tisdag 24 augusti 2010

Pastor ifrågasätter korsfästelsen

Den Jesus som det berättas om i Bibeln var en stor filosof. Evangelisterna, vars texter av höga herrar valts ut för att utgöra centrala delar av det som är Bibeln, berättar att Jesus bar något som kallas stauros på väg till Golgata.

Men att det skulle vara ett kors, ja, det vet man inte, enligt Gunnar Samuelsson, teologie doktorn i bibelvetenskap och pastor i Svenska Missionskyrkan.

Han ifrågasätter hela berättelsen om korsfästelsen. Vilket kan vara lite pinsamt med tanke på hur trosbekännelsen ser ut... I vilken man säger sig tro på just korsfästelsen.


Att ifrågasätta detta är väl ungefär som om en miljöpartist som står etta på en valsedel inte tror på höjd bensinskatt - exempel på det finns förresten i min gamla kommun Vingåker.

Att det inte har blivit så mycket debatt om saken har kanske två skäl: de flesta bryr sig inte och de som bryr sig tycker det är så genant att man tiger. Man kan förstås också säga att korsfästningen är mer av symbolisk art, och att det ändå är sant Jesus dog. Vilket ju lär vara regel för dem som levat.

För övrigt kan påpekas att det fanns massor med människor som hette Jesus redan vid den tid som skulle bli år noll i vår tideräkning, och många ansåg sig vara profeter i en eller annan form. Inte bara det: det var inte ovanligt att man hängde upp lik och likdelar i alla möjliga konstruktioner, träd och stolpar. Tiden var lika grym då som nu.

I högdragna beskäftiga beskrivningar om människan så brukar det heta att vi utgör den enda art som kan känna empati och därmed kan förstå hur andra lider - vilket väl snarast gör oss till moraliskt lägre stående än de djur som sägs sakna empati. Trots vår förmåga till empati bär vi oss åt som vi gör. De rovdjur och anda bestar som Göran Hägglund tar fight mot på KD:s valaffischer har därmed inget att skämmas för.

Avhandlingen om korsfästelsen har väckt förvånansvärt lite debatt i kristna tidningar, bortsett från att Stanley Sjöberg gardelliserat budbäraren. Får jag be om största möjliga tystnad, tycks vara mottot för den i Sverige hårt beskurna, och ganska hårt hållna, kristenheten.

Ett ganska ovidkommande PS:
När jag gick i skolan, vilket är oerhört många år sedan, höll jag på att tappa min 5:a i religionshistoria när jag i en uppsats ifrågasatte inte bara Guds existens utan - vilket tydligen var mycket värre - både kors och korsfästelse. Min lärare meddelade vänligt att "jag tror att vi glömmer just den där passusen om korsfästelsen i din uppsats." Det gjorde han och jag fick min femma. Han kanske lät udda vara jämt: jag hörde honom nämligen på ett derby mellan Djurgården och AIK - och han var så upprörd att han svor och skrek där han satt bakom mig på Råsundas östra läktare. Han var väl orolig för att jag skulle tjalla om hans ovärdiga beteende till rektorn.


Leffe Skiöld och Leif "Chappe" Eriksson spelade väl ut AIK, vill jag minnas. Med betoning på vill. Det är i alla fall Chappe och Skiöld som finns på bilden. Chappe var så nära Jesus man kunde komma i min fotbollöverhettade hjärna...

15 kommentarer:

 1. Det är otroligt att religioner lever kvar ännu år 2010. Tro kan ju människor göra på precis vad som helst.

  SvaraRadera
 2. Frågan är ointressant även för oss kristna! Vi vet att Jesus finns, att han dött för våra synder och att domens dag kommer när tid är. Skulle all världens kyrkor kunnat misstolka de ursprungliga skrifterna som handlar om Jesus död, vandring till Golgata och korsfästelse? Samuelsson står ensam.

  SvaraRadera
 3. Nu har jag visserligen bara läst den korta artikeln i Forskning och Framsteg, inte avhandlingen, men där ifrågasätter Gunnar Samuelsson väl inte källorna (evangelierna) som berättar om just Jesus korsfästelse?
  Han säger ju bara att det kanske bara hände just där, på det sättet.

  I övrigt var människors uppfinningsrikedom gällande sätt att avrätta ganska stor, enligt andra källor.
  Så han ifrågasätter väl inte att Jesus dödades på en "stauros", något som blivit översatt som "korsfästning" (antagligen för att traditionen säger att han spikades upp på tvärbjälken som sedan hängdes upp på en påle, det blev ett kors)?
  Rätt översatt borde vi kanske säga "upphängd, död och begraven" i trosbekännelsen.

  Jesu lärjungar avrättades ju på flera olika sätt, alltså korsfästelse var inte enda sättet.

  SvaraRadera
 4. Jehovas Vittnen har länge hävdat att Jesus avrättades på en påle. Det Samuelsson ifrågasätter, som jag tolkar det, är att Jesus troligtvis inte avrättades på ett kors, utan att någon annan avrättningsmetod med upphängning användes.

  SvaraRadera
 5. Leffe Eriksson spelade i Köping, Djurgården och Örebro. Därefter blev han proffs någonstans i Europa, jag minns inte var.

  SvaraRadera
 6. Värre än så, han drog till Sirius som plötsligt fick massor med pengar och köpte nästan hela Djurår´n. Men Knivsta var kvar, och med honom som motor, och ett kämpande men ganska dåligt lag, tog DIF guld trots att stjärnorna dragit.

  SvaraRadera
 7. "Frågan är ointressant även för oss kristna! Vi vet att Jesus finns, att han dött för våra synder och att domens dag kommer när tid är. Skulle all världens kyrkor kunnat misstolka de ursprungliga skrifterna som handlar om Jesus död, vandring till Golgata och korsfästelse? Samuelsson står ensam."

  Jag fattar noll av det här. Varför skulle vi vara skyldiga för något som andra sägs ha gjort? Jag har noll med äpple-historien att göra. Och varför uppfann han oss sjuka och beordrar att vi kan bara bli friska genom honom själv? Det är som att komma till ett sjukdom som först gör dig sjuk och sedan skryta om att de kan göra dig frisk igen. Och skulle man inte göra det så väntar något sorts evigt plågande i helvetet. Varför uppfinna sådant? Ingen god gud kan väl göra sådant? Och hade gud varit politiker och inte gjorde något åt massa av eländet så hade åtminstone hans förtroende siffror varit mycket låga. Ni religiösa låter Gud komma undan med vad som helst.

  När Jesus hjälpte sjuka, borde det inte varit logiskt att använda sig av denna hälsoservice för hela mänskligheten? Han gjorde inte det och har då fördömt miljarder med människor in i olika hemskheter. Det här förtjänar inte applåder från oss utan motsatsen, förargelse.

  Det finns ingen logik i Guds handlingar. Men allt är mycket mer vettigt om vi vågar erkänna att religioner är rena människo påhitt. Inte bara de andras utan även ditt.

  PS Dessutom sa Jesus BRB och inte BBL :)

  / 1984 "thought crime is death"

  SvaraRadera
 8. Den salige (!!!) Allan Edvall om möss och människor:

  http://www.youtube.com/watch?v=x0I7wFKinzI&feature=search

  SvaraRadera
 9. I KomVux fick vi höra, att Jesus inte spikades upp, utan bands upp med rep, samt att korset inte var ett kors utan en T-formad påle.

  Angående flera Jesus så stämmer det som sägs här ovan.

  Men det finns ännu fler vinklar i ämnet, som Birger kanske vill spana lite på. Sök då upp någon kristen präst med antroposofiskt kunnande. Då ska du få se på ... 17. :-)

  Gt

  SvaraRadera
 10. Sorry Fred, fel på länken.

  SvaraRadera
 11. Testa, då, Allan Edvall om kultur:

  http://www.youtube.com/watch?v=IBv2svIORbw&feature=search

  "Möss och människor"/Allan Edvall finns i alla fall på Youtube för den som vill höra.

  SvaraRadera
 12. Justinus Martyren (ca 100-165 e.kr)

  "Den ena bjälken ställs upprätt, och från denna skjuter den övre delen upp som ett horn när den andra bjälken satts fast på den, och ändarna syns på båda sidor som horn som är fästa vid det första hornet. Och den del som är fäst i centrum och som bär upp dem som korsfästs, står också ut som ett horn." (THE ANTE-NICENE FATHERS, Vol. I, Eerdmans 1977, sidan 245.)

  Irenaeus ( 130-202 e.kr)

  "Själva korsets form har också fem ändar, två på längden, två på bredden och en på mitten, på vilken den person som fastnaglas stöds." (Samma källa, sid. 395)

  Tertullianus (160-220 e.kr)

  "Varje timmerstycke som fästs i marken i upprätt ställning är en del av ett kors, ja är den större delen av dess massa. Men hela korset tillskrivs oss, med dess tvärbjälke naturligtvis, och dess sittplats." (THE ANTE-NICENE FATHERS, Vol. III, Eerdmans 1978, sid. 122)

  Dessa 3 kristna herrar levde när korsfästning fortfarande praktiserades inte långt från den tid när jesus levde och att kristna blev avrättade på detta sätt går att läsa i THE ANTE-NICENE FATHERS, Vol. I, sid. 254; Vol. III, sid. 28

  Hur Samuelsson ser på sådana här historiska tidiga kristna texter vet jag inte, men jag vet att Jehovas vittnen när jag var med där lutade sig helt på ordet stauros att det skulle betyda påle men bortsåg från obekväma historiska fakta som inte gynnade ledarskapets teologi.

  SvaraRadera
 13. Jesper Jäderkvisttis aug. 24, 08:14:00 em

  Som nån sa att nån vis person sa: ALLA vet innerst inne att gud inte finns.

  SvaraRadera
 14. - Så har jag ..elände, elände.. och inte nog med det jag.. elände, bedrövelse och...
  - ja du vi har alla våra stauros att bära.
  - Va, vad är stauros?
  - Vet inte, men roligt är det inte.

  SvaraRadera
 15. Att disutera den exakta utformningen av korset, pålen eller vad Jesus nu kan ha spikats upp i är väl fullständigt omöjligt. Det finns ju inte ens några särskilt trovärdiga bevis för att han har existerat (som den historiska person som beskrivs i evangelierna åtminstone). Däremot är ju symboliken intressant. Korset, som filosofer och astrologer talar om såsom korsningen under dagjämningen, när ekliptikan och himmelsekvatorn korsar varandra, har förmodligen något med saken att göra. Påsken som råkar utgöra början på året och vårdagjämningen, där många gudar har fått göra himlafärder; offerlammet - påsklammet. Och de tolv lärjungarna som sammanfaller med de 12 zodiaktecken, och de tolv stammarna i Israel, vars folk var fänglast i astrologins hemland Babylonien. Det är nog en gammal soldyrkarkult som ligger och spökar i bakgrunden.

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Ekliptikan

  /Jocke

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.