tisdag 20 juli 2010

Sex sommaräventyr

Sommaren har hittills gett några besked:

1.
Det svenska högeffektiva försvaret säger nej till vindkraftverk närmare än 4 mil från landningsplatser. Vindkraftverk är ett hot mot JAS.

2.
Det bästa försvaret mot den eländige ryssen, som enligt Björklunds hopsnickrade logik kan hota oss med invasion med anledning av att Georgien gick in med militär i Sydossetien, bör således vara en massiv utbyggnad av vindkraftverk kring varje upptänklig landningsplats för fientligt flyg. Ryska stridsflyg lär vara sämre än de supermoderna tekniska underverken JAS-Gripen. Satsningen bör bekostat av försvarsbudgeten.

3.
Aftonbladet har avsatt ett statsråd, genom att torgföra att en tidigare prostituerad sagt sig minnas att Littorin för fyra år sedan besökt henne och langat upp 2000 kronor i betalning för ett engångsligg. Aftonbladets tunga bevis: i kvinnans dator finns Littorins namn, tillsammans med andra kända namn, tillika med hans tidigare telefonnummer.

4.
Aftonbladets tillförordnade "ansvarige" utgivare hävdar att man aldrig publicerat om Littorin sagt att han inte pröjsat något. Vilket upprepats gång på gång. Men den anklagade - och hans pressekreterare - förnekade flera gånger innan publiceringen. Men det kände inte den "ansvarige" utgivaren till, trots att Aftonbladet filmat det själva. En god historia bör inte förstöras av att den förnekas.

5.
Samma observanta "ansvarige" utgivare - Lena Melin - torgförde glatt att Göran Persson fick med mig på samarbete med socialdemokraterna 1998 genom att bjuda in mig till hans bastu där vi som två rediga karlar gjorde upp över några öl. Jag berättade för henne att det inte var sant, men det sket hon totalt i. För en bra historia får inte sabbas av verkligheten.

6.
Aftonbladets prästvigda Helle Klein, som skriver på tidningens ledarsida, har stått för några av de mer grova påståenden som gjorts i affären. Hon brukar tala om etik, moral. Det är lättare att se grandet i grannens öga än bjälken i sitt eget, lär den filosof sagt som Helle Klein vigts för att berätta om som vore han Guds son.


PS!
Om ni undrar varför rubriken var som den var - med ordet sex - så beror det bara på att jag ville få upp antalet läsare på bloggen så här på sommaren... Hade jag skrivit att en känd kvinnlig ledarskribent gått till manlig prostituerad så hade det med nätets logik ökat lite till. Men så skriver jag inte för jag saknar totalt trovärdiga källor.

8 kommentarer:

 1. Men Birger, finns det verkligen inte något allmänintresse i att en minister anklagas för att ha gått till en prostituerad?! Tror du på riktigt att karln hade avgått om det inte var sant dessutom?

  Jag tycker dock att det är ganska uppenbart att reinfeldts förmåga att hitta passande ministrar inte är särdeles väl utvecklad, och jag tycker att det måste föras en debatt runt vår statsministers omdöme och personkännedom.

  SvaraRadera
 2. Ja, jag är övertygad om att man kan avgå även om man är oskyldig.

  Min övertygelse grundas på att jag vet vad det innebär att ens mycket litet vara utsatt för kvällsmedier och andra mediers jakt. Du kommer inte ur det, hur oskyldig du än är. Säger man nej till det man är anklagas för så skriver medierna att man "påstår" eller "hävdar" att man är oskyldig - vilket mellan raderna innebär att man nog ljuger. Om något hänt men om man berättar att man inte varit delaktig skrivs att man "skyller på" något annat.

  Och så "allmänhetens" reaktion: "Ingen rök utan eld...". Och humorelitens förmåga att föra även felaktiga påståenden vidare i en evig spiral.

  Jag kom lindrigt undan, men även med det lilla vet jag hur det känns i magen, hur det känns att gå på stan när blickarna antyder "aha, där går han, ingen rök utan eld...". Och ungarna är de som drabbas hårdast, i skolan, bland kompisar. Även där kom jag lindrigt undan - MP var oerhört populärt i skolorna där mina ungar gick. Men jag vet mer än väl hur det kan vara. Hur skräcken biter sig fast och varje avslappnat leende är ett under av självbehärskning.

  Jag vet inte om Littorin är skyldig eller inte, jag känner honom inte, har aldrig träffat honom - men jag vet också att vem som helst kan anklagas av någon för vad som helst. Men det innebär inte att det är sant, eller anklagelser som bör torgföras i medier.

  Enligt den politiska logiken bör jag väl vara skadeglad eller nöjd med att ett statsråd anklagas, får gå och därmed lägger smuts på en regering jag ogillar. Men jag tänker inte falla in i den fällan. Jag försökte även som språkrör hålla käften - trots påtryckningar om motsatsen - när "fiender" i den politiska världen hängdes ut för något som jag inte visste ett dyft om.

  En sak har jag lärt mig: ju mer man vet om en händelse som blåses upp i medierna, ju svårare är det att vara kategorisk.

  SvaraRadera
 3. Hej. Har du någon uppfattning om Reinfeldts/moderatledningens sätt att förhålla sig ? Vad skulle du gjort i FR;s kläder ?
  Eric
  PS Varför funkar mikrolån bara med kvinnor DS

  SvaraRadera
 4. Yes, vindkraft vid varenda potentiell landningsplats! Håller med dig om att Aftonbladet hade väldigt tunt på fötterna för att köra anklagelsen mot en man som redan innan levde på gränsen för vad man klarar av. Du. Birger, kunde lagt till din egen erfarenhet av stress i en valrörelse. Du nämnde någon gång att du åkte på sjukhus några gånger när du gick i väggen.

  SvaraRadera
 5. jag tror faktiskt att Littorin var glad att han fick en anledning att avgå. Han har ju misslyckats ganska ordentligt med det regeringen "sa" att det skulle göra. De har ju däremot gjort det de egetligen hade planerat otroligt bra och effektivt ur sitt eget perspektiv. nu kan han gå vidare till Göran Perssons PR-byrå och glömma alla som de mosat på vägen. Tror faktiskt inte att han hade avgått för en sexaffär även om han var skyldig. De borgerliga vill ju gärna se att sexköp legaliseras så snart som möjligt så att sexentreprenörer kan bli avdragsgilla samtidigt som de städar villorna och går ut med hunden...

  SvaraRadera
 6. Eric: Tja, det politiskt korrekta var väl att sudda ut en misstänkt fort som möjligt för att slippa beröring så mycket som möjligt. Jag hade nog låtit bli att vara så politiskt korrekt om jag varit i FR:s kläder - privat vänskap skall inte skitas ner av politiska skäl även om politiska rådgivare och mediekonsulter har en annan uppfattning.

  Ditt PS: Ja, det är en fråga som jag med indignation över mina könskollegors oförmåga att ta ansvar också ställt mig. Såg på din blogg att du sett det med egna ögon, vilket jag också med pinsamt uppvaknande sett.

  Anso: Många borgerliga politiker är nog glada att han avgått - han tillhörde den lilla innersta krets som ansåg att den moderata strategin att inte ändra arbetsrätten var viktig, och jag tror dessutom att han insåg att det även sakligt sett var rätt. Många borgare fick nog spatt när de - dagen innan han avgick - kunde läsa ett löp där han hotade med kvotering om bolagen inte skärpte sig vad gäller kvinnor i styrelser. Hade inte "affären" kommit emellan så hade han fått utstå rejäl kritik inte minst från de små borgerliga partiernas ledningar och från moderata gräsrötter. Den nye arbetsmarknadsministern tog ju omedelbart avstånd från Littorins tal om kvotering.

  Min uppfattning är att den moderata partiledningen drivs av det politiska spelet snarare än av politikens innehåll. Det är ett litet sammansvetsat gäng, som följts åt under många år, som drivs av att det är kul och spännande snarare än av visioner och ideal.

  Begreppet "spelare" har trängt in i den ekonomiska terminologin och bland ekonomijournalister, snart kommer begreppet att användas också inom politikens sfär. Och den moderata cellen utgörs, tror jag på fullt allvar, av spelare som låter tonårsdrömmen nu bli verklighet. (Inom MP ser vi ungefär samma sak, ett litet gäng som känt varandra sedan ungdomspolitiken har nyckelpositioner och spelar nu sitt spel, där medlemmar och partiprogram snarare är en belastning än en tillgång).

  SvaraRadera
 7. Ser "Littorinaffären" mest som ett försök av en vänstertidning att hjälpa upp de rödgröna opinionssiffrorna inför september. Fult men smart.
  Det hedrar dig att du ens vågade nämna att en kvinna kan ha gått till en manlig prostituerad. Det finns ju också kvinnor som gör resor utomlands för att ha sex med yngre, helst mörka män. Om detta nämns inget då det inte är PK att skriva om. Dessutom är könssammanhållningen hos kvinnorna total.
  Tycker dock det är fel att svensk lagstiftning kriminaliserar köp av sex men tillåter försäljning. Varför inte jämlikhet som det pratas om inom alla områden???

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.