklyn är dödligheten bland svarta spädbarn idag högre än i Jamaica. För några månader sedan stoppade Bush-regeringen alla federala bidrag till den kommunala barnavården i Brooklyn, så att spädbarnsdödligheten där kommer att öka. Detta är också ekonomisk terrorism.
  I George Bushs USA dör mer än 100 000 människor varje år därför att de inte har pengar för att betala sjukvården. Alltså nästan 20 gånger fler än antalet döda i World Trade Center-katastrofen. Också detta är ekonomisk terrorism.
  Den ekonomiska terrorn som nu härskar över större delen av världen heter kapitalism, och styrs av mindre än 1 procent av vår planets befolkning. De som tror att denna terror kommer att ta slut genom att reformera det kapitalistiska systemet har fel. Kapitalismen kan inte reformeras.
  Den måste ersättas av ett system som har för mål att tillfredsställa mänsklighetens verkliga behov - inte att maximera vinster för ett fåtal. Ett system som ägs av folket.
  Kapitalism måste ersättas med socialism - först då kommer vi att se ett slut på krig och terrorism.
  Peter Cohen

  SvaraRadera
 2. Jag slank in på Debatt när TV-debatten blev för eländig. Åkessons åsikter är inte roliga, men Nalin Pekul, som var hans debattmotståndare, gjorde ju alla fel man kan göra i en debatt. Och så dessa "experter" som talar om hur det är. Det är förskräckligt på tre sätt: För det första att Åkesson generaliserar för mycket, för det andra att Pekul vare sig lyssnar eller kan debattera när hon är upprörd, för det tredje Debattredaktionens obehagliga sätt att agera domare över Schyman, Åkesson etc. Jag är rädd att de enda som vinner på detta är Sverigedemokraterna. De lär kunna få ett bra valresultat eftersom väljare blir förbannade på hur de hanteras.
  E.S.

  SvaraRadera
 3. Alla som röstar på SD i riksdagsvalet, enbart för att straffa SVT för dess orättvisa hantering av SD (de lät andra nya partier vara med i slutdebatten en gång i tiden), räcker upp en hand!

  Likaså alla i Landskrona, som retar sig på den überhögfärdige Bildt där han satt på sin skyhöga häst och nära nog beordrade folket att inte välja in SD, också ni må räcka upp en hand, ifall ni ordervägrar på söndag.

  Här är en handuppräckare som retar sig på Mats Knutsons flinande utsaga, att SD är ett enfrågeparti och därför inte får vara med ikväll. Varje parti har en fråga framför andra. Så har t.ex. KD familjen som sin käpphäst. FP har skolan. MP har Sahlin. Varför är det då inte legitimt för SD att hålla migrationsfrågan som primär?
  Det är ju en jättestor sak.

  Härom dagen fick ambulansen hämta en kvinna, som fallit från en balkong. Polisen misstänker hedersvåld.

  SvaraRadera
 4. SKA BLI JÄTTEKUL ATT SE INTERVJUN MED BARD!! UNDRAR VERKLIGEN HUR EN (POLITISKT) GRÖN INTERVJUARE SAMTALAR MED EN MINST SAGT NYLIBERAL JÄTTEKONSTIG OCH JÄTTEINTELLIGENT TOKSKALLE!
  Mona

  SvaraRadera
 5. Ser också lustfyllt fram mot Schlaug-Bard. Det lär väl bli kvällens höjdpunkt kan jag tro. I övrigt: Tyvärr har du rätt i din analys av Åkesson och Debatt. Jättetråkigt, men till och med jag som avskyr Sverigedemokraterna reagerar när Åkesson behandlas på ett direkt kränkande sätt. SD och Åkesson kränker invandrare, inte minst muslimer, genom sina framförda åsikter och fördomar men det kan inte bemötas av ett demokratiskt system på det sätt som nu görs av t ex Mats Knutsson.

  Bra att du påminde om hur mp bemöttes i början! Var det inte så då också att mp beskrevs som ett enfrågeparti? Vilket väl inte var sant eftersom du skrivit att ni hade handlingsprogram på allt? Hade ni det redan i ert första val 1985?
  Kosmopoliten från Västerås

  SvaraRadera
 6. SD tog nog några till röster igår. Inte för att Åkesson var speciellt bra, utan på grund av dels SVT:s val av ”experter”, Nalin Pekuls dåliga debatt och uttalandena från ”experterna”.

  Det mest idiotiska som sades var när vänsterexperten seriöst hävdade att SD inte skulle få framföra sina åsikter i tv! I jämförelse måste man ju faktiskt säga att Åkesson är en liberal demokrat.

  SvaraRadera
 7. Birger, när ska du ta upp Centerpartiets bruna förflutna på annan plats än i denna blogg? Du skrev förra året att en centerpartist lovat att de skulle ta itu med detta i år, då de firar sitt 100-års-jubileum, och du tvivlade på det, eftersom det är valår. Maud skriker "kommunist" så fort hon kommer åt, men glömmer sitt eget partis unkna historia. Snälla Birger, gräv i ditt "elaka arkiv", som du kallade det i fjol, och upplys svenska folket om att Centerpartiet bör tagga ner lite tills de gjort upp med sitt eget förflutna.

  SvaraRadera
 8. Vadan detta post-modernistiska förakt för experter? Det är naturligtvis knepigt att avgöra normativa frågor expertmässigt, alltså frågor som rör hur samhället BÖR se ut, men man kan definitivt ha objektiv kunskap, och därmed vara expert, på hur man tar sig till ett mål. Kunskap om hur ekonomin fungerar, de föredelningspolitiska effekterna av olika skattepolitik, vilka lärosätt som leder till att elever lär sig mest, etc, är möjlig att ha, och det är således också möjligt att ha FEL i dessa frågor. Man kan ha en inkorrekt uppfattning på dessa områden. Och det behöver man inte vara Stalin för att inse.

  SvaraRadera
 9. Svar till RL/Peter Cohen

  Så vrider vi tillbaka tiden till 1968…

  Skämt åsido. Det är förfärligt att läsa din text. Att det fortfarande finns människor med sådana åsikter. Du har inte lärt dig någonting. Du går omkring och blundar.

  Vet du ingenting om vad socialism och kommunism har gjort med vår värld?

  SvaraRadera
 10. Stackars SD det är verkligen synd om Åkesson och hans gäng. Hur kan folk vara så hjärtlösa och bli så arga bara för att Åkesson informerar om sina rasistiska åsikter. SVT kanske rent utav vill spela Åkesson i händerna, det blir ju så bra TV då och tänk så mycket kul det blir från riksdagen under mandatperioden. Lite röra om grytan. Kanske hans politik drabbar nån invandrare men inte är det då synd om dem. Det är Åkesson det är synd om. Han försvarar ju demokratin och alla människors lika värde.

  SvaraRadera
 11. Tidningskrönikan i dagens luncheko återgav flera skribenters kritik mot de tutande och skränande ungdomar, som är ute för att tysta SD:s möten.

  Men ingen frågar sig, varifrån dessa antidemokrater hämtar sin inspiration. Att i ungdomlig yra låta sig tändas av mediernas onyanserade beskrivning av SD, det är inte alls konstigt. Men vilken journalist vågar säga så?

  De är istället mycket noga med att behaga sina uppdragsgivare. Och vem vill inte det förresten? Alla vill väl behålla jobbet, inte bara "värstingarna" Knutson och Kristoffersson.

  SvaraRadera
 12. Daniel, i så fall skulle man ha "experter" som bedömde varje politikers åsikter, värderingar och världsbild - hur skulle det se ut? sådant förekommer förvisso i diktaturer, men hör inte hemma i ett samhälle som värnar demokratin. Den så kallade experten igår kunde mycket väl, givetvis, deltagit i debatten, som en kunnig debattör. Men inte som domare över Feministisk initiativ, Piratpartiet och Sverigedemokraterna.
  HB

  SvaraRadera
 13. Ett bra exempel på vad som händer om man faktiskt låter SD tala till punkt är Jimmie Åkessons artikel som publicerades i Aftonbladet. Den var bra på flera sätt. Med all önskvärd tydlighet framträdde där ett parti som den polerade ytan till trots inte drog sig för att deklarera hur människor som tillhör en viss trosinrikning, nämligen självklart islam, är särskilt benägna att begå brott som t.ex. våldtäkter. Uppenbart rasistiska och fördomsfulla åsikter som t.ex. de ovan beskrivna kom tydligt fram i artikeln, vilket var bra eftersom människor då kunde ta ställning för eller emot. Det blir svårare att ta ställning till åsikter som dränks i brölande vuvuzuelor. / Thomas

  SvaraRadera
 14. Enligt en uppgift på www.sdkuriren.se
  skulle Reinfeldt ha uttryckt förståelse för dem som hoppade på SD-medlemmarna.

  Alltså kan engagerade människor, med det glödande rättspatos som brukar prägla ungt folk, mycket väl se sina överfall på SD som välsignade och sanktionerade av rikets regering, dess television och övriga medier.

  När Expressen och de andra drakarna gråter, så är det inte pga att en SD:re fått ett hakkors smärtsamt inristat med kniv i pannan, utan därför att SD, genom martyrskap, kan vinna väljare av detta.

  Denna valrörelse visar, var på skalan 1-10 vår demokrati ligger.

  SD-Kuriren meddelar samtidigt, att det går att höra Åkessons kommentarer till kvällens valdebatt, genom att ta in DS:s hemsida.

  SvaraRadera
 15. SD:s hemsida, ska det förstås heta.

  SvaraRadera
 16. Massmedia har oförtjänt stort inflytande inte bara genom vad dom rapporterar och hur detta vinklas, utan även genom vad dom får kännedom om men undviker att rapportera. Det sistnämnda är naturligtvis helt omöjligt att kontrollera!
  Intressant att det debatteras så mycket om Sd på just denna blogg.

  SvaraRadera
 17. Hej Birger Schlaug! Först gratulerar jag till det växande besöksantalet på din blogg! Fantastiskt!
  Sedan skulle jag vilja att du skrev ner grunderna för ett parti som du helst skulle vilja rösta på! Jag tror det vore bra för den politiska debatten! Jag begär inte att du skall starta ett nytt parti, men hungrar efter tankarna på hur ett sådant skulle kunna formulera sina bastankar!
  Rigmor Andersson (f.d. socialdemokrat, nu vilsen rödgrön väljare)

  SvaraRadera
 18. Hej 13:22
  Jag funderade på att ta bort sista meningen, för att inte någon skulle haka upp sig på den,i stället för att ta del, av en del intressant information.
  Det hederliga i att visa hela artikeln avgjorde.

  Innan Kapten Konkurs har kört vår värd till ruinens brant både vad det gäller Eklologi och Ekonomi, och det börjar bli hett om sittfläsket, så skapar människorna förhoppningsvis Många Nya Former Av Samhällen, på Jordens villkor.
  Jag tror att en variant kommer att kunna kallas Ekologisk Socialism.

  SvaraRadera
 19. 16:48

  Det beror på att det inte är något överflöd på andra fora, som SD debatteras här. Birger är spaltens värd, och som sådan generös.

  Medierna måste kalla SD rasistiskt, annars skulle resten av deras kampanj mot partiet rasa ihop.

  TV-kanalerna sägs ha inskrivet i sin etik detta ärbara, att de ska motarbeta rasismen. Men de ska samtidigt uppträda opartiskt mellan partierna.

  De löser knuten, genom denna etikett: "rasistiskt, främlingsfientligt". De legitimiserar på så sätt sitt agerande. De är ju tvungna att bekämpa rasismen...

  SvaraRadera
 20. Jaha, då var det klart, det är inte bara Ohly som är anti-demokrat i V.

  http://www.dn.se/nyheter/valet2010/vansterpartister-storde-sd-mote-1.1172876

  "Två riksdagskandidater från Vänsterpartiet deltog i sabotaget mot Sverigedemokraternas torgmöte i torsdags."

  SvaraRadera
 21. Tröttnade på debatten och det eviga tjabblet om skattesänkningen för de rika som roten till allt ont. Har genom beräkningar enligt skatteverkets tabeller kommit fram till att även de som tjänar lite fått mera i plånboken.
  Frågan är då vilka som skall kallas rika?

  SvaraRadera
 22. Det här lät ju precis som i slutdebatten!

  http://www.youtube.com/watch?v=6fbnzBQrUT4&feature=player_embedded

  Not!

  SvaraRadera
 23. Det är ju intressant, men kanske lite konstigt, att det förs en debatt på min blogg om något jag inte tagit upp i mitt inlägg. Men, visst, varsegoda.

  Vad gäller SD så är det ju så, oavsett om partiet formellt skulle vara rasistisk eller inte, att man legitimerar rasism genom att skuldbelägga invandrare på ett sätt som kan uppfattas som generellt i propagandamaterialet. Valfilmen som var avsedd för TV4 var obehaglig, jag anser att den borde visas i Fyran av den enkla anledningen att jag tror att många äldre människor som idag kan tänka sig rösta på SD skulle må illa av det sätt på vilket man pekade ut flyktingar som de som tog pengar från fattigpensionärer - må så illa att man valde något annat. Kom ihåg att många av de äldre har minnen från kriget, från just den sortens antydningar om att DOM tar VÅRA pengar.

  Är SD rasistiskt i sig, rent formellt i partiprogram etc? Nej, det kan man inte säga, men man spelar på rasismens strängar och de som vill känna sig legitimerade i sin rasism kan lätt göra det.

  Partiet bör trots detta givetvis behandlas som ett av de partier som de facto kan komma in i riksdagen - att debattera OM dem, istället för MED dem, är osmakligt, kontraproduktivt och fegt.

  Kommer övriga partier att samtala med dem i riksdagen, om de kommer in? Nej, säkert inte omedelbart, men givetvis går det inte att nonchalera dem under fyra år. Arbetet i riksdagens utskott är ofta ganska avspänt, man talar med varandra, man hamnar på samma linje och relationer byggs upp. Inom fyra år kommer de flesta av riksdagens gamla partier att i någon form i några frågor samarbeta med SD. Så fungerar det. Det är löjligt att låtsats som något annat. Borgarna samarbetade med Ny demokrati, trots att Westerberg reste sig, till och med sossarna sökte samarbete /i bland annat bostadspolitik/ och vänstern sökte samarbete i någon skattefråga.

  SvaraRadera
 24. Apropå fel åsikter!

  "Det är ju intressant, men kanske lite konstigt, att det förs en debatt på min blogg om något jag inte tagit upp i mitt inlägg. Men, visst, varsegoda."

  Jag trodde att jag med mitt inlägg gjorde några sammanhang begripliga.
  Din irritation kan inte undgå någon.

  Jag kommer att vara försiktigare i fortsättningen!

  SvaraRadera
 25. Shit vad Raj-Raj rockade fett ikväll!

  SvaraRadera
 26. RL: Det var mest ett konstaterande att det fördes en debatt, inte någon värdering.

  SvaraRadera
 27. Är programserien Efterlyst i TV3 rasistisk, rent formellt? Nej, det kan man inte säga.

  Men var det nödvändigt att visa upp de på fri fot varande 16 värsta brottslingarna, där endast ett par av ansiktena såg "nordiska" ut?

  Under ledning av den i och för sig duktige Hasse Aro sätts rasistiska strängar i dallring. Man kan må illa för mindre. Därför borde serien läggas ner.

  SvaraRadera
 28. Ja, lägg ner serien. Kör huvudet i sanden, så som strutsen gör, så ser vi inga problem.

  SvaraRadera
 29. Jag såg programmet. Den åsiktsfascism a la Bengt Westerberg som Nalin Pekgul (som är ordförande för s-kvinnorna), Niklas Ekdal, Anna och även Belinda lyckades med skrämmer mig oerhört mycket mer än Åkesson och hans supportrar.

  De flyktingar som kom efter 2:a världskriget, Ungern 1956, Tjeckoslovakien 1968 och även Chile (70-talet) hade en helt annan ekonomisk situation att leva sig in i än dagens flyktingar. Invandrarna från Finland, Grekland, Italien och Jugoslavien likaså. Dagens och gårdagens är helt olika företeelser. Blandar man ihop dessa gör man ett misstag. Åkesson har inte gjort det misstaget - däremot de flesta andra.

  Majoritetsregering, av etablissemanget klassificerat som regeringsduglighet, är katastrofala ur demokratiska aspekter. Med 50,1% av rösterna behöver de inte lyssna på övriga 49,9% av befolkningen.

  Nu har både Reinfeldt-gänget och höghastighetstågs-fararna bundit upp sig hårt till sina kumpaner. Och avståndet till SD lika hårt.

  Hur skall de kunna fälla en regering om SD går emot regeringens förslag och stöder oppositionens?
  Resultatet blir att den enda opposition som kommer finnas i riksdagen blir SD. Maktgirigheten hos oppositionens och alliansens ledargarnityr har burit fram SD. Det enda som var lyckat med detta är att de själva blev avslitna sina maskeradkostymer. Fortsätter stigmatiseringen av SD, inne i riksdagshuset (om SD kommer in), så kan det ju hända att de upptäcker sin gemensamma värdegrund med KD och Muslimska Brödraskapet.

  Det är nog så illa redan när vi har att tampas med det tillväxtfixerade allians-oppositions-blocket.

  Här i kommunen har både sossar och moderater handlat in stora mängder chamagne. Det kan ju bli så att det blir en rejäl baksmälla oavsett vem som får regeringsmakten.

  SvaraRadera
 30. Och naturligtvis 10:31 har spriten betalats med hjälp av partistöd från skattebetalare som inte får vara med på festen.

  SvaraRadera
 31. Med tanke på att partigängarna snart endast utgör bara 2% av befolkningen så är kanske partiskatten väl inte så där jättefarligt stor. Det finns säkert andra länder som är än mer legal-korrupta än "våra" partistiska företrädare. Endast en miljard SEKiner per år är kostnaden. Och då är inte inräknat lönneslaveriets små summor som går till kommunala råd, riksledamöter och deras serveringspersonal. Värre blir det om blomsterfolket blir än färre. Då måste man ta ut ännu mera skatt till sina partier. Och vad skall miljarden istället användas till?

  Endast ett fåtal kommuner var på grund av lågkonjunktur och finanskris tvugna att sänka partiskatten. De kunde inte skära ner mer på personal. Övriga höjde eller lät den ligga kvar.

  Vid franska revolutionens antåg utgjorde adeln och deras patrask en drygt 4% av befolkningen. Då ramlade en del huvuden av. Vi får nöja oss med att odla politikerförakt istället.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.