torsdag 30 september 2010

Dåliga vägar, långa transporter och bilar som behöver repareras....

Avlägsna myten om ekonomisk tillväxt...
Det är hygglig ekonomisk tillväxt på Västbanken, rapporteras i Studio Ett.

BNP utvecklas bra. Vilket beror på att man tvingas köra långa omvägar när man skall transportera sina varor - israelernas vägspärrar tvingar fram många extra mil vilket medför extra bensinkonsumtion. Och därmed ökad BNP.

Dessutom tvingas man göra omlastningar på andra sidan muren, vilket betyder mer jobb och ytterligare ökat tillväxt. Vägarna är dessutom så dåliga att bilarna ofta måste repareras, vilket håller igång de ekonomiska hjulen och bidrar till ökad tillväxt.

Allt berättas i det lika tragikomiska som naket avslöjande reportaget.

7 kommentarer:

 1. Och BNP som är så BRA! (ironi)

  SvaraRadera
 2. Återigen, vad får du alla fantastiska bilder ifrån. Den här var ju helt underbar som illustration!
  Zeke

  SvaraRadera
 3. jag tror Birger har en egen bildredaktör för den här bloggen. Borde ju vara ett heltidsjobb bara att vaska fram alla tänkvärda, underfundiga fullträffar!

  SvaraRadera
 4. På regeringens hemsida som handlar om Hållbar utveckling och folkhälsa
  (http://regeringen.se/sb/d/1888/a/13800/)
  kan man läsa följande:

  Ekologiska, ekonomiska och sociala faktorer samspelar och är beroende av varandra. Ekonomisk tillväxt och utveckling ger ökade resurser och sysselsättning, vilket gynnar social utveckling. Omvänt främjar den sociala välfärden den ekonomiska utvecklingen. De sambanden har präglat svensk politik under lång tid.

  Tänk vad skönt att sambanden är så enkla!
  Social utveckling = högre BNP
  Högre BNP = social utveckling

  SvaraRadera
 5. Hallå Birger!

  Om man slår upp ordet vindflöjel i en uppslagsbok hittar man en bild på dig,tyvärr. Jag röstade på MP fram till och med 2002 men sedan tvingades jag byta parti, ni är ju inte seriösa i någon fråga.

  Jag har många kritiska frågor till dig men risken är att om jag ställer för många frågor så får jag inte något svar. Jag ber dig därför titta på detta youtubeklipp som handlar bland annat om dig och vill gärna att du kommenterar det.

  http://www.youtube.com/watch?v=UF-vmcaI_mk

  Jag är en oerthört ickekonfrontativ person i verkligheten så nu kliar det verkligen i fingrarna att skriva en snäll och trevlig avslutning till dig som jag ändå tidigare kunnat respektera men det går bara inte, att se dig skryta över att du "tar debatten" och hälsar på Jimmie i korridoren är ju på så ifantil nivå att man rodnar.

  MP har fyllts av nya personer som egentligen skiter i Miljön (som var skälet att jag röstade på er) utan utnyttjar MPs goodwill till att driva sina egna helt bissara korståg. Jag vet att du vet vad jag menar. Jag är också väldigt säker på att du som en egentligen förnuftig och vettig man ite har gillat den utvecklingen inom MP men just därför smärtar det mig så mycket att se dig stå och mumla i skägget. Har du läst MP:s krav på alliansen som presenteras i Expressen idag http://www.expressen.se/nyheter/1.2155357/fredrick-federley-kommenterar-listan-punkt-for-punkt?

  Tycker du att dom är rimliga?

  Jag vet att du är rädd om ditt rykte och status men någon måtta får det väl vara Birger?

  Jag får väl avsluta med att jag önskar att du får en skön höst.

  SvaraRadera
 6. Tyvärr är det så att den israeliska regeringen menar att förföljelsen av judarna under andra världskriget legitimerar dom att själva vara elaka mot sina grannar.

  SvaraRadera
 7. BNP är inte det enda måttet för ekonomisk tillväxt och utveckling, men det speglar ändå ganska väl vårt välstånd. Se vad som händer i länder där tillväxten går i stå eller blir negativ!

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.