måndag 28 juni 2010

Ur SvD: "De riktiga idioterna är väl vi som lät oss dras in i ett krig..."

Det går inte bra i kriget i Afghanistan. Våldet har ökat kraftigt. Attacker från självmordsbombare under första halvåret tredubblades jämfört med 2009.

Ola Wong berättar om två böcker och drar sin slutsats:

"Den danske författaren Carsten Jensen gör en överslagsberäkning att varje ny grupp soldater som sänds till Afghanistan i sex månader dödar mellan 50 och 150 talibaner och lokala bönder. Därtill kommer ett mindre antal kvinnor och barn.

Med tanke på att det är ett klansamhälle innebär det förmodligen att talibanerna kan räkna med någonstans mellan 500 och 1000 nya, starkt motiverade rekryter, som tar geväret i hand för att de har döda familjemedlemmar att hämnas, skriver Jensen.

I den läsvärda boken Al Queda and the road to 911 skriver Lawrence Wright hur Usama bin Ladins plan med 11 september-attacken var att locka USA och dess allierade till Afghanistan. För att blöda ut dem. Och de kom. Som råttor till fällan.

De riktiga idioterna är väl vi som lät oss dras in i ett krig i ett land som redan besegrat britterna och ryssarna..."

Ola Wong är SvD:s medarbetare i Kina. Utdrag ur hans kolumn 22 juni 2010.

6 kommentarer:

 1. Underbara bilder för en upp-och nedvänd värld. Ska tydligen inte bedöma Svenskan efter dess färg och ledarskribenter!
  Ed Hed

  SvaraRadera
 2. De riktiga idioterna är väl hur som helst vi, som här ser ut!

  SvaraRadera
 3. Skönt att det äntligen börjar klarna. Om vi nu äntligen börjar inse att vi varit idioter som tagit oss dit kanske vi också kan börja inse vad det är vi gör där:

  http://efterarbetet.etc.se/kronika-jensen/inte-bara-lek-med-ord/

  SvaraRadera
 4. uppvaknande i SvD om Afghanistan och ljusglimtar i sosseleden. En del dagar undrar man om man kanske till och med kan börja se fram emot den här valrörelsen...

  http://utanramar.wordpress.com/2010/06/28/tillvaxtkritik-som-omojlig-valfraga/

  SvaraRadera
 5. Tror det är Agrell som har skrivit att det började inte 11 september, utan det började den 12 september, när USA meddelade att man tänkte svara militärt.

  SvaraRadera
 6. Klart USA skulle svara militärt, det var ett av målen innan 9/11:
  http://www.guardian.co.uk/politics/2003/sep/06/september11.iraq

  Svårt att säga vad man skulle tycka om kriget om man själv bodde där. Hellre skulle man nog ta Amerikaner (att USA lämnar är inte att förvänta sig) än talibaner.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.