fredag 6 augusti 2010

Lilla pojken firas idag: EU kärnvapenfri zon...

Idag är det 65 år sedan atombomben över Hiroshima fälldes - det är den som finns på bilden till höger.

Den hade fått namnet Lilla pojken, och piloterna hade fått pastorers löfte om Guds välsignelse innan de lyfte. De hade också fått veta att japanerna tillhörde en lägre ras.
Inom några få historiska ögonblick, efter det att bomben fullgjort sitt verk på förväntat sätt, avrättades 140 000 människor.

De ansvariga ställdes aldrig inför domstol för brott mot mänskligheten. Och i Sverige fick Otto Hahn samma år som atombomben fälldes ta emot Nobelpris för upptäckten av "fission av tunga atomkärnor".

Elin Wägner, som då blivit invald i Svenska Akademien, var djupt upprörd över att Vetenskapsakademien hade mage att år efter år ge pris till dem som skapat förutsättningarna för atomkraften.

Hon skrev bland annat en kraftfull debattartikel i Dagens Nyheter den 22 januari 1946:

"När konturerna av atomforskningens historia drogs upp fick man klart för sig hur troget Nobelpengarna stött de forskargenerationer som arbetat på det slutliga resultatet: atomkraftens frigörelse. Och nu var stunden inne att ge priset åt den nye Prometeus, dold på okänd ort under det borgerliga namnet Otto Hahn, en Prometeus som brutit inseglet varmed atomkraften var bunden."

Och idag? Sverige är med i EU, vilket är också en försvarsunion. Därför vore det mer än rimligt att en svensk regering, som vill gå under namnet rödgrön, kräver att EU skall bli en kärnvapenfri zon.

12 kommentarer:

 1. Tack BS för att du delar din kunskap och påminner oss om hur farlig vår värld fortfarande är, samt att få har modet att vända utvecklingen. Så här skriver Göran Högberg i Börstjänaren:

  "Någon gång i framtiden, toligtvis om 30-50 år, kommer folk att se tillbaka på nuvarande period med stor förvåning. De kommer att undra hur en så liten grupp (se regeringar) kunde få så mycket makt, att de kunde samla ihop trillioner dollar, slösa bort trillioner, lösa ut sina bank-kompisar, förstöra värdet på folks sparande, starta egendomliga krig, förstöra hela ekonomier genom missallokering av resurser, och trots detta förlöjliga folk som skriver och tänker annorlunda och säga att de är ignoranta och irrelevanta."

  MVH
  EW

  SvaraRadera
 2. Europeiska Unionen är en kärnvapenmakt, eftersom ett par medlemsländer har sådana vapen lagrade.

  Hur många tänkte på det, då de röstade ja till EU?

  Gt

  SvaraRadera
 3. @Birger
  En fundering jag tycker att du helt missar är vad var alternativet? Bomberna över Hiroshima och Nagasaki tvingade fram den japanska kapitulationen, vilket gjorde att ockupationen av Japan kunde genomföras utan att man behövde genomföra en omfattande landoffensiv på de japanska huvudöarna. Det mänskliga lidandet för en sådan operation hade varit enorma, såväl för civilbefolkningen som soldaterna. Nu är vi inne på att kontrafaktiska funderingar, men hur ställer du dig till bombningarna om man utgår från att det mänskliga lidandet totalt sett var mindre med denna taktik än om man gjort en omfattande landstigning med efterföljande landoffensiv? Vill vara tydlig med att ingen kan säga vilket av detta som varit rätt, då det just är kontrafaktiska resonemang, men rent principiellt.

  @Gt
  Nej, EU är ingen kärnvapenmakt eftersom EU har inga egna kärnvapen. De två EU-länder som har egna kärnvapen är Storbritannien och Frankrike, dessa kontrolleras självständigt av dessa två stater. Sverige och svenskarna, kan inte som medlemmar av EU, på något vis göra anspråk på dessa vapen eller utkrävas ansvar för de samma. Sveriges medlemskap i EU har inte haft någon som helst negativ påverkar på Sveriges hållning i kärnvapenfrågan, vilket visade sig då Sverige med respekt bjöds in till det stora kärnvapenmötet i Washington tidigare i år. Komihåg, 25 av 27 länder i EU har inte kärnvapen.

  SvaraRadera
 4. Det planeras för en gemensam EU-krigsmakt, om man får tro en del signaler.

  Om Frankrike eller Storbritannien skulle ställa dessa vapen till unionens förfogande i en konflikt, vore det då så konstigt om vedergällning riktades mot EU-territorium, då inte nödvändigtvis bara mot just dessa "delstater".


  De värsta EU-kramarna döljer allt mindre, att det är en federal stat de åtstundar. Om de lyckas i uppsåtet, kommer EU av utlandet att uppfattas som en superstat.

  SvaraRadera
 5. Ja, en kärnvapenbestyckad superstat, alltså.

  SvaraRadera
 6. Måns...

  Nog måste det väl ha funnits ett bättre och mer humant alternativ än att kärnvapenbomba bort 140 000 människor från jordens yta?

  SvaraRadera
 7. Jaha, inga kommentarer om avhoppen i Botkyrka?

  SvaraRadera
 8. En del av Botkyrkas miljöpartister har alltså lämnat MP? Eller har de bara bildat en grupp inom partiet, ungefär som Broderskaparna inom S ?

  Det är antagligen tillåtet för enskilda medlemmar att gilla andra lösningar, i detta fall stöd åt Alliansen, även om MP:s riksdagsgrupp gillar de rödgröna.

  Det går inte att i det aktuella fallet medelst kommando styra folk till att gilla samarbetet med de röda.

  För övrigt så kan det mycket väl hända, att MP-ledningen själv byter tröja efter valet och kallar sig Allianspartner, för att t.ex. stoppa allt inflytande från de väljare som röstade på Sverigedemokraterna.

  SvaraRadera
 9. Ang Botkyrka - Det som inte står i varken Expressen, Aftonbladet eller på Ekots hemsida är att samtliga dessa gröna inte fick medlemmarnas förtroende på årsmötet i våras och därför inte står på listan till kommunfullmäktige.
  Årsmötet valde att rösta bort dom med en stabil majoritet i en sluten omröstning.Tyvärr gör man nu en stor sak av något som beslutats i demokratisk ordning

  SvaraRadera
 10. Anonym 23:51,
  ja, jag såg också nånstans att dessa flyktingar hade ratats av medlemmarna. I nyhetssändningar fick man intrycket att det var valda representanter som drog.

  SvaraRadera
 11. Anonym 21:46 - jo, det var nog lite av att koka soppa på en spik när man var så otydlig att man kunde tro att förtroendevalda sparkats ut.

  Jag har själv varit med om att utesluta ett par medlemmar ur MP under mina år som språkrör,skälet var mycket exakt: man delade inte vår syn på flyktingar utan agerade snarare tvärtom. För att inte uteslutningar skall missbrukas av partiledningen var det en lång process eftersom vi drog frågan till kongressen att slutgiltigt avgöra. En av de uteslutna engagerade sig i tidskriften Blågula frågor. Uteslutningen var således korrekt, om än mycket smärtsam eftersom de uteslutna också hade goda gröna sidor. Men grunden för grön ideologi, som i sig är kosmopolitisk och bejakande till det mångkulturella samhället,bör alltid innebära ett strikt vakthållande mot rasism, främlingsfientlighet och xenofobiska uttryck. Högt i taket bör ett parti ha - men inte i alla frågor.

  SvaraRadera
 12. Nationalism (= monokulturer i en multikulturell värld, inte tvärt om) och gröna ideal går alltså inte att förena.

  Men för den enskilda, den uteslutna människan, går detta för sig uppenbarligen. Frågan är då huruvida någon grupp har ensamrätten till begreppet "grönt".

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.