lördag 21 augusti 2010

Reinfeldt och Sahlin fördelar brickluncher

Idag, den 21 augusti, har arten homo sapiens förbrukat den mängd resurser som vår lilla planet producerar under hela år 2010.

Det betyder att vi från och med imorgon än tydligare har en ekonomisk tillväxt som är oekonomisk.


Från och med idag, när valrörelsen tar fart på allvar, lever vi således över våra tillgångar, roffar girigt på kapitalet även av sådant som är förnybart.

Vi fiskar upp mer fisk än vad som produceras, vi skövlar mer skog än vad som växer, vi släpper ut mer koldioxid än vad naturen kan ta hand om. För att ta några exempel. Allt för att vi skall konsumera allt mer och hålla igång en ständig ekonomisk och materiell tillväxt.

Den dag när hela årets förnyelsebara produktion tagit slut - "overshot day" - inföll förra året den 25 september. I år nästan en månad tidigare. Resultatet har tagits fram av nätverket Global Footprint Network och kan betraktas som högst seriöst.

Statsministerkandidaterna för fyra år framåt - Reinfeldt och Sahlin - har inte med ett ord i sina tal funderat över problemet. Här är det tävling i skattesänkning som gäller. Det är som att ägna all kraft åt att fördela brickluncher trots att man vet att fartyget är på väg att gå under.

Men den politiska journalistiken förmår inte koppla ihop jakten på ekonomisk tillväxt och utarmning av planeten. När hörde ni Mats Knutsson och de andra tolvtaggarna ens nämna konflikten? Kanske får de själva en bra andel av brickluncherna. Dags att ta sig upp från restaurangkön till styrhytten för att titta sig omkring.

13 kommentarer:

 1. "Det finns inga gratisluncher!"

  Så sade en gång den avskyvärda politikern Margaret Thatcher (fast hon citerade den avskyvärda ekonomen Milton Friedman).

  Under resten av året kritar vi på lunchrestaurangen. Vi vill gärna slippa ta notan.

  Våra folkvalda lovar - nästan utan undantag - finare luncher.

  SvaraRadera
 2. Nej, de lovar inte finare luncher, de lovar större, vulgärare och än mer avfall, gärna med motivet att om det blir tillräckligt mycket överflöd på borden så droppar smulor ner till de fattigaste...

  SvaraRadera
 3. Lite alternativa valaffischer på temat: http://hallplatshaden.wordpress.com/2010/08/21/tank-om-arets-budget-tagit-slut-redan-idag/

  SvaraRadera
 4. Vad är felet med att leva på kapitalet ett tag? Vi rustar ju, genom tillväxten, för att skapa ett ekologiskt hållbart samhälle!

  SvaraRadera
 5. "Vad är felet med att leva på kapitalet ett tag? Vi rustar ju, genom tillväxten, för att skapa ett ekologiskt hållbart samhälle!"

  Haha! Jag anar sarkasm. (Även om så inte behöver vara fallet; sa inte miljöministern något i stil med "Förbifart Stockholm är bra för då ökar tillväxten, vilket ger större skatteintäkter, vilka regeringen kan använda för att investera i gröna projekt." [T ex att bygga fler motorvägar, enligt logiken ovan.])

  SvaraRadera
 6. Fred Lane:

  Varför var Milton Friedman avskyvärd?

  SvaraRadera
 7. Mycket bra och väldigt skrämmande fakta!
  Det är lite som att skåla och sjunga medan Titanic långsamt men obevekligt sjunker

  SvaraRadera
 8. Som om naturens gränser är en gång för alla givna!

  Jag väntar ivrigt på vad som ska hända i huvudet på dem som räknar ut detta den dagen "overshot day" infaller 1 januari!

  Världen och våra liv fortsätter naturligtvis. Produktionen kommer att öka eftersom den behöver öka. Om alla ska leva som amerikanen behövs fem jordklot, säger man. Men alla kommer inte att leva som amerikanen gör i dag, aldrig någonsin. Tekniken går framåt hela tiden.

  SvaraRadera
 9. mac,
  du undrar varför jag finner Milton Friedman avskyvärd.

  Han drog sig inte för att besöka och ge råd åt bödeln Pinochet.

  Han avskydde välfärdsstaten.

  Det räcker - för mig.

  SvaraRadera
 10. Anonym 13:29 är ett intressant inlägg som nog är giltigt för väldigt mångas uppfattning, vilket är en tragedi eftersom varje försök till analys över ett allvarligt läge viftas bort på det sättet. Självfallet kommer vi att få se teknikutveckling av stora mått, men hur vi än gör så lyder vi under vissa grundlagar, t ex lagen om entropi och exergi. Vi lever också under fotosyntesens regim, hur gärna vi än försöker glömma ett så enkelt förhållande.
  HB

  SvaraRadera
 11. Men inte ens fotosyntesen är en gång för alla given.
  Tragedin ligger i stället i att ni inte ser att människans möjligheter i praktiken är oändliga.
  Nu tror jag dock inte att detta betyder något, eftersom ni är så få som fått allting om bakfoten.

  SvaraRadera
 12. Jag undrar vad en av de anonyma menar med att "Tekniken går framåt".
  Vad menas med det? När ett en spårvagn i Göteborg skenade ner för backarna och spårade ut i en folkhop, kan det kallas för att tekniken går framåt i så fall?
  Problemet är väl snarare att politiska budskap fastnat i det ljuva 50-talet, när välfärden steg till ett maximum på 60-talet. Sedan dess har välfärden ersatts med statusjakt på prylar, dålig mat, sänkt standard på hälsovård. mm. Varje år gick vi igenom hälsokontroll, nu får man vara nöjd om man får en tid när man är sjuk.
  Ställ om Sverige kräver nog nytänkande som inte har med teknik att göra, snarare om mänsklighet, humanism.

  SvaraRadera
 13. Svar till kommentaren "Men inte ens fotosyntesen är en gång för alla given":

  Mänskligheten är inte en gång för alla given!

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.