tisdag 6 juli 2010

Smygtitt i Björklunds tal

Lars Ohly höll sitt tal igår. Han talade om välfärd. Men glömde i traditionell socialistisk anda vad som är den grundläggande välfärden: tillgång till rent vatten, tillgång till ren mat och en planet som orkar bära vår välfärd.

Inte ett ord om konsumtionssamhällets stryptag på planeten och dess klimat, inte ett ord om gränserna för den materiella välfärden.

Därmed har båda högerns Reinfeldt och vänsterns Ohly i de inledande talen markerat hur illa rustade deras respektive ideologier är att klara framtidens problem.


Men eftersom medierna glömt allt de skrev inför Köpenhamnsmötet så ställer de inga kritiska frågor.

Värt att notera: medan Reinfeldt vädjade till våra egoistiska sidor, vädjade Ohly till våra solidariska sidor - och medan Reinfeldt excellerade i ordet "jag" höll sig Ohly för god för att reducera partiet till något underställt honom själv. Vem som bäst bär demokratins väsen av de två blev plötsligt tydligt.

Givetvis - Sahlin har väl förbjudit det - nämnde inte Ohly att sänkt arbetstid är en välfärdsreform som går hand i hand med en seriös miljö- och klimatpolitik.

Idag är det Björklunds tur att tala. Bloggen fick tillgång till hans första utkast, det var inspelat på en av militärens gamla kamouflagefärgade rullbandspelare.


Smygtitt i Björklunds utkast till tal idag:


Hej alla glada. Som ni vet är jag liberal och jag vill berätta om nåt konstigt som hände mig i midsommar. Jag läste en bok. Av nån som hette Mill, som påstås vara pappa till liberalismen.


Den enda Mill jag hört talas om är den där som gör senap och ketchup till korven. Men han bokskrivaren, John Stuart hette han, han skrev så häpnadsväckande konstigt. Han skrev att det finns gräns för tillväxten, att tillväxtekonomin så småningom måste ersättas av ett ”stationärt tillstånd” där den fria tiden, kulturen och andligheten bör växa istället för den materiella och ekonomiska tillväxten.


Har ni hört så dumt! Men kultur och andlighet och fri tid är väl inte liberalt. Ullareda är liberalt, tänk bara på alla sorters toalettpapper man kan välja på där! De är frihet det!


Han, Mill, skrev också, och jag citerar:: ”Jag måste tillstå att jag inte känner mig tilltalad av det livsideal som företräds av dem som tror att det normala tillståndet för mänskliga varelser är ett tillstånd av kamp för att slå sig fram; att det förtrampande, krossande, armbågande, sparkande som utgör den nuvarande formen av socialt samliv, skulle vara den mest önskvärda människolotten eller överhuvudtaget någonting annat än de icke godtagbara symtomen av en av det industriella framåtskridandets faser...”


En sån kan ju inte vara liberal! Han hör i vart fall inte hemma i Alliansens Sverige.

Vad säger du, Fredrik? Jasså, är han död. Ja, det var då för skönt. Vill du ha lite mer senap till körven? Kan du sätta på I love Europe, Maud?Almedals-PS!
Moderaterna snor från Feministiskt initiativ.
Maria Wetterstrand kommer ut med en bok när nyhetstorkan efter Almedalen sätter in, och Mona Sahlin kommer ut med en i veckan. För er som ännu inte sett det: Moderaterna snor inte bara ytterligare en valaffisch från sossarna. Man snor också den rosa färgen från Feministiskt initiativ - justitieministern Ask åker runt i en rosa husvagn med moderaternas logga på.

13 kommentarer:

 1. Alltså det här är så bra! De här talen borde partiledarna få del av och de borde jämföras med vad de säger på scenen...

  Det blir bara mer och mer uppenbart att moderaterna inte har någon egen partiidé. De vill vara allt annat än moderater och litar inte på sin politik. Däremot på andras. Men det var skönt att höra Fredrik tala i söndags. Han har ju annars som taktik att dra sig undan. Den senaste tiden har han avböjt medverkan inte bara i kyrkan i Visby där partiledarna brukar samtala med biskopen efter sitt Almedalstal utan även utfrågningar i till exempel Människor och tro i P1, samt försökt styra de flesta debatter i media till att ensam få tala så han inte behöver riskera att möta någon i debatten som (troligen) skulle verka mer trovärdig. Så rädd, så rädd om sin image, men ut i solen bara! Där brukar trollen spricka!

  SvaraRadera
 2. Det märks att partiet leds av en stridspitt numera. FP väjer inte för att Sverige ska ha kärnvapen och gå med i Nato redan under nästa mandatperiod, huh:

  http://www.folkpartiet.se/ImageVault/Images/id_3637/scope_0/ImageVaultHandler.aspx

  SvaraRadera
 3. Efter att ha hört och sett Reinfeldt och Ohly under Almedalsveckan kan vi ana hur valet blir.

  Valet i Sverige, Sweden i höst blir en tudelningskamp mellan de som går till vänster i gemensam solidaritet och de som går till höger i egoistisk kapitalism. Det kan synas som en förberedelse inför den yttersta domen. Så innan dess, kan vi redan nu kristna eller på annat sätt troende, reducera vår mammondyrkan. Innan alla våra egenskaper, principer och teorier kommer att manglas genom alla slags konkreta nålsögon, de som ger de fakta och bevis som behövs.

  Själv är jag en andlig outsider som väljer att följa Jesu konkreta uppmaning till tro, omvändelse och sinnesändring. Det som ger förlåtelse och helgelse under den Heliga Andens ledning. Så efter det politiska valet eller kanske samtidigt med det, gäller det existentiella valet. Där vi väljer om vi vill till paradiset eller till ett kärvare rike. Alltså antingen tro på Guds försonande nåd och kärlek, och så nå det återvunna paradiset. Eller välja annan typ av kärlek och livslust, med fortsatt kamp för rättvisa, eller utsvävande liv i egoism på den breda vägen.
  Rolf Ahlqvist

  SvaraRadera
 4. Träffsäkert och elegant tillspetsat! Samtidsanalys.blogspot.com

  SvaraRadera
 5. Gudomligt roligt skrivet FP-ledartal! Tack Birger!

  Hörde på radio idag, att Schyman hade bränt en bunt sedlar i demo-syfte.

  Så kul för den obemedlade arbetslöse att höra sånt.

  Gt

  SvaraRadera
 6. Birger, du är en mycket elegant och intelligent skribent. Roligt men ändå fullt med seriösa upplysningar. Tack. Citat från Mill var suveränt!

  SvaraRadera
 7. Suveränt! Det var en snygg passus. Borde sätta upp en sketch med det där, hade nog funkat utmärkt. Att det hela är så himla sant gör det ju bara ännu bättre.

  Det är bara en liten sak som egentligen inte har så stor betydelse, men i och med att du tar upp det gång på gång känner jag mig nödgad att kommentera. Ullared använder du som en slags symbol för överkonsumtion, men inte särskilt rättvisande tycker jag. GK säljer framförallt dussinvaror, förbrukningsartiklar som folk göra slut på under alla omständigheter, och kan man då göra ett besök på köphelvetet och därmed få hela årets kosnumtion avklarad genom en bilresa så är det ju miljövinster involverade. Sedan så tenderar man att konsumera mer ju oftare man besöker en affär, i vilket fall GK bidrar till mindre konsumtion. Det finns ingen som springer på GK i tid och otid. Jag tror att det framför allt är status och märkesfixering som utgör kärnan av överkonsumtionen, tillsammans med den märkliga hobbyn "shopping", och detta är väl knappast något GK främjer i någon större utsräckning.

  Mvh

  Joakim

  SvaraRadera
 8. intressant att läsa detta samtidigt som Björklund står och talar om att han ska gå till val på "klassisk liberal politik". Undras hur långt tillbaka "klassisk" sträcker sig för honom...

  sedan nämnde han även "socialliberalism". Märkligt att höra det från honom när gamla socialliberala folkpartister flyr landet i väntan på ny partiledare...

  SvaraRadera
 9. Bara en kortis om FI eftersom du berörde dem i dag. Tycker verkligen det är underbart av Gudrun att så tydligt visa att vi får bättre reklam - och dessutom med global täckning - av att bränna en struntsumma i reklamsammanhang (mindre än vad en helsidesannons från Alliansens vänner kostar i morgonpress) än att lägga betydligt mer på traditionell reklam. HOPPAS det blir en av följddiskussionerna (förutom huvudbudskapet då...) av kampanjen.

  Nu kanske vi kan se fram emot konst i stället för fula reklampelare i städerna. Och fler trädgårdsmästare och parker i stället för att satsa 55 miljarder om året på livsstilspropaganda.

  Kanske rent av på riktigt sätta igång välfärdsprojekt i Afganistan? Ja pengarna vi sparar in på att strunta i reklamen kan stoppas i många hål...

  Hoppas du har tid att nämna att hon så lysande slog två flugor i en smäll när du träffar henne på fredag...

  Bra om Björklund. Skarpt som alltid.

  SvaraRadera
 10. Jo, Schymans reklamgrej kan lyckas, ifall tillräckligt många fattar att en stor annons kostar mer än hundratusen spänn, men ändå inte väcker mer uppmärksamhet än vad sedelbränningen gör.

  Men risken finns, att tillräckligt många inte upplever saken på det sättet. Utan ser istället övervintrande vänsterborgare från 1968, som inte har större respekt för slantarna.

  SvaraRadera
 11. Nu har vi inte längre ett tvåpartisystem, ser det ut som.

  Nu har vi möjligen början till en enpartistat. För så himla lika varandra är nu de båda blocken.

  Gt

  SvaraRadera
 12. "Han talade om välfärd. Men glömde i traditionell socialistisk anda vad som är den grundläggande välfärden: tillgång till rent vatten, tillgång till ren mat och en planet som orkar bära vår välfärd."

  På dessa punkter har det aldrig varit bättre! Du får läsa på, Birger.

  SvaraRadera
 13. Gt, då tycker jag du ska ta och titta på miljöpolitiken. Gå in i detalj och titta på vad regeringen har gjort. Centern och alliansen har försämrat i kubik och en hel del berördes på deta seminarium igår. Sätt dig till rätta och titta på sändningen och försök härda ut fastän Bagdad Bob-Carlgren lägger ut sina motsägelsefulla floskler som vanligt. Är det inte skillnad på Tina Ehn och Andreas Carlgren?


  http://www.naturskyddsforeningen.se/natur-och-miljo/val2010/almedalen/sju_nyanser/

  De rödgröna innebär inte ett blommande paradis, men motsatsen, fortsatt alliansstyre, tar i hög hastighet bort möjligheten att ens behålla de små skärvor av paradis vi har kvar i landet. Nåt att tänka på kanske...

  Carlgren vann också MJV: s stora "greenwash"-pris i hård konkurrens med andra grönmålare. Framröstat av medborgarna:

  http://www.mjv.se/2010/andreas-carlgren-vinnare-av-greenwashpriset-2010

  Nån miljöpartist har mig veterligen aldrig fått ett sådant pris?

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.