lördag 31 juli 2010

Konsumera mer så vi kan producera mer så vi kan arbeta mer så vi kan konsumera mer så vi kan...Från ett seminarium om konsumtion och arbetstid, Folkets Hus i Mölndal, sommaren 2010.

13 kommentarer:

 1. Och så här låter Nya Miljöpartiet i samma fråga (föga förvånande. Maria har själv berättat att varken hon eller Peter behärskar att föra ut detta för mp centrala budskap):

  http://www.youtube.com/watch?v=FOKtjI1Cv1o&feature=PlayList&p=AB2C6D79358C61CA&playnext=1&index=2

  Nya mp förtjänar en eloge för arbetet med partiets "förpackning". Men innehållsmässigt..? Sorgligt.

  SvaraRadera
 2. Arbetstidsfrågan - en av mp´s absoluta grundbultar.

  Birger glöder när han talar i ämnet... Och Maria ser uppenbart besvärad ut när samma ämne kommer på tal...

  SvaraRadera
 3. Fullkomligt suveränt, Schlyter!:

  http://www.youtube.com/watch?v=ce4e7uOnhMI

  SvaraRadera
 4. Schlyter och Schlaug tillhör uppenbarligen en helt annat parti än det som företräds av Maria Wetterstrand! Det är ju himmelskvid skillnad. Seminariet var intressant, de tre (Schlaug, Schlyter och Schyman) hade uppenbart delat upp så alla infallsvinklar föll på plats. De lät genuint gröna alla tre.
  Mikke A.

  SvaraRadera
 5. Ja, men när kommer då det nya alternativ, som man kan rösta på?

  Vill Birger tala om, vilket av de nuvarande riksdagspartierna han tycker är minst dåligt just nu?

  SvaraRadera
 6. Ja, det kan man undra. Mp har blivit ett sjaskigt alternativ. Inte minst ur demokratisk synpunkt (som för övrigt också är en av partiets centrala frågor). Det genuina mp valde formen språkrör istället för partiledare för att tydliggöra att det är medlemmarna som fattar beslut, inte någon liten maktklick. Nuvarande ledning lutar snarare åt diktaturhållet. Kongressbeslut som inte faller den på läppen blundar man helt enkelt för. Belysande exempel:

  http://schlaug.blogspot.com/2009/10/klimatet-kraver-sankt-arbetstid.html

  SvaraRadera
 7. Öm jag inte minns fel var det kongressen som körde över MP partistyrelsen i frågan och krävde att partiet arbetar för arbetstidsförkortning.


  EW

  SvaraRadera
 8. Vad hjälper det att "kongressen kör över partistyrelsen", när denna ledning ändå struntar i detta?

  När det uppstår ett vacuum i politiken, dvs när inget parti täcker människors längtan, då har det tidigare skapats just sådana partier.

  Nu är vi där igen, men denna gång lyser dylikt med sin frånvaro. Därvid tvingas man antingen välja sofflocket, eller satsa på det minst dåliga partiet. Det är här man som icke sakkunnig famlar i tomme.

  SvaraRadera
 9. Nu väntar vi på steg 3.

  EW

  SvaraRadera
 10. Just det, EW, kongress efter kongress har just krävt att mp för upp arbetstidsfrågan på dagordningen i svensk politik. Har så skett? Nej. Däremot "glömmer" man att marknadsföra Schlyters och mp-Mölndals arbetstidsseminarium i Almedalen. Mp har blivit ett maktmissbrukarparti.

  SvaraRadera
 11. Varför inte gradera upp MP-Mölndal till rangen av riksparti och bjuda in oss "Schlaugister" att ansöka om medlemskap där?

  Namn? Tja, vad tycks om Mölndalspartiet (MöP)?

  SvaraRadera
 12. Birger, på ren känsla så har du kommit rätt så långt fram till en ståndpunkt där du är relativt nära den ursprungliga liberala rörelsen som påbörjade demokratiseringsprocessen i Sverige med reformerna 1866.

  Men du når inte helt fram i dina slutsatser.

  Problemet med Sverige är att socialismen och den paternalistiska liberalismen vi fick under 1900-talet (som är den som du hänvisar till är rödgrön kopia på M som är en kopia av S) är så likriktigande samt kräver att allt mer är planerat.

  Utrymmet för det som inte är planerat är mycket litet i Sverige. Mycket mindre än exempelvis Storbrittanien.

  Därmed upphör förutsättningarna för att man får ett fokus på kultur och social interaktion mellan olika delar av folket.

  För planerarna kan inte tillgodose var och ens egna definition av behov. De kan bara försöka tillfredställa behov som de identifierat och som man accepterat som legitima.

  Det var det som den gamla liberalismen visste och det är därför de flesta som är eller har varit fattiga ändå kan vara mycket lyckligare än de som har allt och som därmed inget av betydelse.

  Reduktionen av arbetstiden är en sådan reform. Du stirrar blint på den totala arbetstiden, inte hur den kan användas för att utöka medborgarens rätt att ta hand om sig själv och sina närstående.

  Exempelvis skulle vi förmodligen kunna lägga ner hälften av alla dagis, förskolor och fritids vid en arbetstidsförkortning.

  Men det har ingen funderat på.

  Du faller själv i den grop du kritiserar. Du tittar bara på mätvärden men inte på hur man kan organisera ett samhälle för att göra det bättre.

  Få föräldrar idag (om de bryr sig) kan vara nöjda med statens ingrepp i familjens rätt att ta fostra sina barn. Att stoppa dom i förvaring är en förlegad idé som kommer att förpassas till historien. När beror på hur länge det tar de intellektuella att inse dess begränsning och skadliga påverkan på barnens utveckling.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.