lördag 10 juli 2010

Smygtitt i ena rörets tal...

Almedalen, lördag morgon. Bloggen har fått tillgång till bandupptagning från språkrörens genomgång inför dagens tal - källan är anonym men trovärdig jämfört med mycket annat i den partipolitiska världen.

Smyglyssning på Wetterstrands utkast till tal idag:

Min främsta målsättning med det här valet är att rädda torsken och skjuta sossarna i sank. Eftersom jag, av Alf Svensson faktiskt, hört att torsken är räddad i Bryssel så är det bara en uppgift kvar, att sänka sossarna. Så alla latteliberaler, ni ska veta att det som borgarna misslyckats med i årtionde efter årtionde det kan bli gjort bara ni röstar på mig. Förresten går det nog bra att rösta på Mona också. Fast då tar det fyra år till.


Peter, det blir väl en bra inledning? Sen har jag ett papper här som vi kan köra. Lyssna, Peter. Det ser bra ut, hittade det på kansliet häromdagen.


Huvudproblemet denna dag är inte att borgarna driver sin ekonomiska politik. Eller att vi har en moderat statsminister. Problemet är att sossarna i grunden driver samma sorts politik som moderaterna. Det är inte någon artskillnad mellan borgarna och socialdemokraterna. Det är gradskillnad.


Världsbilden är densamma. Problembeskrivningen densamma. Ordvalen identiska. Lösningarna snarlika. Visioner begravda – bortsett från deras gemensamma visioner om att vi skall arbeta mer, konsumera mer, producera mer i någon sorts evighetsspiral. Jag tycker vi måste se på samhällets och världens problem på ett grönt sätt.


• Grundproblemet är inte att tillväxten sviktar – grundproblemet är att politiska och ekonomiska beslutsfattare inbillar sig att det är önskvärt, nödvändigt och möjligt med ständig ekonomisk tillväxt.

• Grundproblemet är inte att vi skulle bli fattiga därför att vi “bara” är lika rika som förra året – grundproblemet är att man byggt upp system och idévärld på falska premisser om evigt växande konsumtion.

• Grundproblemet är inte att vi i den redan rika delen av världen konsumerar för lite – grundproblemet är att vi konsumerar över våra ekonomiska och ekologiska resurser.

• Grundproblemet är inte att vi har hög arbetslöshet – grundproblemet är att man envisas med att uppfatta 40 timmars arbetsvecka som en naturlag trots att vi ständigt rationaliserar, effektiviserar och automatiserar.

• Grundproblemet är inte att vi genom ökad arbetslöshet minskar skatteinkomsterna – grundproblemet är att det är arbetstiden, och inte produktionen eller omsättningen som helhet, som finansierar välfärden.

• Grundproblemet är inte att vi får mer fri tid i tid genom minskad mängd formellt arbete – grundproblemet är vi blivit så mentalt handikappade att vi inte vet vad vi skall göra med den fria tiden.

• Grundproblemet är inte vikande siffror i orangea kuvertet – grundproblemet är att vi känner tillit till siffror på konton.

• Grundproblemet är inte att det finns för lite järnväg och för små vägar - grundproblemet är att vi utgår från att antalet transporter skall öka, att mängden gods skall öka, att avståndet från bostad till arbete skall öka, att lokaliseringen av företagen skall styra människor istället för tvärt om.

• Grundproblemet är inte att världens redan konsumtionsstinna inte blir rikare – grundproblemet är att det finns de som tror att världens rikaste måste bli rikare för att det ska droppa ner till de fattiga.

• Grundproblemet är inte att vi tappat styrfart – grundproblemet är att vi styr åt fel håll. Jag skulle vilja höra ett grönt språkrör uttala detta!

• Grundproblemet är att vi fastnat i en konservativ tro på tillväxtsamhället, och inte förstår att nästa steg i samhällets evolution är utvecklingssamhället där fri tid, kultur och social närvaro prioriteras framför ekonomisk och materiell tillväxt.


De två blocken färdas i själva verket åt samma håll på samma motorväg, enda skillnaden är att det ena far fram i högerfil, det andra i vänsterfil. Men målet är detsamma: evig ekonomisk tillväxt.


Peter! Vad är det här för någonting? Vad är det jag läser? Vem har skrivit det? Det är ju förfärande! Jasså, är det ett gammalt tal av Birger. Fan också, kan ingen kasta det. Det där är ju grönt. Vi är ju nya moderna miljöpartiet. Jag har hört att han bloggar också, den gamle. Hade man datorer på hans tid?


Peter! Vakna! Sover du nu igen? Vakna, du ska bli statsråd ju.


11 kommentarer:

 1. Mitt i prick, igen!

  Gt

  SvaraRadera
 2. Återanvändning när den är som bäst!

  SvaraRadera
 3. Wetterstrand är Sahlins flytväst. Alltså har MP en skaplig förhandlingsposition gentemot S. Hur utnyttjas den?

  Kan f.ö. någon räkna upp vilka fördelar det är med de rödgröna, jämfört med alliansen?

  Det måste väl ändå finnas fler påtagliga "plus", än bara fri entré på museerna.

  SvaraRadera
 4. @9.45:

  Visionerna! Lyssna på Sahlins tal från i torsdags. Hon har tagit sossarna långt och under dessa fyra år kommer de komma ännu längre. De är bara partiet som har haft svårt att följa med på hennes förnyelsearbete. Därför går det lite långsamt. Men enligt de diskussioner som förs i partiet är det nu på väg. De börjar förstå vad hon håller på med och jag tror att det är Sahlin som blir den socialdemokratiska statsminister som på allvar omprövar tillväxt- och arbetstidspolitiken - oavsett hur det låter i dag. En del tyder åtminstone på det.

  De visioner som Sahlin målade upp i sitt tal kräver nämligen kraftigt förändrad politik inom just dessa områden - och det vet hon. Hon ska bara få med sig sit parti.

  Alltså. Rösta för visioner. Och djurskyddet och klimatet.

  Och för att få bort en hel del kriminella element som tyvärr fått tillträde till tabureterna inom nuvarande regering.

  SvaraRadera
 5. Jag håller helt med Anonym 10:59. Mona Sahlins tal var oerhört bra!

  SvaraRadera
 6. Dagens förslag om FÖRBUD mot köpcenter är mer radikalt än något jag hade vågat hoppas på! Fortsätter man så här är jag nog "på god väg hem" till MP igen...

  SvaraRadera
 7. Jag kan nog tycka att det hade blivit ett ganska konstigt tal med totalt 11 “Grundproblemet”. Möjligen skulle jag kunna tänka mig 11 grundproblem även om det också är några för många. Som tur är förstår dock både Wetterstrand och Eriksson att fokusera sina tal på lösningar istället för på problem. Det är både mer produktivt (om uttrycket tillåtes) för den som vill förändra världen, och mer intressant för åhörare att lyssna på.

  Carl

  SvaraRadera
 8. Johan Eriksson:

  "Dagens förslag om FÖRBUD mot köpcenter är mer radikalt än något jag hade vågat hoppas på! Fortsätter man så här är jag nog "på god väg hem" till MP igen..."

  Får man fråga varför du tycker att förbud mot köpcenter är en bra idé?

  SvaraRadera
 9. Carl, det är nog ganska välbetänkt att försöka analysera grundproblemen för annars riskerar man att inte åtgärda dem. Tyvärr presenteras inte lösningar i något tal i Almedalen (har inte hört Olofssons, men utgår från att det inte innehåll lösningar på något av de stora grundproblemen).
  Olle

  SvaraRadera
 10. Tack för alla tal till Almedalen, det har varit en bra start inför dagens övningar.
  Mr X

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.