måndag 19 juli 2010

Fogelstad - på Sävstaholms Slott

I sommar berättas om kvinnorna på Fogelstad i en liten utställning på Säfstaholms Slott i Vingåker. Fogelstad ligger egentligen i Katrineholms kommun, men där har intresset under alla år varit ganska sparsamt.

Den stora ideologen på Medborgarskolan i Fogelstad var Elin Wägner. Och visst hade hon i sin ungdom besökt Bie Hälsobrunn, trots att hon inte alls hade något med den här bygden att göra. Den Vingåkersbo hon kom att känna mest var kyrkoherden Gunnar Vall.

Elin Wägner och Gunnar Vall hade nämligen, efter första världskriget, fått i uppdrag att undersöka och rapportera om situationen i det område kring Rhen som Frankrike fått i uppdrag att besätta under 15 års tid. Rykten gjorde gällande att den franska militären bar sig illa åt, att civilbefolkningen skändades. I tidningar kunde man läsa att kvinnor våldtogs av ”svarta soldater” i den franska armén. Detta beskrevs som dubbelt förnedrande. Ett rykte som givetvis understöddes av de tyskvänliga i Sverige. Med ”svarta” menades nordafrikaner från Frankrikes kolonier…

Det var godsägaren på Fogelstad – Elisabeth Tamm – som bekostade undersökningskommissionen. Att en av dem som skulle ingå blev Elin Wägner var självklart: hon var språkkunnig, engagerad, kunnig och van att agera utomlands. Efter det att hon, tillsammans med fyra andra, grundat den svenska avdelningen av Rädda Barnen hade hon som svensk representant deltagit i Genève, när de olika nationella Rädda Barnen-kommittéerna samordnades till ett internationellt förbund. Hennes arbete för kvinnlig rösträtt hade också tagit henne till olika länder i Europa, liksom hennes arbete som journalist på Dagens Nyheter.

Att Gunnar Vall, kyrkoherden från Vingåker, utsågs berodde främst på att han befann sig i Tamms närhet, här i västra Sörmland. Han lär ha varit ovanlig som präst; han var socialdemokrat.

Väl hemkomna skrev man färdigt rapporten, som inte blev någon seger för dem som velat hänga ut de ”svarta” inom den franska militären som speciella missdådare.
Fortsättningen i dagens krönika i KK. Klicka här!

6 kommentarer:

 1. skönt för abstinensen att du är tillbaka!

  Boktipd om Fogelstad:

  Kvinnorna skall göra det!

  http://www.bokus.com/bok/9789189615052/kvinnorna-skall-gora-det-den-kvinnliga-medborgarskolan-vid-fogelstad-som-ide-text-och-historia/


  /A

  SvaraRadera
 2. Hej. För varje nytt varv man tar i funderingarna kring vår/världens belägenhet så tänker jag att inget slår Väckarklocka.
  " Kvinnorna skall göra det ". Håller med, men kan någon förklara varför ?
  På besök i Ghana i våras förhörde vi hjälparbetare om "mikrolån". Och alla är lika rörande överens - det måste ges till kvinnor för att det skall fungera. Why ? / Eric

  SvaraRadera
 3. Läs skriften så förstår du kansek Eric, Det handlar om andra ideal. Inte kvinnor som accepterat världsordningen som den såg ut när männen redan designat den och kvinnorna fik kliva in och ta för sig i den världen - utan att omgestalta den där världen. För att rådande ordning inte fungerar. Wägner är ju berättigat besviken på att den visionen gick i graven och kvinnorna degraderades till kvinnoförbund i de befintliga partierna.

  Ta en titt till exempel på nystartade partier som Sveriogedemokraterna. Det är ju ett skämt! Rosa sidor där kvinnliga SD-politiker skriver om "våra pojkar" "våra söner" som råkar ut för det ena efter det andra i "vårt" våldsamma samhälle. Totalt världfrånvänt. Det är en förgrovad nidbild av vad som fortfarande finns öäven i andra partier. I t.ex. centerpartiet där C-kvinnor diskuterar våld mot kvinnor och våldtäkter med mera. Som om detta inte borde stå i förgrunden i deras "riktiga" politik.

  Heder åt MP som är ett föredöme utan kvinnoförbund med ambition att kvinnor och män tillsammans förändrar världen (Wägners vision), men vilket innebär att männen och i dag också kvinnor måste tänka nytt. Kvinnor hade ju traditionellt andra verkningsområden i samhället tidigare, precis som fortfarande i de länder jag tror du talar om, och de var ju dessa (bl.a) som Fogelstadkvinnorna ville ta vara på och integrera på allvar också i den stora staten. Inte som bihang och "mjuka frågor".

  /A

  SvaraRadera
 4. Haldo från KK nätmån juli 19, 04:59:00 em

  Tack, Birger, för ännu en intressant krönika!
  Du kanske kan hitta mer uppgifter om prosten Valls roll i sammanhanget om du besöker hembygdsförenignens arkiv. Där finns en del om prostens samarbete med Elin Wägner.

  SvaraRadera
 5. Välskriven krönika, men det var inte det jag ville ha sagt utan att det var jätteroligt att höra det som du lagt in under "veckans musikhistoria". Bilder och musik jag aldrig sett förut. Roligt!
  Rasmus

  SvaraRadera
 6. Eric,
  jag är förvånad att du inte förstår varför! har du inte levt så pass länge och varit uppmärksam på hur olika män och kvinnor fungerar? Vad pratar män om, vad pratar kvinnor om. Hörde för ett tag sedan en föreläsning av Berit Ås då hon via en språkforskare hade tagit reda på vilka ord som var vanligast hos manliga riksdagsledamöter jämfört med riksdagskvinnor. Gissa vilka som var vanligast hos respektive? Hos kvinnor var der barn och andra omsorgsord. Hos män var det helt andra ord som hade med industri etc att göra. Det handlar om OMSORG för varandra tror jag.Helt enkelt klarar kvinnossmhället detta bättre. Men männen kan komma starkt om de utvecklar sin mansroll.
  Hoppas, EW

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.