torsdag 5 augusti 2010

Expressen kokar soppa på få godbitar....

Det har varit svårt för medierna att hitta godbitar att lägga i den soppa man i månader försökt koka på språkröret Wetterstrand.

Expressen har gjort några försök, den bittraste biten de hittade var att hon tagit taxi för tusen kronor en sen kväll efter en tevesändning. Hon måtte, om detta är avarten, var en av de mest jungfruliga politikerna i riksdagen...

här sammanfattade Expressen för några dagar sedan symbolen Wetterstrand. Lite lustigt är att det som nummer två på den listan hävdas att Maria är "Schlaugs gunstling" och att hon "tidigt hamnade under Birger Schlaugs beskydd."

Beskyddarverksamhet? Gunstling? Det var väl att ta i ändå.

Expressen hävdar också att hon har "kommit lindrigt undan", trots att jag blivit mitt "före detta partis ilsknaste kritiker". Jaha. Nu är det nog så att de åsikter en sedan tio år avdankad politiker har knappast påverkar folks uppfattning om Wetterstrand.

Så hon tål nog att jag är starkt kritisk till att det nuvarande språkrörsparet, som förvisso är det medialt och tekniskt skickligaste partiet haft, föröder begreppet grön ideologi och reducerar grön politik till något harmlöst och visionslöst.

Men å andra sidan har ju såväl riksdagsgrupp som partistyrelse accepterat det. Man har skapat det Nya miljöpartiet, ett parti som elegant kan uppslukas av blockpolitiken och vävas in i ett blivande tvåpartisystem under ledning av det gamla statsbärande partiet.

Projektet som gick ut på att starta, utveckla och förädla ett grönt parti - med en grön ideologi över hela det politiska fältet - har visat sig bli ett fiasko sett ur ideologisk och politisk synvinkel. Men på väg att bli väljarsuccé som administrativ organisation, kanske främst för att Wetterstrand uppskattas mer än Sahlin.

21 kommentarer:

 1. Ja, Birger, nog är det en skrämmande avveckling av de visioner vi hade vid MP:s födelse.

  Men idealen lever vidare faktiskt, fast vid sidan om partiledningen. Även utanför organisationen.

  Senaste yttring är väl den igårkväll i SVT intervjuade sociologen Roland Paulsen, som skrivit en bok i din anda, vad synen på förvärvsarbete beträffar.

  Gt

  SvaraRadera
 2. Nej, det betyder nog mycket för många miljöpartister att du inte kastar dig över Maria som är vårt hopp!

  SvaraRadera
 3. VAD SYSSLAR DU MED?

  "Projektet som gick ut på att starta, utveckla och förädla ett grönt parti - med en grön ideologi över hela det politiska fältet - har visat sig bli ett fiasko sett ur ideologisk och politisk synvinkel."

  Vad sysslar du med? Vad är detta? Jag var en av dem som tog initiativ till partiet på lokal nivå. I dag kan jag säga att vi lyckades över förväntan. Partiet skördar nu enorma framgångar överallt genom vårt trägna arbete år ut och år in. Och nu står vi i begrepp att ingå i en regering. Det är en framgångssaga som heter duga. Jag är full av tillförsikt.

  Jag vill minnas att du lämnade partiet en gång tidigare, där du skrev i DN och varnade för allt möjligt. Är det inte i stället så att partiet klarar sig mycket bättre utan dig? Du är ju egentligen inte miljöpartist har jag förstått, och vi är många som är ilskna på dig i dag. Varför inte bilda ett eget parti med dig själv som enda medlem? Du tycks ju veta allting bäst.

  SvaraRadera
 4. "Du är ju egentligen inte miljöpartist har jag förstått" Haha, märklig kommentar till partiets grundare och enträgna förvaltare.

  SvaraRadera
 5. Anonym 13:08 har ju rätt så till vida, att dagens MP klarar sig bra utan Birger. Det är uppenbart så!

  Rätt också, att Birger borde bilda ett eget parti.

  Men fel, att han där skulle behöva vara ensam medlem. Vi är åtskilliga avhoppare från den tid då MP bytte karta och kompass (och sa ja till bl.a. svenska trupper utomlands), som skulle jubla om Birger ville stödja en ny politisk rörelse på gamla MP:s hörnstenar.

  Gt

  SvaraRadera
 6. Anonym 13:45!

  Så märklig är ju inte kommentaren med tanke på hur Schlaug agerar i dag. Någon förvaltare av partiet är han sannerligen inte.

  SvaraRadera
 7. Tja, det är väl en definitionsfråga. Frågan är vem som är mest miljöpartist - partiet eller Birger...

  SvaraRadera
 8. Bäste Anonym 13:08. Synd att du inte kan skriva vem du är, men jag ska svara dig ändå. Det är helt sant att partiet, vilket jag också skrev, skördar framgångar i så måtto att partiet ligger kring 10 procent i opinionsmätningarna. Det har nog bara skett två gånger tidigare: vintern 1987/88 och i samband med något tidigt EU-val. Det är också sant att partiet kan ha företrädare i en regering efter valet - vi får i alla fall hoppas det eftersom tillförordnad regering ställer till allt för mycket negativt.

  Men i sak måste jag hävda att partiets framgång nu är mer av organisatorisk art än politisk. Detta grundar jag på något så elementärt som att partiet
  a)inte kritiserar tillväxt- och konsumtionssamhället,
  b)inte driver opinion för sänkt arbetstid,
  c)inte tar avstånd från det groteska begreppet "arbetslinje", d)inte driver på vad gäller grön skatteväxling,
  e)tycks skämmas för idén om friår (Peter i Från riksdag och departement),
  f)tillsammans med socialdemokraterna de som tog initiativ till svensk trupp i Afghanistan,
  g) plötsligt ansåg (i en riksdagsdebatt) att svenskt deltagande i EU:s battle group var en "grön framgång",
  h)skriver (rören i DN (tillsammans med Göran Persson och Lars Ohly) att ekonomisk tillväxt är en förutsättning för såväl miljö som sociala ambitioner,
  i)frångått principen om stopp för mångsyssleri,
  j)har tystnat då det gäller idén om att grön ideologi innebär att den gamla höger-vänsterskalan kompletteras med en annan dimension,
  k) genom sin brist på mod reducerat begreppet "grönt" till att gälla miljö och natur istället för att värna och utveckla begreppet över hela det politiska fältet
  l) tragiskt anammat idén om vinstdrivande skolor, en idé som är totalt främmande från den friskolepolitik som partiet drev
  m)anammande av idén om så dyra avgifter på kongresserna att vanlig medlemmar inte har råd att delta om inte lokalavdelningarna betalar

  Tror jag slutar där, om du, bäste Anonym, inte misstycker.Jag kan köra hela alfabetet, om så önskas.

  Jag menar att politik är två saker: Dels att sköta det demokratiska hantverket genom kompromisser, beslut och genomförande, dels att driva opinion.

  Jag saknar verkligen grön opinionsbildning - ta bara klimatkampanjen som partiet drev och som inte med ett ord tog upp det som debatten utanför partierna handlade om: vårt sätt att leva är inte hållbart, det räcker inte med ny teknik, vi måste lägga om våra vanor och normer.

  Debatten förekommer i magasin som Effekt, Camino och på kultursidor. Den förekommer i nätverk med avdankade politiker från flera håll, vetenskapsfolk och andra. Det bubblar utanför partierna, i frågor som är så gröna i dess djupaste betydelse att det är ett magplask av MP att inte ta sitt ansvar för opinionsbildningen i den politiska dagsdebatten.

  Framgång är inte detsamma som att sitta i en regering, om man för att få sitta i en regering frånsagt sig stora delar av sin politik.

  SvaraRadera
 9. "Sveket mot Wetterstrand - flera miljöpartister byter block"

  http://www.expressen.se/Nyheter/val2010/1.2086676/sveket-mot-wetterstrand-flera-miljopartister-byter-block

  "Det huvudsakliga skälet är att samarbetet med (S) och (V) upplevs som viktigare för (MP) än miljöpolitiken."

  SvaraRadera
 10. Bäste anonym 13:08. Du kan svara nu på det Birger Schlaug skrev 16:49.

  GT: Du har så rätt. Här en till som tycker det är dags för Birger Schlaug att agera politiskt. Och som får min röst, ja du får den även fast det inte går att rösta på dig(än).

  / Realist

  SvaraRadera
 11. Vi lever inte, på Jordens villkor.

  För att lära oss Jorden bok, så vore det väldigt bra om många kunde lära oss och varandra Jordens Bokstäver!

  Vänligen / RL

  SvaraRadera
 12. Tack Birger, det är befriande att läsa dina rader med anledning av den lögnaktiga salvan från Anonym 13:08. Hoppas att även hela MP:styret läser detta.

  Men de är förstås redan kunniga om dessa svek. De tycker nog att de handlat gott genom att kapa partiet och med Jolly Roger i topp föra det till sossekontrollerat farvatten.

  SvaraRadera
 13. Anonym 13:08 tror jag missbedömer läget ganska mycket. Ett av de nätverk Birger antyder i sitt svar innefattar en rad kända och respekterade namn som varit på gränsen att bilda ett nytt politiskt parti inför valet. Grupppen kallar sig Steg 3. Anonym 13:08 kan ju själv fundera på vad ett sådant parti skulle medföra för mp, om det i ledningen fanns sådana som Birger, Anders Wijkman kulturfolk och och en rad yngre som idag driver kampen som mp en gång gjorde. Jag är ganska övertygad om att det skulle bli massflykt inför valet!
  Hasse Bildoktor

  SvaraRadera
 14. Birger. Må man fylla på med bokstaven n också? I så fall:

  n) helomvändning i frågan om "Sverige ut ur EU".

  Men det var inte ledningen som bestämde det, utan medlemmarna i en demokratisk process. Nya MP byter därför väljarkår.

  Vi "gammelgröna" inväntar drömpartiet, det som Hasse Bildoktor antyder.

  Ja, tänk om Schlaug, Schlyter, Fridolin, Wijkman, Ternström och några till ville kalla till konstituerande möte. Det vore väl smaskens! Men före valet hinner vi inte. Det får bli efteråt, och då med en startsträcka på fyra år -till en valseger 2014.

  Säg, kunde vi inte redan nu börja skissa på loggan så smått? :-)

  Gt

  SvaraRadera
 15. Birger Schlaug!

  Det är ju en förfärlig syn på miljöpartiet du har numera. Jag känner inte igen partiet när du beskriver det! Inga miljöpartister jag talar med gör det heller.

  Du tycks ha grävt ner dig i dina egna tankar och funderingar och till sist har du tappat kontakten med verkligheten.

  Men, det är klart, anser du att partiet är så annorlunda i dag, ska du ju naturligtvis inte engagera dig längre hos oss. Men jag tror inte för ett ögonblick att ditt navelskåderi leder någon vart.

  Ditt exempel följer nämligen ett klassiskt mönster: extremisterna lämnar partiet och bildar eget, som lämnar partiet och bildar eget, som lämnar partiet och bildar eget, som lämnar partiet och bildar eget, som...

  Jag betraktar dig som en stor svikare av de gröna idéerna.

  SvaraRadera
 16. till anonym 14.45
  jag vet inte vilka miljöpartister du träffar men inte är det mig i alla fall. jag kan helt ställa mig bakom Schlaugs analys av den nya miljöpartistiska politiken. Jag är kan inte känna igen mig i det nya partiet. Nya moderaterna, nya centern och nya miljöpartiet - det tycks vara någon "gör om mig" trend på gång i våra politiska partier.
  Jag kritiserar inte en utveckling men jag är mycket skeptisk till att utvecklingen i miljöparitet inte längre bygger på de grundläggande gröna värderingar som jag anser stod i centrum då vi startade partiet. man bygger vidare på en grund som inte är grön.
  Slokande maskros

  SvaraRadera
 17. Jag vet att min röst i årets val kommer att hamna i bingen "OGILTIG" av rösträknarna.
  Men på min röstsedel kommer dett att stå Birger Schlaug.

  - Kapten Kidd

  SvaraRadera
 18. Hur botar man färgblindhet?

  De som var med från början vet hur grönt ser ut. Om någon av dessa pionjärer idag skulle anse MP fortfarande vara lika grönt som annodazumal, ja då borde man söka bot för nedsatt färgsynförmåga.

  SvaraRadera
 19. Det här var ju intressant! Man måste väl vara blind om man inte ser hur miljöpartiet förändrats, det började nog lite redan under Birgers sista år och om jag förstår det var han inte så nöjd med det då heller. Det nya miljöpartiet har anpassat sig för att passa in i de ramar som de äldre partierna sjösatt för mycket, mycket längre sedan. Detta kan man förstå, alla organisationer tappar sin radikalitet när man befinner sig nära "det etablerade".

  Jag kan tycka att det är tråkigt att miljöpartiet idag inte är en pådrivande kraft för nytänkande. Men som sådan hade partiet fått lägga ner mer krut på utåtriktat opinionsarbete och kanske tappat mycket i sin strävan att få mer formellt inflytande. Som opinionsbildande kraft är miljöpartiet inte mycket att ha, som maktpolitisk spelare i kampen mot den nuvarande regeringen intar man dock en särställning, vilket till stor del beror på Maria Wetterstrand. Just nu kanske just det behövs, men i ett djupare perspektiv är det ohyggligt tråkigt. Låt mig säga så här: det nya miljöpartiet behövs,men sådana som Birger behövs ännu mer.

  SvaraRadera
 20. Apropå vinstdrivande skolor:

  http://www.e24.se/business/ovrig-industri/friskolor-star-hogt-i-kurs_2223405.e24

  Ja, även här är mp ute och cyklar (har hört Marias naiva åsikter i frågan). Jag har själv jobbat som utbildningschef i ett privat utbildningsföretag och vet hur krass, girig och utbildningsointresserad en ledning kan vara. Vilket var en av anledningarna till att jag själv hoppade av.

  SvaraRadera
 21. Denna blogg med kommentarfält tar allt mer formen av en tankesmedja, ett embryo till den nya organisation som ska göra verklighet av alla fina inlägg.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.