torsdag 8 juli 2010

Smygtitt i Sahlins Almedalstal - förvåning över mossiga rör...

Gudrun Schyman bränner pengar, biskopen som odemokratiskt avbryter Sverigedemokraterna som fått polistillstånd för torgmöte, Littorin avgår.

Det är väl detta som vi kommer att minnas från Almedalen 2010. SvD:s ledarsida hoppas förstås på att centern skall få ta över arbetsmarknadsdepartementet efter Littorin - allt i syfte att riva upp arbetsrätten.

Gårdagens tal av Maud Olofsson ackompanjerades av att...
 • Solveig Ternström lämnade partiet.
 • Tidigare ministern Börje Hörlund meddelar att han inte tänker rösta på partiet.
 • En lokal centeravdelning meddelat att man inte tänker arbeta för sitt riksparti inför valet.

Idag är det Mona Sahlins tur i Almedalen. Hon kommer att överglänsa tidigare talare. Bloggen har fått tillgång till det utkast hon skrev och som överlämnats till talskrivarna på Sveavägen för finputsning.


Smygtitt i Sahlins utkast till tal idag:


Vi socialdemokrater har sett till att Sverige haft tillväxt i hundra år. Nu får det ta mig sjutton räcka! För vi kan ju inte hålla på att jobba mer och mer för att kunna konsumera mer och mer i all evighet. Det är ju dumt. Och vår planet klarar inte av det.


Jag förstår inte varför det är jag som skall behöva säga detta, det borde ju Maria och Peter sagt hela tiden… Men de har blivit så gammaldags sossiga… Ja, nästan mossiga, fast de är söta de där två, lite som Barbie och Ken faktiskt. Så dom är kul att leka med. Ända tills man tröttnar på det.


Nej, kära socialdemokratiska systrar och bröder och alla andra i vårt land, nu tar vi tag i framtiden, nu lämnar vi konsumtions- och tillväxtsamhället och börjar ta livet på allvar. Vi börjar med att sänka arbetstiden, det har ju varit socialdemokraternas dröm ända sedan vi bildade partiet, vilket var långt innan jag startade Barbieklubben och blev vän med Olof och Ingvar.


Jag förstår inte varför jag ältat det här med mer jobb under så många år, jag förstår inte vad som fått mig att stoppa alla planer på arbetstidsförkortning. Jag har haft fel, jag har tänkt om, jag vill bli framtidens Mona.


Vet ni om en sak. Det är kul att ta framtiden på allvar. Därför är det jättekul att kunna berätta hur brutalt dumt det är att tro på evig tillväxt. Med den tillväxttakt som världen har haft under det senaste årtiondet skulle världsekonomin växa sig dubbelt så stor på mindre än 20 år, fyra gånger större år 2050 osv. Var och en förstår ju att vår planet inte klarar av det. Det innebär ju ökande volymer av allt ifrån bilar och flygplan till datorer, mobiltelefoner, kläder och lösnäsor. Och det går liksom inte.


Att erkänna tillväxtens gränser ställer oss socialdemokrater inför stora utmaningar. Vi socialdemokrater har en gång byggt upp industrisamhället som övergått i konsumtionssamhället. Nu tar vi nästa steg! Steg tre! Vi ska bygga Utvecklingssamhället! Där fri tid, kultur och social samvaro är det som prioriteras, det som är verklig välfärd!


Att vi gamla politiker varit ovilliga att diskutera tillväxtfrågan innebär inte bara att vi struntat i att ta vårt ansvar. Vi har också misstrott alla människors förmåga att tänka längre, mer ansvarsfullt och mer hoppfullt. Men jag, Mona, tänker misstror inte längre människor, jag är framtidens Mona. Jag är sossarnas egen Maria.6 kommentarer:

 1. genialt X2. Genialt tal du lämnade till Sveavägen och fullständigt genialt med tre Sch! som ingen kan tysta. Bockar och bugar och ansluter mig till rörelsen. Hoppas ni webbsänder på något sätt? Be SVT snällt...

  SvaraRadera
 2. Visste inte att du hade så mycket humor, Schlaug. Dina förslag till tal är ju små pärlor.

  SvaraRadera
 3. Dessa tal borde ges i form av en uppläsning - tror att det heter "reading" i svensk teatervärld! - nu på lördag.
  Kan ingen på Gotland uppbåda några lokala röster? Ett överfallsarrangemang i Visby vore underbart!

  SvaraRadera
 4. en inkännande stilist måste jag säga. Olofssons tal var ur den aspekten fantastiskt. Du överträffade nästa originalet i träffsäkerhet...

  Och originalet tog upp kampen med Reinfeldt om att vara minst värdig politiker i sitt tal. Björklund var det alls inget fel på (förutom innehållet då...) men de två andra alliansföreträdarna hittills är ju direkt pinsamma.

  EN krydda! Koriander... säger inget mer. Får man argumentera så som rikspolitiker och tro att man blir omvald? Då är vi dummare än jag föreställer mig. Grav underskattning av svenska folket. Eller är hon så berörd av den amerikanska Tee-partyrörelsen att allt som skiljer sig från den är kommunism?

  SvaraRadera
 5. Du kommer aldrig att få Mona Sahlin att ändra uppfattning i vare sig frågan om arbetstid, där hon har låst sig så oerhört hårt, eller frågan om ekonomisk tillväxt, som är en del av hela hennes politiska identitet. Skall socialdemokraterna växla över till en mer realistisk syn på ekonomin och vår planet så krävs en ny generation med annan grundkunskap.

  SvaraRadera
 6. Kan du Birger be någon av SR P1:s God morgon världen-imitatörer att läsa upp talen med respektive partiledares röstkopia? Spela in det på en CD och låt oss köpa den från ditt förlag.

  Gt

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.