måndag 16 augusti 2010

"Kolla varenda jävla ersättning hon fick!"

Jag har läst Kronprinsessan. Boken om Maria Wetterstrand. Jag känner inte Maria speciellt bra, och känner henne inte så mycket mer efter att ha läst boken.

Vad hon tycker politiskt och hur hennes politiska analyser växt fram får man inte veta så mycket om. Det konstateras dock att hon hade samma uppfattning som mig i regeringsfrågan 2002, men sedan på obeskriven grund ändrat uppfattning.

Författaren är inte politisk journalist, det märks. En sådan hade jagat för att försöka förstå mer av det inre politiska skeendet.

Men boken är trevlig, rappt skriven och är inte bara berättelsen om Maria utan också berättelsen om hur boken kom till. Bra grepp!

För den som inte alls känner Maria är det säkert ett litet närmande till politikens Garbo. Sedan får man berättelse om katten Torsten på köpet, det får man ta.

Jag har ingen anledning att misstro de citat som finns i boken, de som härrör från en intervju med mig känns mycket exakta. Ett citat som inte kom med, men som jag minns att Percan tittade förvånat på mig när jag uttalade, var svaret på frågan om hur karriärsugen jag anser att Maria är. Jag vill minnas att jag förvånat skrattade åt frågan och sa något som "hon skiter fullständigt i karriären, om jag känner henne rätt". För det är min övertygelse, hon är lite som Åsa Domeij i det avseendet.

Författaren Tonchi Percan tycks inte varit ute efter något annat än att göra ett så bra och ärligt jobb som möjligt. Han har låtit sig fångas i processen, och man känner att hans nyfikenhet är äkta. Och att förvåningen är äkta när han fattar hur skicklig Maria faktiskt är på att hantera en publik, och hur hårt hon värnar sitt privatliv.


Hans avslöjande av hur man på Expressen redaktion talar om hur man skall jaga Maria är faktiskt en av bokens höjdpunkter. Percan hade fått ett telefonsamtal från en journalist på kvällstidningen, och denna glömde lägga på luren innan man på redaktionen lade upp strategin för att mosa Maria.

Redaktionens samtal finns inspelad i Percans röstbrevlåda, och han, som jobbat på Medierna i P1, låter sig givetvis inte övertalas när Expressens Christian Holmén, som till slut kom på att luren inte var avlagd, ber honom radera allt. En grävande journalist ber om den nåd han nog aldrig själv beviljat.

Så här kan det låta: "Du, Micke, ansvarar för hennes privata ekonomi. Du ska kolla varenda ersättning hon fått från riksdagen. Från hennes första dag på jobbet. Förstår du, från första dagen hon kom in i riksdagen. Du ska gå igenom varenda jävla kvitto, varenda deklaration och du ska prata med folk, med varenda en som har kännedom om hennes ekonomi. (-)Prata med grannar. Kolla precis allt.(-) Prata med varenda jävla granne.".

Percan skriver: "De är fyra, fem personer i grävgruppen. De ska hålla på i minst en och en halv månad. De ska prata med alla anställda i riksdagskansliet, i partistyrelsen, i distrikten. De kommer att säga till folk att det bara rör sig om bakgrundssamtal".

För övrigt meddelas i boken att Paulo Silva, miljöpartiets stabschef, är sur på mig. När han talar om mig så mörknar hans ögon. Till min glädje tycks inte Maria vara speciellt sur. Och själv gör jag nog som så många andra gröna kritiker av det nya anpassade och slimmade miljöpartiet: skyller - förmodligen ganska orättvist - det mesta på Peter... Världen är inte alltid så rättvis. Vilket han får möjlighet att med en suck kommentera med att det är lättare att skylla på en gubbe än på en ung tjej.

PS!
För övrigt har Maria Wetterstrand fallit i samma förnedrande fälla som de flesta andra... Hon tror att det heter chicken race.... Men det heter chicken run....

Uttrycket kommer från filmen Ung rebell, med James Dean. Till och med Wikipedia har fel. Den som vill veta mer kan alltid läsa boken Gud älskar att färdas i en rosa Cadillac eller beställa föreställningen (D)elvis Presley.

5 kommentarer:

 1. Kronprinsesan är gqanska light. För övrigt undrar jag vad Maria anser om att ett kapitel heter "Birger Schlaugs flicka". Med det syftas, antar jag, på alla de prator från olika år där Birger verkligen talat gott om Maria. Men ändå: skulle en kvinnlig författare uttrycka sig så? Det är i alla fall trevligt att se hur stor ömsesidig respekt ni tycks ha för varandra, trots att ni gått skilda politiska vägar!

  SvaraRadera
 2. Birger var alltid varit sjyst och stöttande av unga politiker, aldrig något nedsättande eller klapp-på-huvudet-attityd. Många kan vittna om det. Åsa Domeij hade aldrig till exempel fått den positionen i 1988 års valrörelse om inte Birger pläderat så starkt för henne.
  Mångårig kontorsråtta

  SvaraRadera
 3. Jag är, till största delen, helt enig i din kritik av den "blekning" miljöpartiet genomgått och är även besviken på hur mp idag blundar eller försöker undvika att låtsas om frågan om den eviga ekonomiska tillväxten. Jag tycker din kritik av ditt f.d. parti är motiverad och att den utan tvekan skall komma fram.
  Men jag är lite tveksam till att det just nu, 30 dagar före valet är den kritik som skall prioriteras.

  Fortsätt Birger, den väg du tror på är helt riktig.
  Men.....jag vet inte....kan det kanske finnas, politiskt taktiskt, bättre lägen att kritisera det minst dåliga av de serverade alternativen? Med tanke på alternativen och tidpunkten?

  SvaraRadera
 4. Haha, han e inte mer kritisk än att han pratar på möten som hans gamla parti har. Nu drar han runt som en skottspole i Småland på mp-möten. Märkligt! Är det viktigare att motarbeta Alliansen än att vara kritisk till partiet?? Gränsfall till hyckleri, Wetterstrand, som han kritiserar, får draghjälp av sin företrädare. Bah!

  SvaraRadera
 5. Vore roligt att höra Schlaugs kommentarer om sossarnas s.k. butlertjänster. Personligen tycker jag att det kanske kan vara en bra idé, men idiotiskt paketerad. Känslan blir att sossarna försöker efterapa avdragen för överklassnära tjänster, s.k. RUT-avdrag, som man själva så hårt kritiserat. Det blir parodi. Sossar är dåliga på att maskera sig som moderater och har varit det alltsedan 80-talet. Vilket för övrigt centerpartiet också är. För båda dessa partier har den maskeradleken visat sig smått förödande. Moderaterna är däremot bra på att leka och låta som sossar, vilket visat sig framgångsrikt. Och FP fortsätter duktiga på att fiska i SD-terräng med uttalanden som riktas till personer ur "jag-är-inte-rasist-men..."-kategorin. Vilket också varit framgångsrikt, varför det inte är konstigt att man nu strax före valet kan läsa ytterligare förslag om försämringar för invandrare. Nyss var det hårdare krav i skolan från FP, återstår bara att de börjar bjäbba om "hårdare straff" så är klichén fullständig. / Tom Karlsson

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.